Презентація "Організація дистанційного навчання на уроках біології"

Про матеріал
Ознайомлення з освітніми платформами які використовують вчителі під час дистанційного навчання. Варіанти використання Zoom під час проведення уроків. Освітні моделі для проведення уроку: " Зміна робочих місць", " Перевернуте навчання", " Змішане навчання". Основні можливості Ciassroom та деякі аспекти оціінювання учнів під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Організація дистанційного навчання. Вчитель Біології Спеціаліст вищої категоріїЯблуновська О. В.

Номер слайду 2

Організація дистанційного навчання. Створення умов для його впровадження передбачають: – проведення онлайн-уроків у синхронному (безпосередній зв’язок у реальному часі), асинхронному (відеозапис заняття) або змішаному режимах; – доступ до різноманітних електронних навчальних матеріалів (текстові файли, електронні підручники, презентації, відео, фото тощо); отримання виконаних робіт (тести, письмові, практичні роботи); – оцінювання виконаних завдань, робота над помилками; можливість поставити питання вчителю поза межами онлайн-уроку; зворотний зв’язок зі здобувачами освіти, а також із батьками.

Номер слайду 3

Платформи та сервіси. Домінують різноманітні Google-сервіси, хмарні сервіси і Zoom; для вивчення нового матеріалу застосовують You. Tube, Google-документи, Google-диск, Google-презентації, Google-форми). Крім того для організації зворотного зв’язку з учнями і батьками 92% педагогів використовують Viber 61% – електронну пошту, 51% – соціальні мережі.

Номер слайду 4

Освітні платформи для вчителів. Крім того, важливу роль у процесі підвищення готовності вчителів до впровадження дистанційного навчання відіграли освітні платформи «Всеосвіта» (https://vseosvita.ua/), «На урок» (https:// naurok.com.ua/); “Ed. Era” (https://www.ed-era. com/), “Prometheus” (https://prometheus.org.ua/), “Coursera” (https://www.coursera.org/), які організовували вебінари, інтернет-конференції, майстеркласи, дистанційні курси для вчителів, здобувачів освіти.

Номер слайду 5

Платформи що використовуються Які платформи використовують вчителі для забезпечення освітнього процесу під час карантину 76,1% респондентів зазначили Zoom, 68,2% – Google, 36,4% – Skype, 34,6% – мережі для соціальної комунікації (Viber, Telegram, Messenger)

Номер слайду 6

Впровадженнядистанційних форм роботи. Використання платформи Zoom (https://zoom.us/download). Перевагами її є те, що цей додаток можна використати для індивідуальної і групової роботи; встановити й користуватися на комп’ютері, ноутбуці, планшеті, смартфоні; його можна скачати на офіційному сайті Zoom. Варіанти організації: ‒ 5–8 хвилин відеотрансляції з демонстрацією екрана вчителя (скрінкаст) або перегляд відео на You. Tube + 22–25 хвилин виконання завдання зі зворотним зв’язком; відповіді на питання в чаті, обговорення на відеоконференції; ‒ 15-тихвилинна відеоконференція із завданням + 15 хвилин самостійної роботи; ‒ 10 хвилин самостійного читання уривка тексту (параграфа підручника), а потім 20 хвилин запитань під час відеоконференції; дві вправи по 10 хвилин + 10 хвилин узагальнення, обговорення, закріплення

Номер слайду 7

Використання Google-сервісів. Сервіси від компанії Google нині є найпоширенішими в освітній діяльності, зокрема й під час організації дистанційного навчання. Перевагами визначають: безкоштовність; знайомий та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс; єдиний обліковий запис для кількох сервісів; хмарне зберігання інформації,можлива групова робота, кооперація в разі спільного створення, обговорення, оцінювання, редагування навчальних матеріалів; велика спільнота користувачів

Номер слайду 8

Використання Google-сервісів. Диск (Google Drive) – хмарне сховище для розташування і зберігання різних типів файлів. Google Фото –сервіс для збереження, редагування та публікації фото- і відеоматеріалів. Google Документи – сервіс для збереження, редагування та публікації текстових документів. Google Таблиці і Google Презентації мають формат, схожий із таблицями Excel та презентаціями, створеними в Power. Point, відповідно. Google Форми (Google Forms). для створення тестів із метою перевірки рівня засвоєння знань і умінь. Google Клас (Google Classroom) – сервіс для створення онлайн-класу для ефективного дистанційного навчання. Об’єднує в єдину структуру Google Диск, Google документи, Google таблиці, Google презентації, Календар Google, пошту Gmail. Під час роботи в Google Класі відбувається швидкий обмін файлами між учителем й учнями, перевірка й оцінка робіт із коментарями.

Номер слайду 9

Платформи для вчителів Створення інтерактивних вправ. Цікавими платформами для вчителів природничих наук є також Google Arts and Culture (дає доступ до багатьох музеїв світу, зокрема й природничих) та Google Science Journal (організовує дослідницькі проєкти біології; містить відеодосліди різного рівня, які можна здійснювати у класі, вдома і просто неба). Створення інтерактивних вправ. Для цього оптимально підійшов онлайн-сервіс Learning. Apps.org (https://learningapps.org/) https://learningapps.org/display?v=ppub0bg1t20. Це своєрідний конструктор, призначений для розробрення, зберігання, використання інтерактивних завдань

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Освітні моделі У моделі «зміна робочих зон» відбувається чергування діяльності груп учнів в рамках одного уроку. Наприклад, частина класу робить лабораторні досліди, інша —працює з електронними ресурсами на комп'ютерах, третя —виконує завдання на основі роздаткового матеріалу на паперовому носії. Потім групи міняються. У моделі «автономна група» виділяється група школярів з особливими освітніми потребами, для яких організовуються додаткові консультації, зазвичай дистанційно. Модель «Індивідуальна траєкторія» передбачає роботу з окремими учнями, наприклад, при підготовці до предметної олімпіади.

Номер слайду 13

Перевернуте навчання. Модель змішаного навчання. Вона передбачає попереднє знайомство школярів з теоретичними основами теми до уроку, при виконанні домашнього завдання. Таким чином, засвоєння нового матеріалу учнем відбувається в процесі самостійної домашньої роботи на основі електронних ресурсів, підібраних або створених учителем, а відпрацювання і закріплення —на уроці в класі.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Переваги «перевернутого навчання» 1) Економиться час на пояснення матеріалу. Адже основна частина теорії виноситься за межі уроку. 2) Спрощується використання рівневої диференціації в одному класі. 3) Відеоролик або конспект можна переглянути кілька разів.4) Значущою є можливість для учнів, які пропустили навчальні заняття, повернутися до матеріалів курсу5) З’являється можливість використовувати електронні освітні ресурси мережі Інтернет6) Можливо перейти до завдань, пов'язаних із застосуванням знань, аналізом, синтезом, оцінкою.7) «Перевернутий клас» створює умови, які забезпечують розвиток регулятивних, комунікативних, пізнавальних універсальних навчальних дій. Учень отримує більше самостійності в домашній роботі, може вибирати, що і як освоювати, проявляти ініціативу, виходити за рамки програмного мінімуму, а отже, набуває регулятивні компетенції.

Номер слайду 16

Змішане навчання (англ. blended learning) Різновид гібридної методики, коли відбувається поєднання онлайн навчання, традиційного та самостійного навчання. Визначення змішаного навчання складається з трьох частин:

Номер слайду 17

Змішане навчання (англ. blended learning)1. Частково – онлайн навчання Навчання в режимі онлайн означає перехід від навчання “віч-на-віч” до онлайн-навчання, що передбачає використання навчальних матеріалів, розміщених в мережі Інтернет. Учень сам контролює час, коли навчатися, місце, спосіб та темп. 2. Частково – контрольоване навчання в навчальному закладі Учень фізично відвідує навчальний заклад для очних занять з вчителями. Змішане навчання означає, що учні мають принаймні частину навчального плану виконати не вдома, а у навчальному закладі згідно розкладу. 3. Комплексний навчальний досвід Онлайнові та особисті компоненти поєднуються, щоб забезпечити комплексний курс. Змішане навчання передбачає фактичне “поєднання” будь-яких форматів і способів у процесі навчання.

Номер слайду 18

Правила. Розмір має значення!Викладіть навички перегляду відео. Не забудьте про звіти!Не показуйте відео, призначене для домашньої роботи, в класі. Не читайте матеріал двічі. Залучайте учнів до роздумів більш високого рівня. Зацікавте, мотивуйте учнів більш масштабними, неординарними прикладами, проблемами або завданнями. Зверніть увагу на вимову, на мову.

Номер слайду 19

Що ви можете вже застосовувати у своєму класі Відходити від установки “я в класі – головний(-а)” і давати учням більше свободи та можливостей управляти власним процесом навчання;Давати більше групової роботи і завдань, які передбачають самостійне вивчення з урахуванням певних потреб учнів (деяким дітям потрібно більше часу на освоєння матеріалу, але це не означає, що вони менш здібні за тих, хто виконує завдання швидше); Пробувати складати індивідуальні плани навчання разом із дітьми; Урізноманітнювати завдання та проводити ігри-симуляції;Визначити, кому і які теми даються краще у класі, та давати учням можливість навчатися в один одного; Елементарно, переставити парти у класі так, щоб дітям було краще взаємодіяти

Номер слайду 20

Google Classroom Це інструмент, що допомагає створювати і впорядковувати завдання, виставляти оцінки, коментувати і організовувати ефективне спілкування з учнями в режимі реального часу або в режимі дистанційного навчання. Завдяки платформи Classroom можна організувати проектну роботу, перевернуте навчання, дистанційне навчання. Уроки та домашні завдання повинні бути цікавими!

Номер слайду 21

Основні можливості Classroom1. Налаштування класу. Для кожного класу створюється свій ключ доступу, який учні та інші вчителі використовують для приєднання до навчального курсу. 2.Інтеграція з Google Диском. 3. Різноманітні можливості для створення та розповсюдження завдань. 4. Управління часом. При створенні завдань вчитель може вказати термін здачі роботи. 5. Контроль виконання завдань і оцінювання. 6. Комунікація в Класі7. Звіти для батьків.

Номер слайду 22

Оцінювання – встановлення рівня навчальних досягнень учнів в оволодінні змістом предмета відповідно до вимог чинних програм. Отримання навчальних матеріалів та спілкування між учасниками дистанційного навчання забезпечується через передачу відео-, аудіо-, графічної та текстової інформації у синхронному або асинхронному режимі. Це можуть бути письмові роботи (самостійні і контрольні, перекази, зокрема й окремі тестові завдання тощо), а також навчальний проєкт, заповнення таблиць, побудова схем, моделей тощо. Під час ДН контрольні роботи слід виконувати письмово в синхронному (коли всі учасники освітнього процесу перебувають у вебсередовищі одночасно) або асинхронному режимі (освітній процес здійснюється за зручним для вчителя та учнів розкладом, неодночасно за визначеним порядком). ОЦІНЮВАННЯ УЧНІВ

Номер слайду 23

ОЦІНЮВАННЯ УЧНІВ З ООПДітей з ООП оцінюють за критеріями оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти, але оцінювати потрібно за обсягом і характером матеріалу, визначеним ІПР. Важливо: Потрібно не лише збирати зворотний зв’язок від учнів, а й надавати їм свій: що виконано добре, над чим варто попрацювати, де найближча зона розвитку учнів. Намагайтесь надавати дітям більше підтримки, ніж критики.

Номер слайду 24

Дякую за увагу

pptx
Додано
14 листопада 2021
Переглядів
2424
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку