Презентація Органи дихання

Про матеріал
Матеріал до вивчення нової теми по біології людини у 8 класі "Дихальна система"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Органи дихання

Номер слайду 2

Дихання Людина, як і всі живі організми на Землі, в процесі своєї життєдіяльності споживає кисень і виділяє вуглекислий газ. Без кисню людина не в змозі прожити і декілька хвилин. Організм отримує кисень в процесі дихання.

Номер слайду 3

Органи дихання До органів дихання відносяться носова порожнина, гортань, трахея, бронхи, легені.

Номер слайду 4

Носова порожнина Носова порожнина, утворена кістками лицьової частини черепа і хрящами, вистилає слизистою оболонкою, яку утворюють численні волоски і клітки, що покривають порожнину носа. Волоски затримують частинки пилу з повітря, а слизу запобігає проникнення мікробів. Завдяки кровоносним судинам, пронизливим слизисту оболонку, повітря, проходячи через носову порожнину, очищається, зволожується і зігрівається.

Номер слайду 5

Гортань Через носоглотку повітря поступає в гортань, утворену хрящами, які сполучені між собою зв'язками і м'язами. Тут розташовані голосові зв'язки, вібрація яких при проходженні повітря викликає утворення звуків.

Номер слайду 6

Трахея Далі повітря поступає в трахею, що має форму трубки завдовжки 10-14 див. Хрящові кільця, складові її стінки, не дозволяють затримуватися повітрю при будь-яких рухах шиї.

Номер слайду 7

Бронхи і легені Внизу трахея розділяється на два бронхи, які входять в праве і ліве легені.

Номер слайду 8

Бронхіоли і альвеоли Тут вони гілкуються на бронхіоли і закінчуються легеневими бульбашками (альвеолами). Бронхіоли і альвеоли утворюють два легенів. У легенях налічується більше 300 мільйонів альвеол.

Номер слайду 9

Газообмін в легенях По артеріях малого круга кровообігу в легені поступає венозна кров, яка збагачується тут киснем і стає артеріальною. Одночасно венозна кров звільняється від вуглекислого газу, який проникає в легеневі бульбашки і під час видиху виводиться з організму.

Номер слайду 10

Газообмін в тканинах Далі вже артеріальна кров по судинах великого круга кровообігу рухається у напрямку до органів тіла і збагачує їх тканини киснем. Кисень необхідний для процесів життєдіяльності клітки. При цьому утворюється вуглекислий газ, що поступає з кліток тканин в кров, внаслідок чого кров з артеріальної стає венозною.

Номер слайду 11

Вдих і видих Надходження повітря в легені відбувається автоматично під впливом нервової системи в результаті дихальних рухів - вдиху і видиху, які здійснюються за допомогою міжреберних м'язів і діафрагми (м'язової перегородки, що розділяє грудну і черевну порожнини).

ppt
Додано
6 травня 2020
Переглядів
914
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку