Презентація "Організація роботи ГПД"

Про матеріал
Презентація допоможе у роботі ГПД. Це дуже цінна форма виховання, де створюються сприятливі умови для спілкування вихователя і дітей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ ГПДФедорченко О. О.вихователь ГПДЗГ №70

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Порядок роботи ГПД регламентують такі нормативні документи: Наказ МОН від 25.06.2018 р. «Про затвердження порядку створення груп подовженого дня у державних і комунальних закладах загальної середньої освіти» (зареєстровано в міністерстві юстиції України 24 липня 2018 р. №865/32317)Лист МОН №1/9-503 від 18.07.2013 р. «Про використання Інструктивно-методичних матеріалів з питань створення безпечних умов організації навчально-виховного процесу в групі подовженого дня загальноосвітнього навчального закладу»;Постанова КМУ “Про Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” від 24 березня 2021 р. № 305 Наказ МОЗУ “Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти”№ 1984 від 20.09.2021 Про затвердження Нормативів наповнюваності груп дошкільних   навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу, класів  спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), груп   подовженого дня і виховних груп загальноосвітніх навчальних URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0229-02#Text зі змінами від 08.04.2016  № 401 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0645-16#Text Інструктивно-методичні матеріали «Створення безпечних умов організації навчально-виховного процесу в групі подовженого дня загальноосвітнього навчального закладу» (листа МОН № 1/9-503 від 18.07.2013) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.iitzo.gov.ua Посадова інструкція вихователя ГПД

Номер слайду 4

Групу може відвідувати до 30 учнів. Тривалість роботи групи подовженого дня 6 годин. Основні режимні моменти, орієнтовний час на кожний вид діяльності учнів у групі визначені. Режим роботи групи подовженого дня та організації освітнього процесу схвалюється педагогічною радою і затверджується керівником закладу загальної середньої освіти.

Номер слайду 5

ЕТАПИ РОБОТИ ГРУПИ ПОДОВЖЕНОГО ДНЯ1. Прийом дітей (формування групи після уроків). 2. Обід. 3. Денний відпочинок (сон для учнів перших класів). 4. Прогулянка. 5. Самопідготовка. 6. Вільний час.

Номер слайду 6

Режим роботи ГПДсхвалюється педрадою і затверджується керівником закладу Режим роботи ГПД повинен передбачати:прогулянки на відкритому повітрі не менш як 1 год 30 хв;харчування тривалістю не менш як 30 хв;виконання домашніх завдань не більше 1 год;проведення спортивно-оздоровчих занять не менше 1 год.

Номер слайду 7

Важливо!!! Тривалість перебування учнів у групі подовженого дня становить не більше 6 год.!! Відпускати учнів ГПД дозволяється на підставі заяви батьків(законних представників).!! Для профілактики стомлюваності, порушення статури, зору учнів поч. кл. необхідно через 15 хв заняття проводити фізхвилинки, гімнастику для очей.

Номер слайду 8

1. Прийом дітей:а) бесіда з учителями:- перевірка відвідування;- самопочуття, поведінка, навчання дітей;- особливості домашнього завдання;б) корекція планів.2. Пок. роботи:а) прийом приміщення групи;б) ознайомлення дітей із планом на день;в) проведення індивідуальних та групових бесід з дітьми.3. Організація харчування:а) організація чергування в їдальні;б) перевірка чистоти рук, рушників;в) проведення бесід щодо поведінки в їдальні;г) контроль за дотриманням правил поведінки в їдальні.4. Прогулянка:а) організація провітрювання приміщень під час прогулянки;б) стеження за одягом дітей;в) ознайомлення з планом прогулянки;г) бесіда "Правила поведінки під час прогулянки";д) організація спостережень за погодою, змінами в природі;е) організація спортивної години;є) організація ігор за вибором дітей;ж) підбиття підсумків прогулянки.5. Організація та проведення самопідготовки:а) спостереження за підготовкою робочих місць;б) дотримання правил проведення самопідготовки;в) контроль за виконанням домашніх завдань.6. Завершення роботи групи:а) стеження за зборами дітей, організація відправки додому;б) стеження за прибиранням приміщення. Памятка вихователю ГПД

Номер слайду 9

Прогулянка - це активний відпочинок дітей на повітрі в тісному спілкуванні з природою, людьми на вулиці, один з одним і з вихователем, що дає можливість впливати на формування у дитини навичок загальної культури, на соціальний і особистісний розвиток.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Завдання самопідготовки систематичне формування навичок навчальної праці школярів; виховання в них позитивного ставлення до навчання;систематичне засвоєння та закріплення знань;формування вміння і бажання інтелектуально працювати як індивідуально, так і в колективі;Створення умов для самостійного засвоєння знань, умінь і навичок.

Номер слайду 12

Підготовка до виконання Актуалізація знань:повторення правил, понять, алгоритмів;виконання завдань;перегляд навчальних фільмів;проведення дидактичних ігор.

Номер слайду 13

Виконання завдання1. Переважно самостійна робота.2. Можлива робота в парі.3. Можлива робота в групі. Перевірка виконання. Фронтальна - перевірка передбачає колективне обговорення виконаного завдання, виявлення допущених помилок, аналіз причин і шляхи їх усунення.Індивідуальна - вихователь перевіряє виконання завдань лише у деяких учнів; - учень-консультант вказує на помилки, пояснює, як правильно виконати завдання. Самоперевірка - учень перевіряє хід і результати виконаної роботи самостійно, за шаблоном, за зразком. Взаємоперевірка – кожна дитина виступає у ролі вчителя, перевіряє роботу сусіда.

Номер слайду 14

Підсумок (дидактичні, організаційні висновки) оцінні судження вихователя:відзначення позитивних сторін у виконанні домашнього завдання;оцінка зусиль, яких докладали діти у роботі;визначення шляхів подолання прогалин у знаннях, поради щодо удосконалення практичних навичок; висловлення віри, впевненості у можливості досягнення вихованцями вищих результатів.

Номер слайду 15

Підтримка самостійної роботи школярів. Пам′ятки для самостійної роботи. Словники (Визначити види словників необхідних). Енциклопедії, довідники (Визначити види). Алгоритми застосування правил, дій. Зразки виконання вправ (завдань). Дидактичні ігри.

Номер слайду 16

Гра -  діяльність людини з моделювання іншого виду діяльності з розважальною чи навчальною метою. 1. У грі відсутня корисна мета 2. Має тісний зв’язок з мистецтвом

Номер слайду 17

Гра в освітньому процесі допомагає розвитку

Номер слайду 18

Вимоги до проведення гри в гпд: Перед тим, як проводити гру, необхідно не тільки добре знати її зміст, а й інші важливі моменти: вік, рівень сформованості колективу; місце проведення. Заздалегідь підготувати майданчик, продумати розміщення всіх гравців і весь хід гри. Пояснювати правила гри треба коротко і ясно. Для молодшого шкільного віку не зайвим буде наблизити пояснення до дійсності. В разі необхідності можна зробити пробне проведення. Для більшої яскравості є необхідність використовувати прості побудови або пояснити правила по ходу гри. При проведенні командної гри, правила краще пояснювати, коли команди стоять близько одна до одної. Необхідно поставити чітке завдання гри (наприклад, зробити найбільшу кількість влучних кидків). Особливе значення має правильне розміщення гравців, чіткий поділ на команди. Поділ на команди. Команди складаються приблизно рівні по силі, враховуючи побажання гравців, вже складені колективи. Розмітку, якщо є необхідність, зробити заздалегідь, до гри або зробити швидко при поясненні правил гри так, щоб група не залишалася без уваги організаторів. Якщо розмітка не складна, пропонують зробити її учасникам. При проведенні складних ігор слід користуватися участю помічників.

Номер слайду 19

Поради : Не беріться за гру, яку не засвоїли. Вимагайте чіткого виконання правил гри. Не давайте більш сильним учасникам «закривати» інших, виставляти своє «я». В команді діє закон «Один – за всіх і всі – за одного». Програш одного учасника ще не означає програш всієї команди. Боротьба ведеться до кінця при будь-яких обставинах. Кожна команда (особливо, яка програла) оцінює гру супротивника, висловлює слова вдячності за працю судді. В кожній грі слід не виводити учасників з гри, а «карати» (штрафними очками).

Номер слайду 20

ВИДИ ігор в гпд: ➢ Творчі: сюжетно-рольові, ігри-драматизації, гра-праця, ігри імпровізації, ігри-марення, ділові ігри. ➢ Ігри з правилами: жваві, спортивні, ігри на місцевості, настільні; інтелектуальні (дидактичні, пізнавальні, електронні). ➢ Розважальні: ігри-жарти, ігри-спілкування, танцювальні ігри. ➢ Комп'ютерні ігри. ➢ Народні ігри.➢ Азартні ігри.

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

pptx
Додано
18 грудня 2022
Переглядів
339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку