Презентація " Організація прогулянки з першокласниками в групі подовженого дня"

Про матеріал
Існує досить багато видів прогулянок, які дають змогу урізноманітнити їх протягом року. Кожна окрема прогулянка має свою мету і правила. В презентації наведено структуру та тематику деяких видів прогулянок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Організація прогулянки з першокласниками у групі подовженого дня. Підготувала. Вихователь ГПД Сагунівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Компанієць Ірина Вікторівна

Номер слайду 2

«Прогулянка» – це «ходіння або катання для відпочинку, розваги; легка, приємна подорож, мандрівка і т.н., що не задає труднощів». Прогулянка – вид діяльності першокласників у групі продовженого дня

Номер слайду 3

В межах освітнього процесу, прогулянка – це педагогічно організована форма активного відпочинку на повітрі, в тісному спілкуванні з природою, учасниками якого є вихователь і учні. Прогулянка – це інтегрована форма діяльності, яка включає пізнавально, емоційну, комунікативну та фізичну сфери розвитку школяра початкової школи.

Номер слайду 4

Структурні компоненти прогулянки:1. Спостереження2. Активна діяльність (сюжетно-рольові ігри, рухливі ігри, естафети, змагання…) 3. Самостійна діяльність

Номер слайду 5

Види прогулянок як педагогічно-організована форма активного відпочинку дітей. Прогулянки в групі продовженого дня мають оздоровчу спрямованість (діти виконують певні фізичні вправи, грають в ігри) та пізнавальну спрямованість (наближені до екскурсій).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Спостереження – це вид діяльності, який спрямований на вивчення сезонних явищ, тіл неживої й живої природи шляхом споглядання та аналізування; це споглядання за умовами, необхідними для живих організмів, за працею дорослих, за змінами у природі з приходом тієї чи іншої пори року. Прогулянка-спостереження Існує досить багато видів прогулянок, які дають змогу урізноманітнити їх протягом року. Кожна окрема прогулянка має свою мету і правила. Розглянемо деякі види.

Номер слайду 8

Метою прогулянки-спостереження є:навчити проводити прості спостереження;аналізувати їх результати, роботи прогнози на основі спостереження;закріпити знання дітей про зміни в природі, як вони впливають на життя людини і тварин;робити висновки про взаємозв’язки різних природних явищ.

Номер слайду 9

Спостереження можна проводити за: сезонними змінами в природі;різними природними аномаліями (зима – немає снігу, річка не замерзла – чому?);особливостями рослинного світу; життям свійських і диких тварин;працею і відпочинком людей… Тематика прогулянок-спостережень залежить від пори року та погодних умов.

Номер слайду 10

Прогулянка-милування Милування – це не просто спостереження за об’єктами та явищами природи, фіксація змін у навколишньому середовищі, тлумачення їх з погляду причинно-наслідкових зв’язків. Це предмет особливої, захопленої уваги, духовного з’єднання з нею, що передбачає естетичне оцінювання.

Номер слайду 11

Метою прогулянки-милування є:забезпечити належний рівень емоційно-духовного розвитку дитини;ознайомити її з характерним ознаками пори року в живій і неживій природі;розвивати естетичні смаки вихованців, виховувати почуття задоволення від милування природою.

Номер слайду 12

Прогулянку-милування бажано проводити не частіше, ніж один-два рази на місяць для1-2 класів – 15-20 хв.; 3-4 класів - 25-30 хв. Тематика:«Осінь дощова», «Танок осіннього листя», «Осінній бал», «Володіння Снігової королеви», «Мороз-чарівник», «Весняна симфонія», «Смачне літо», «Якого кольору літо», «Хоровод літніх квітів»…

Номер слайду 13

Прогулянка-практикум. Практикум – це така форма організації процесу навчання, яка забезпечує самостійне виконання учнями практичних робіт і застосування засвоєних раніше знань, умінь і навичок.

Номер слайду 14

Метою прогулянки-практикуму є виконання дітьми практичного спрямування, нагадування та закріплення знань, умінь та навичок дітей, отриманих раніше з:орієнтування на незнайомій місцевості;культури поведінки;правил дорожнього руху; техніки безпеки;правил поведінки у надзвичайних ситуаціях (при пожежі, повені, отруєнні різними речовинами, терористичному акті);трудових навичок (пересадка кімнатних рослин, прибирання території…);з визначення: відстані, розміру предмету, висоти предмету, його кольору, крутості схилу, напряму і швидкості вітру тощо

Номер слайду 15

Прогулянки-практикуми допомагають дітям зрозуміти поведінку людей у різних ситуаціях, допомагають позбавлятися від страхів та тривожності. Орієнтовна тематика прогулянок-практикумів: «Наш товариш – світлофор»,«Квітуча клумба»,«Що краще: ввічливість чи невігластво»,«Правила поведінки в природі»,«Скажіть, як пройти»,«Правила поведінки в транспорті»,«Культура поведінки на вулиці» тощо.

Номер слайду 16

Прогулянка-завдання (задача) спрямована на вирішення дітьми завдання громадського життя школи або планів клубної роботи продовженого дня. Мета прогулянки:привітання товаришів або дорослих зі святом;сповістити населення, батьків, товаришів про будь-яку подію або захід;надати шефську допомогу; підготувати цікавий матеріал до виховного заходу;зробити колаж, інформаційний бюлетень;запросити гостей на класний або шкільний захід тощо.

Номер слайду 17

Орієнтовна тематика прогулянки-завдання: «Пам’ятки в нашому селі (історичні, культурні, виробничі). Дізнатися і підготувати розповідь», «Підготувати фотовиставку «Улюблене місто (село)», «Вулиці, провулки навколо нашої школи – чому вони так названі?» тощо.

Номер слайду 18

Прогулянка-пошук. Пошук – це прагнення домогтися чого-небудь, щось знайти; дії, спрямовані на отримання нового або загубленого. Мета прогулянки-пошуку: відшукати та ознайомити дітей з предметами навколишнього середовища. Наприклад, відшукати:сіянці;насіння дерев;лікарські трави;природний матеріал для гербарію, колекції, аплікацій тощо

Номер слайду 19

Прогулянку-пошук часто порівнюють з грою-пошуком або квестом. Обов’язковим елементом гри є рухова діяльність дітей. Орієнтовна тематика прогулянки-пошуку:«Різнобарвна краса дерев восени», «Каштани-їжаки», «Цілющий напій від кашлю», «Лікарські рослини нашого краю», «Острів скарбів», «Дари землі», «В гостях у Нептуна», тощо.

Номер слайду 20

Прогулянка-похід відноситься до пізнавально-виховного виду прогулянок, метою якої є виховання у дітей таких якостей як швидкість, витривалість, дисципліна, уважність, орієнтування на місцевості. Для учнів початкової школи рекомендована наступна протяжність маршрутів:для першокласників – 2-2,5 км;для другокласників і третьокласників – до 4 км;для четвертокласників – понад 4 км. Даний вид прогулянки вимагає більше часу для її проведення ніж 1,5 години.

Номер слайду 21

Прогулянка-похід проходить лише за дотриманням правил безпеки та поведінки. Орієнтовна тематика прогулянки-походу:«Туристичні розваги»,«Ми – туристи»,«Ліс – царство рослин та тварин»,«Похід до осіннього парку» тощо.

Номер слайду 22

Прогулянка-фантазія Прогулянка-фантазія має за мету викликати у дітей емоційний підйом та організувати творчу діяльність, надаючи при цьому можливість:скласти букет із листя, квітів, гілок;придумати розповідь, скласти опис, казку, нарис;зробити фотосесію;сплести вінок, кошик;виготовити виріб із природного матеріалу;зробити замальовку…

Номер слайду 23

Орієнтовна тематика прогулянок-фантазій:«Карнавал осінніх барв», «Чарівні хмаринки», «Вінок із польових квітів», «У царстві квітів», «Сніговий зоопарк», «Замки з піску», «Квіти на асфальті», « Каштан + жолудь = шедевр», тощо. 

Номер слайду 24

Прогулянка-екскурсія (показ) Проведення екскурсій на групі продовженого дня розглядається як особливий вид навчальних занять, які проводяться за межами школи, у природі: в лісі, саду, в парку тощо. Мета прогулянки-екскурсії: показати та ознайомити дітей з цікавими «дарунками» природи, з історією рідного краю, наслідками людської діяльності та ін.; продовжувати роботу над формуванням в учнів уяви, логічного та критичного мислення, пам’яті; сприяти формуванню в учнів інтересу до пошуку та знання нового. 

Номер слайду 25

Кожна екскурсія становить екскурсійний цикл, що складається з трьох частин: Підготовка вихователя й учнів до екскурсії Проведення екскурсіїПідбиття підсумків. Рефлексія. Орієнтовна тематика прогулянки-екскурсії: «Тарасовими стежками»,«Моє рідне село», «Весна-чарівниця у гості прийшла»,«Волошкове поле»,«Дитячі захоплення» тощо.

Номер слайду 26

Спортивна прогулянка (година)проводиться після закінчення уроків з метою забезпечення активного відпочинку дітей після розумової діяльності, загартування і зміцнення дитячого здоров’я. Спортивна прогулянка має чітку структуру:1. Організований перехід до місця проведення прогулянки (шкільне подвір’я, шкільний стадіон) з виконанням комплексу загальнорозвивальних вправ, подоланням перешкод, які по силі дітям певної вікової категорії та фізичному станові.2. Спостереження за природою.3. Спортивні вправи, розваги, естафети, змагання, забави, ігри з елементами спорту. 4. Самостійна діяльність дітей.5. Повернення до школи.

Номер слайду 27

Спортивна прогулянка проводитися постійно незалежно від пори року. Орієнтовна тематика спортивної прогулянки: «Веселі старти»,«Ми веселі козачата», «Ми – спортсмени», «Козацькому роду нема переводу» тощо.

Номер слайду 28

Прогулянка-бесіда. Протягом тижня вихователь проводить у групі продовженого дня одну-дві бесіди. Тематику бесід з групою визначають заздалегідь. В залежності від віку учнів і змісту бесіди, її тривалість варіюється від 5 хв до 30 хв.

Номер слайду 29

Мета прогулянки: закріпити знання дітей, отриманні раніше; розвивати логічне і критичне мислення, пам’ять, увагу;формувати бажання знати більш;розвивати рухову активність дітей. Орієнтовна тематика прогулянки-бесіди: «Птахи взимку»,«Чистюля чи бруднюля?», «Чи потрібно берегти природу», «Осіння щедрість», «На чуже не зазіхай», «Що ти знаєш про мікроби?» тощо.

Номер слайду 30

Комбінована прогулянка – це прогулянка, яка сполучає, поєднує і розташовує різні види діяльності у певному порядку. Це вид прогулянки, який включає компоненти інших видів прогулянок в залежності від її теми, мети й завдання. Мета прогулянки: збагатити та закріпити знання, уміння та навички дітей у поєднанні з:іграми;працею; екскурсією;спортивними заняттями.

Номер слайду 31

Орієнтовна тематика комбінованої прогулянки: «Похід до березового гаю», «По дорогах фронтових», «Збережи природу», «Прикрасимо свій дім», «Природа просить допомоги» тощо.

Номер слайду 32

Отже, прогулянка – це такий вид педагогічної діяльності, яка за 1,5-2 години перебування дитини на свіжому повітрі задовольняє потребу організму дитини у відпочинку, благодійно впливає на формування такої важливої для навчальної роботи навички, як спостережливість, збагачує учнів новими уявленнями та поняттями про навколишній світ.

Номер слайду 33

Гра як основний компонент прогулянки у групі продовженого дня. Гра – це ключ в організації виховання, це своєрідна школа підготовки до праці, це школа спілкування дитини, в якій виробляється її спритність, витримка, активність.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Особливе місце в виховному процесі під час прогулянки посідають народні ігри, які містять у собі великі можливості для фізичного, розумового і морального розвитку дитини. Народні ігри навчають дитину витримки, сміливості, спритності та виховують патріотичні почуття, любов до народних традицій та звичаїв (наприклад, ігри «Дідусь Макар», «Сірий вовк», «Кози», «Товкач і ворота» тощо

Номер слайду 36

Дякую за увагу!

pptx
Додано
8 лютого
Переглядів
235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку