Презентація "Види держав за їх формою"

Про матеріал
Презентація зі встроєною анімацією. В неї наочно показано види держав, їх розвиток та відмінності між собою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Абсолютна монархія. Конституційна монархія Парламентська монархія. Види держав за їх формою Парламентська республіка Президентська республіка Унітарна Федерація Конфедерація Імперія Демократичні АнтидемократичніВ курсі історії ви постійно зустрічалися із таким поняттями, як

Номер слайду 2

Види держав за їх формою. ФОРМА ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯФОРМА ДЕРЖАВНОГО УСТРОЮФОРМА ПОЛІТИЧНОГО РЕЖИМУ- організація верховної державної влади, порядок її утворення та діяльності, компетенція і взаємозв’язок її органів, а також взаємовідносини з населенням країни.- територіальна організація держави. Характер взаємодії між її складовими частинами та кожної частини держави в цілому.- сукупність засобів і способів реалізації державної влади, що відображають її характер і зміст з огляду на співвідношення демократичних і недемократичних засад.

Номер слайду 3

Види держав за їх формою. ФОРМА ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯФОРМА ДЕРЖАВНОГО УСТРОЮФОРМА ПОЛІТИЧНОГО РЕЖИМУМОНАРХІЇРЕСПУБЛІКИПРОСТІСКЛАДНІДЕМОКРАТИЧНІАНТИДЕМОКРАТИЧНІ

Номер слайду 4

СУДОВАВИКОНАВЧАЗАКОНОДАВЧАФОРМА ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯМОНАРХІЯПРИВІЛЬОВАНИЙСТАНСУСПІЛЬСТВОвлада передаєтьсяза спадком. АБСОЛЮТНААбсолютна монархія - вид держави за формою державного правління, де монарх (король, князь, імператор…) зосереджує в своїх руках всю повноту влади (законодавчу, виконавчу, судову), влада монарха передається за спадком. При здійсненні владних повноважень монарх спирається на привільований стан (бояр, графів, герцогів, дружинників, лицарів…)

Номер слайду 5

СУСПІЛЬСТВОСУДОВАВИКОНАВЧАЗАКОНОДАВЧАПРИЗНАЧАЄФОРМА ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯМОНАРХІЯВЛАДА ПЕРЕДАЄТЬСЯ ЗА СПАДКОМСТАНОВО – ПРЕДСТАВНИЦЬКИЙ ОРГАНВИБОРИСТАНОВО - ПРЕДСТАВНИЦЬКАПРИВІЛЬОВАНИЙ СТАНСтаново-представницька монархія - вид держави за формою державного правління, де монарх (король, князь, імператор…) залишає в своїх руках всю повноту влади (законодавчу, виконавчу, судову), влада монарха передається за спадком. При здійсненні владних повноважень монарх спирається на привільований стан (бояр, графів, герцогів, дружинників, лицарів…). Для вирішення певних питань утворюється станово-представницький орган (передпарламент), без згоди з яким, монарх не може ухвалювати рішення. Ці рішення стосували впровадження нових податків. Вибори до станово – представницького органу призначаються монархом. Наприклад, Англія з 1265 року, Франція з 1302.

Номер слайду 6

ПАРЛАМЕНТСУСПІЛЬСТВОСУДОВАВИКОНАВЧАЗАКОНОДАВЧАПРИЗНАЧАЄФОРМА ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯМОНАРХІЯВЛАДА ПЕРЕДАЄТЬСЯ ЗА СПАДКОМСТАНОВО – ПРЕДСТАВНИЦЬКИЙ ОРГАНВИБОРИДУАЛІСТИЧНАГЛАВА ДЕРЖАВИДуалістична (подвійна) монархія - вид держави за формою державного правління, де монарх (король, князь, імператор…) залишає в своїх руках дві функції, виконавчу та функцію глави держави, влада монарха передається за спадком. Виникає представницький орган – парламент, який зосереджує в своїх руках законодавчі функції. Парламент обирається народом. Судова гілка влади виокремлюється в самостійну.

Номер слайду 7

СУСПІЛЬСТВОСУДОВАВИКОНАВЧАЗАКОНОДАВЧАФОРМА ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯМОНАРХІЯВЛАДА ПЕРЕДАЄТЬСЯ ЗА СПАДКОМВИБОРИПАРЛАМЕНТСЬКАГЛАВА ДЕРЖАВИКАБІНЕТМІНІСТРІВПАРЛАМЕНТПарламентська монархія - вид держави за формою державного правління, де монарх (король, князь, імператор…) залишає в своїх руках функції глави держави, влада монарха передається за спадком. Парламент зосереджує в своїх руках законодавчу владу та призначає уряд. Кабінет міністрів здійснює виконавчі функції.

Номер слайду 8

СУСПІЛЬСТВОСУДОВАВИКОНАВЧАЗАКОНОДАВЧАФОРМА ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯРЕСПУБЛІКАВИБОРИПРЕЗИДЕНТСЬКАКАБІНЕТ МІНІСТРІВПАРЛАМЕНТВИБОРИПРЕЗИДЕНТГЛАВА ДЕРЖАВИРеспубліка (президентська) - вид держави за формою державного правління, де президент, зосереджує в своїх руках функції глави держави, та виконавчої влади (очолює уряд). Президент обирається на виборах. Парламент зосереджує в своїх руках законодавчу владу. Кабінет міністрів здійснює виконавчі функції.

Номер слайду 9

СУСПІЛЬСТВОСУДОВАВИКОНАВЧАЗАКОНОДАВЧАФОРМА ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯРЕСПУБЛІКАВИБОРИпарламентська. КАБІНЕТ МІНІСТРІВПАРЛАМЕНТПрем'єр - міністр. ГЛАВА ДЕРЖАВИРеспубліка (парламентська) - вид держави за формою державного правління. Парламент зосереджує в своїх руках законодавчу владу. Кабінет міністрів здійснює виконавчі функції. Глава уряду здійснює функції глави держави.

Номер слайду 10

СУСПІЛЬСТВОСУДОВАВИКОНАВЧАЗАКОНОДАВЧАФОРМА ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯРЕСПУБЛІКАВИБОРИЗМІШАНАКАБІНЕТ МІНІСТРІВПАРЛАМЕНТВИБОРИПРЕЗИДЕНТВИКОНАВЧАГЛАВА ДЕРЖАВИРеспубліка (змішана) - вид держави за формою державного правління, де президент, зосереджує в своїх руках функції глави держави, та виконавчої влади (очолює уряд). Президент обирається на виборах. Парламент зосереджує в своїх руках законодавчу владу та бере участь у формуванні уряду. Кабінет міністрів здійснює виконавчі функції.

Номер слайду 11

СУСПІЛЬСТВОВЛАДАФОРМА ДЕРЖАВНОГО УСТРОЮУНІТАРНАУнітарна держава - вид держави за формою державного устрою, де влада реалізується безпосередньо на всіх суб'єктів державності. Наприклад, Україна.

Номер слайду 12

ВЛАДАВЛАДАСУСПІЛЬСТВОВЛАДАФОРМА ДЕРЖАВНОГО УСТРОЮФЕДЕРАТИВНАСуб'єкти державності штатиземліВЛАДАВЛАДАВЛАДАФедеративна держава - вид держави за формою державного устрою, де влада реалізується через суб'єкти державності. Наприклад, США.

Номер слайду 13

ФОРМА ДЕРЖАВНОГО УСТРОЮВЛАДАВЛАДАСУСПІЛЬСТВОВЛАДАКОНФЕДЕРАТИВНАСуб'єкти державності Суб'єкти державностіСуб'єкти державностіВЛАДАВЛАДАВЛАДАВЛАДАВЛАДАВЛАДАВЛАДАКонфедеративна держава - вид держави за формою державного устрою, де деякі функції делегуються суб'єктами державності загальнодержавному органу. Наприклад, Швейцарія).rrr

Номер слайду 14

ФОРМА ПОЛІТИЧНОГО РЕЖИМУСУСПІЛЬСТВОНОСІЙ ВЛАДИДЕМОКРАТИЧНИЙДемократична держава - вид держави за формою політичного режиму, де носієм суверенітету та єдиним джерелом державної влади є народ.

Номер слайду 15

ФОРМА ПОЛІТИЧНОГО РЕЖИМУСУСПІЛЬСТВОНОСІЙ ВЛАДИАНТИДЕМОКРАТИЧНИЙТОТАЛІТАРНИЙАВТОРИТАРНИЙТЕОКРАТИЧНИЙ…Антидемократична держава - вид держави за формою політичного режиму, де носієм суверенітету та єдиним джерелом державної влади не є народ. r

Номер слайду 16

Д/ЗОпрацювати § 3 ст. 20-32

pptx
Додано
26 січня 2023
Переглядів
1720
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку