Презентація "Організація навчальної діяльності учнів на уроках зарубіжної літератури через впровадження наскрізних змістових ліній"

Про матеріал
Дана презентація містить 31 слайд. В ній описується використання 4 змістових ліній на уроках зарубіжної літератури: екологічна безпека та сталий розвиток,громадянська відповідальність,підприємливість та фінансова грамотність,здоров"я і безпека.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Організація навчальної діяльності учнів на уроках зарубіжної літератури через впровадження наскрізних змістових ліній

Номер слайду 2

Навчання за наскрізними лініями реалізується насамперед через: - організацію навчального середовища; - навчальні предмети ; - предмети за вибором; - роботу в проектах; - позакласну навчальну роботу

Номер слайду 3

Екологічна безпека та сталий розвиток Формування в учнів соціальної активності, відповідальності та екологічної свідомості задля збереження й захисту довкілля

Номер слайду 4

Людина – частина природи, саме на ній лежить відповідальність за екологічний стан планети Земля

Номер слайду 5

Вже на перших уроках у 5 класі діти на прикладі малих фольклорних жанрів зможуть осмислити важливість збереження природи як середовища, необхідного для життя людини.

Номер слайду 6

Аналіз прислів’я: «Краще жити бджолою, ніж умерти метеликом» «Пташка красна своїм пір’ям, а людина – своїм знанням» «У словах будь як черепаха, а в справах – швидше за птаха» Запитання: - «Які особливості природних явищ, рослин і тварин підмічено в прислів’ях?» - «Із якими якостями людини вони співвідносяться?» - «Чи можна стверджувати, що людина вчиться у природи?»

Номер слайду 7

Природа — храм живий, де зронюють колони Бентежні стогони і неясні слова. Там символів ліси густі, немов трава, Крізь них людина йде і в них людина тоне. Шарль Бодлер

Номер слайду 8

Джон Кітс «Про коника та цвіркуна» Йоганн Вольфган Ґете «Нічна пісня подорожнього» Генріх Гейне «Задзвени із глибини…» Лі Бо «Печаль на яшмовому ганку», «Призахідне сонце навіює думки про гори», «Сосна біля південної галереї» Ду Фу «Пісня про хліб і шовк», «Весняний краєвид» Сприймання природи як цілісної системи, усвідомлення тісного взаємозв’язку між людиною і навколишнім середовищем, розуміння краси природи та її благотворного впливу на людину Поезія окреслює стосунки природи і людини Мацуо Басьо. Хайку.

Номер слайду 9

Екологічна безпека Промова на захист природи Символ твору Заплутаний лист Таємнича валіза Якби тварини вміли говорити Карта подорожі Мікрофон

Номер слайду 10

Громадянська відповідальність Формування відповідального члена громади та суспільства, що розуміє принципи і механізми функціонування суспільства, а також – виховання національно свідомої особистості, яка спирається у своїй діяльності на культурні традиції і вектори розвитку суспільства.

Номер слайду 11

6 клас Тема уроку. Жуль Верн «П’ятнадцятирічний капітан». Проблема рабства в романі. Вправа -репортаж «Торгівля людьми, або рабство по-сучасному »

Номер слайду 12

      . Мета вправи: Розкрити проблему сучасного рабства, формувати повагу до прав людини і розуміння відповідальності, яка з цим пов’язана, акцентувати увагу на відповідальності громадян – дотримання закону.   Очікуваний результат від учня:   усвідомлює роль знань та особистої ініціативи у подоланні життєвих перешкод, повагу до прав людини і розуміння відповідальності, яка з цим пов’язана, виявляє нетерпимість до дискримінації, расизму тощо.

Номер слайду 13

Підсумок Орієнтація на розуміння учнями, що заборона рабства і примусової праці є одним із «абсолютних прав»; усвідомлення особистої відповідальності й причетності до суспільних проблем та відповідальності держави за порушення прав людини; знання, як у сучасному світі можна протидіяти рабству та примусовій праці, у тому числі дитячій праці; проведення паралелі з твором, де автор виступає проти рабства чорношкірих африканців колонізаторами та їхніми ж, ворожими племенами.

Номер слайду 14

7 клас Тема уроку. Айзек Азімов. «Фах». Роздуми про майбутнє людини і людства. Вправа «Наше майбутнє»

Номер слайду 15

Мета вправи: орієнтувати на розуміння, що почуття відповідальності за свою діяльність та її результати дає змогу адекватно й об’єктивно оцінювати себе як частинку суспільства, як соціального діяча та громадянина. Очікуваний результат від учня: прогнозує загрози, пов’язані з науково-технічним прогресом; усвідомлює особисту роль та відповідальність за майбутнє.

Номер слайду 16

Підсумок Орієнтація учасників на розуміння того, що майбутнє не є визначеним, це те, що ми робимо та за що маємо нести відповідальність, у тому числі навчитися поводитися з власними знаннями, зберегти планету для наступних поколінь; від того, як використовуються практично наукові досягнення, залежить майбутнє людства.

Номер слайду 17

8 клас Тема уроку. Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц». Проблема відповідальності у творі. Вправа «Відповідальність»

Номер слайду 18

Мета вправи: сформувати розуміння взаємозв’язку між обов’язками та відповідальністю; підвищити обізнаність учнів стосовно відповідальності у професійній діяльності. Очікуваний результат від учня: розмірковує про відповідальність як термін, що пов’язаний з людьми, об’єктами та завданнями; усвідомлює зв’язок між обов’язками та відповідальністю; розуміє особисту відповідальність перед людьми.

Номер слайду 19

Підсумок Орієнтація на усвідомлення того, що відповідальність – одна з найголовніших цінностей у житті; від буденного життя до вибору професії важливим є розуміння рівня обов’язків та відповідальності. Проведення паралелі з твором, автору якого важливіше всього було знайти способи захистити кращі якості в людині – природність, справедливість, відповідальність за свої вчинки.

Номер слайду 20

Громадянська відповідальність Ланцюжок Продовж сюжетну лінію Ти – мені, я - тобі Літературний турнір Допоможи героям Колективна розповідь

Номер слайду 21

Підприємливість та фінансова грамотність Розуміння практичних аспектів фінансових питань (заощадження, інвестування, запозичення, страхування тощо); розвиток лідерських ініціатив, здатність успішно діяти в технологічному швидкозмінному середовищі.

Номер слайду 22

У багатьох творах О. Бальзака однією з головних тем є широке, розгорнуте зображення буржуазно-дворянського суспільства і влади грошей в ньому В повісті «Гобсек» письменник детально описує механізм позичання грошей, поняття відсотків, кредиту, вексельних зобовязань, тобто все те, що актуально і для нашого часу. Паралельно у творі вирішуються і морально-етичні проблеми

Номер слайду 23

Інтерактивна вправа «Захисти позицію» Запитання учням: Чи згодні ви з тим, що за гроші можна купити совість? Наскільки наш час, наша мораль відрізняються від бальзаківської?

Номер слайду 24

Здоров’я і безпека Формування всебічно розвиненого члена суспільства, здатного усвідомлювати пріоритетність здорового способу життя, допомагати у формуванні безпечного здорового життєвого середовища.

Номер слайду 25

В. Г. Короленко «Сліпий музикант» усвідомлення цінності життя, розуміння небезпеки потрапляння в критичні ситуації

Номер слайду 26

Елеанор Портер «Полліанна» усвідомлення переваги позитивного мислення для збереження здоров’я

Номер слайду 27

Тест  «Чи володієте ви позитивним мисленням?» Дайте відповіді на запитання. Варіанти відповідей: «так», «сумніваюсь», «ні». За кожну відповідь «так» поставте собі 2 бали, якщо ви сумніваєтесь - 1 бал, за відповідь «ні» - 0 балів. 1.Чи відчуваєте ви себе молодшим за свій вік? 2. Ви достатньо самовпевнена людина? 3. Вас пригнічує робота з примусу? 4. Вас надихає класична музика? 5. Ви проти ідеї усамітнення? 6. У вас немає комплексу неповноцінності? 7. Іноді вам здається, що все можливо зробити? 8. Часто вам притаманний ентузіазм? 9. Чи можете ви змінити невдалий хід подій? 10. Чи достатньо ви наполегливі у досягненні своєї мети? 11.Чи вважають вас люди енергійною людиною? 12. У вас рідко бувають депресивні думки? 13. Ви часто змінюєте свої захоплення? 14. Чи часто ви буваєте задоволені собою? 15. Чи легко ви сприймаєте черговий виклик долі?

Номер слайду 28

Якщо сума ваших відповідей становить більше 17 балів, то ви володієте позитивним мисленням. Це гарний результат, оскільки у вас є всі шанси бути щасливою людиною. Не забувайте, що доля посміхається тим людям, які мають добрі наміри та наполегливо працюють над собою. Якщо ви набрали менше 17 балів, вам варто переосмислити свої погляди на життя та оточуючий вас світ. Треба навчитися боротись зі своїми негативними емоціями. Тоді фортуна посміхнеться вам, ви станете справжнім оптимістом, впевненим у собі.

Номер слайду 29

Треба вірити в себе, свої  можливості. Треба викинути з голови негативні думки. Протистояти їм можна тільки позитивним ставленням до дійсності, до самого себе. Ваше здоровя – в ваших руках! Позитивом зарядіться. Яскраво світу посміхніться.

Номер слайду 30

Якщо ви хочете бути позитивною людиною – посміхайтеся! Будьте здорові, щасливі, усміхнені!

Номер слайду 31

Дякуємо за увагу!

ppt
Додано
25 березня 2021
Переглядів
1666
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку