Презентація Органи Людини

Про матеріал
Організм людини складається з клітин, які утворюють тканини, з яких побудовані органи. Злагоджену роботу організму забезпечує тісний взаємозв’язок його органів. Органи, що виконують пов’язані між собою функції, складають фізіологічну систему органів. Наприклад, ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, кишківник, печінка, підшлункова залоза входять до складу травної системи. За своїм функціональним призначенням в організмі людини розрізняють дихальну, кровоносну, травну, опорно-рухову, статеву, нервову, видільну, ендокринну та сенсорні системи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Органи і системи органіворганізму людини

Номер слайду 2

Орган – це сукупність тканин, які мають певну будову, форму, розташування в організмі та виконують специфічну функцію. Паренхіма – основна тканина органа:переважає у органі;забезпечує виконання функцій. Строма – допоміжна тканина органа:підтримує;сполучає;допомагає;вкриваєВ організмі людини нараховується біля 79 органів

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Серце починає скорочуватись на 4 тиждень життя і зупиняється при настанні смерті. Серце щодня робить 100 000 ударів. Серце генерує власні електричні імпульси. Серце – найголовніший орган людини

Номер слайду 7

Мозок – найдивовижніший орган людини. Мозок – це суперкомп’ютер всередині нашого черепа. За день у ньому «проскакує»70 000 думок. При вазі 2% від маси нашого тіла мозокспоживає 20% всієї глюкози.

Номер слайду 8

Шкіра – найбільший орган людини. Шкіра складає площу близько 2 кв.м і масу 15% від маси тіла. Шкіра містить 1,5 млн нервових закінчень. Шкіра сприймає відчуття, захищає, забезпечує зв’язок із навколишнім середовищем.

Номер слайду 9

Печінка – найбільша залоза людини. Печінка важить 1,5 кг. За 1 годину печінка здатна перекачати 100 л крові. Печінка виконує більше 300 функцій. Це єдиний орган, що може регенерувати майже повністю.

Номер слайду 10

Кишечник – найдовший орган людини. Тонка і товста кишки разом складають довжину до 7 м – це чотири людських зрости.

Номер слайду 11

Кістка – найміцніший орган людини. Стегнова кістка є найдовшою: Її довжина складає 27,5% зросту людини, вона міцніша бетону. Стремінце – найдрібніша кісточка людини. Людина народжується із кількістю кісток приблизно 300, частина зростається і у дорослої їх уже 206.

Номер слайду 12

М’яз – найвитриваліший орган людини. Язик – найвитриваліший із м’язів людини. Жувальні м’язи є найсильнішими: сила стиснення може перевищувати 300 кг. Найдовший м’яз тіла людини –кравецький. Виражати емоції людині допомагають 57 м’язів!

Номер слайду 13

Наш організм може виживати без деяких органів:селезінкаодна легенячастина печінкичастина шлункаодна ниркажовчний міхур

Номер слайду 14

Система органів – це сукупність органів для виконання спільних функцій. Фізіологічна система органів – це постійне поєднання органівдля виконання спільних життєво важливих фізіологічних процесів Функціональна система органів – це тимчасове поєднання фізіологічних систем органівдля досягнення корисного для організму результату

Номер слайду 15

Фізіологічні системи. Опорно-рухова система- комплекс структур, який утворює каркас, надає форму організму, дає йому опору та забезпечує захист внутрішніх органів і можливість пересування у просторі

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Фізіологічні системи. Серцево-судинна системасукупність кровоносної і лімфатичної систем, що забезпечують швидке перенесення і обмін речовин в організмі. Кровоносна система переносить кисень, гормони, медіатори, виводить продукти обміну через нирки, забезпечує терморегуляцію та захист організму. Лімфатична система забезпечує обмін речовин та очищення клітин і тканин.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Фізіологічні системиІмунна система- сукупність органів, тканин, клітин, які забезпечують захист організму від чужорідних агентів, контролюють сталість клітинного і гуморального складу організму.носоглоткові мигдаликимигдалинитимускістковий мозокселезінкапейєрові бляшкикишечникапендикспахвові лімфатичні вузлипахові лімфатичні вузлилімфоїдна тканина

Номер слайду 20

Фізіологічні системи. Дихальна система - система організму, яка забезпечує газообмін, очищення повітря, що вдихається, від чужорідних часток і мікроорганізмів, а також аналіз пахучих речовин в атмосферному середовищі.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Фізіологічні системи. Травна система - система органів, призначена для переробки і отримання з їжі поживних речовин, всмоктування їх в кров і виділення з організму неперетравлених залишків.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Фізіологічні системи. Покривна система - система органів, що захищає тіло від пошкодження і складається з шкіри, слизових оболонок, залоз зовнішньої секреції та виростів (волосся, нігті).

Номер слайду 25

Фізіологічні системи. Видільна система - сукупність органів, які виводять з організму надлишок води, продукти обміну речовин, солі, а також отруйні речовини, які потрапили в організм ззовні чи утворилися в ньому.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Фізіологічні системи. Ендокринна система -сукупність ендокринних залоз,  ендокринних тканин та ендокринних клітин, розсіяних в органах, що секретують у кров і лімфу гормони та разом з нервовою системою регулюють і координують важливі функції організму.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Фізіологічні системи. Нервова система -сукупність взаємопов'язаних нервових структур, яка забезпечує регуляцію діяльності усіх систем та реакцію на зміну умов внутрішнього та зовнішнього середовища.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Фізіологічні системи. Сенсорні системи -спеціалізовані системи органів, через які нервова система отримує подразнення із зовнішнього і внутрішнього середовищ та сприймає ці подразнення у вигляді відчуттів.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Фізіологічні системи. Репродуктивна система - система статевих органів, яка відповідає за розмноження.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Структурна організація людського організмуатоммолекула (ДНК)клітинатканинасистема органіворганорганізм

Номер слайду 36

Організм – цілісна біологічна система, здатна до самовідтворення, саморозвитку і самокерування

Номер слайду 37

Чи маєте запитання?

Номер слайду 38

Відео до уроку ви можете переглянути за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=Wt8sd. Wn4p. T4&t=6s

pptx
Додано
8 вересня 2022
Переглядів
11936
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку