Травлення людинисукупність фізичних і хімічних процесів, що здійснюють переміщення й перетворення складних речовин на прості з подальшим їх всмоктуванням у кров і лімфу та видаленням неперетравлених решток.
Номер слайду 3
Види травлення автолітичне травлення - травлення у новонароджених упродовж перших 4–5 місяців здійснюється завдяки ферментам материнського молока;порожнинне травлення - відбувається за участю травних ферментів, що виділяються в травні порожнини рота, шлунка та кишечнику;пристінкове травлення - у тонкому кишечнику травлення відбувається дуже швидко за допомогою ферментів на поверхні клітин ворсинок;симбіонтне травлення - в товстому кишечнику людини травлення здійснюється вже за участю ферментів бактерій і одноклітинних твариноподібних організмів;внутрішньоклітинне травлення зберегли лише лейкоцити, яким властивий фагоцитоз
Номер слайду 4
Основні процеси травлення1. Фізична обробка їжі 2. Хімічні перетворення їжі 3. Всмоктування їжі 4. Переміщення їжі 5. Видалення решток
Номер слайду 5
Значення травленнязахист організму від чужорідних речовин та мікроорганізмів, які надходять разом з їжею, підтримання сталості умов внутрішнього середовища, сприйняття смакової інформації про довкілля тощо.
Номер слайду 6
ТРАВНА СИСТЕМА ЛЮДИНИ – це сукупність органів, будова і функції яких пристосовані для ефективного здійснення процесів травлення. Ця фізіологічна система людини є наскрізною й складається з травного каналу й травних залоз.
Номер слайду 7
Оболонки травного каналу. Зовнішня (утворена сполучною тканиною, що захищає травний канал від різних упливів)Середня (формується з двох чи трьох шарів гладких м’язів)Внутрішня (утворена підслизовим і слизовим прошарками)
Номер слайду 8
Функції травної системи
Номер слайду 9
Методи дослідження. Зондування. Ендоскопія. Ультразвукова діагностика. Сканувальна томографія. Рентгенографія