Презентація "Організація торговельно-технологічного процесу у відділі текстильних товарів"

Про матеріал
Презентація "Організація торговельно-технологічного процесу у відділі текстильних товарів" Професія : Продавець непродовольчих товарів Модуль ПНТС 3.4. Оволодіння специфікою діяльності за спеціалізаціями Тема програми: ПНТС-3.4.1Організація торговельно-технологічного процесу у відділі текстильних товарів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала майстер виробничого навчання І категорії Ященок Наталія Василівна Організація торговельно-технологічного процесу у відділі текстильних товарів

Номер слайду 2

Тематичні питання: Класифікація текстильних товарів. Розподіл тканин за групами, підгрупами залежно від сировини . Характеристика асортименту тканин. Споживчі властивості тканин. Вимоги до продажу текстильних товарів. Методи підбору та відмірювання тканин. Супутні товари текстильного відділу. Маркування та зберігання текстильних товарів.

Номер слайду 3

Текстильні товариштучне хутроза способом виробництваза сировиноютканиниза призначеннямнеткані матеріализ натуральних волоконз хімічних волоконтканини побутового призначення : білизняні, платтяні, для сорочок, костюмно-пальтові, для підкладки, меблево-декоративні тканини технічного призначеннятканини спеціального призначеннякилими та килимові вироби1. Класифікація текстильних товарів

Номер слайду 4

з волокон натурального (природнього) походження2. Розподіл тканин за групами, підгрупами залежно від сировини

Номер слайду 5

з хімічних волокон

Номер слайду 6

4. Характеристика асортименту тканин Тканина – текстильний виріб, який утворюється на ткацькому станку переплетенням взаємно перпендикулярних систем ниток: основних, які йдуть впродовж тканини, і уточних, які йдуть впоперек. Основні нитки скорочено називають основою, а уточні – утоком. Види переплетень:прості – полотняне, саржеве і атласне або сатинове ,дрібно-візерункові – похідні від простих (репс, рогожка) ,комбіновані (крепові та інші), складні – ворсові та інші. Прості ткацькі переплетення :1 – полотняне, 2 – саржеве, 3 – сатинове

Номер слайду 7

Сучасні види тканин АЖУР - це різновид тканини з наскрізним орнаментом. Вона може бути виготовлена ​​з різних видів пряжі (шовкова, бавовняна, вовняна), вручну або на верстаті. Сьогодні ажур дуже активно використовується при виготовленні весільних суконь.

Номер слайду 8

АЛЬПАКА – тканина, яку виготовляють з вовни однойменних тварин, що живуть в Перу і Болівії. Тканина з цієї вовни виходить дуже легкою, м'якою і тонкою, і має невеликий природний блиск.

Номер слайду 9

БАЙКА - м'яка щільна бавовняна тканина з густим ворсом. З неї шиють теплу білизну, піжами, домашній одяг. Байка йде і на виготовлення легких ковдр.

Номер слайду 10

АТЛАС - щільна тканина з гладкою блискучою лицьовою поверхнею. Неповторний блиск тканини створюється відбиттям світла ледь помітними пухнастими волокнами. Внутрішня поверхня атласу - матова. Атлас виробляють з поліестру, ацетату і шовку різної щільності.

Номер слайду 11

ОКСАМИТ - тканина з розрізаним ворсом, яку отримують за допомогою особливого переплетення ниток: чотири попарно утворюють верхню і нижню основу, а п'ята – ворс. Ворс може бути різної довжини, матовий або блискучий, але він завжди гладкий. Оксамит роблять з бавовняних, шовкових і синтетичних волокон.

Номер слайду 12

БАТИСТ (з фр. batiste) - тонка, напівпрозора лляна або бавовняна тканина полотняного переплетення, що виробляється з крученої пряжі високих номерів (найбільш тонкої) . Батист випускається вибіленим, мерсеризованим, гладко фарбованим і набивним.

Номер слайду 13

БОРТІВКА (або бортова тканина) - щільний текстиль полотняного переплетення, використовується в якості прокладочної тканини між зовнішньою і внутрішньою стороною багатьох деталей швейних виробів. Наприклад, коміра, манжетів, поясів. Бортівка надає твердість і стійкість їх формі. Вона не всідається і не мнеться.

Номер слайду 14

БРОКАТ - вид шовкової тканини, як правило, важкої і щільною, відмінною рисою якої є малюнок - вишитий або витканий золотими або срібними нитками, іноді додають кольорові нитки.

Номер слайду 15

БОСТОН – гладко фарбована тканина саржевого переплетення з високоякісної вовни, що має підвищену зносостійкість.

Номер слайду 16

БУКЛЕ - товста тканина полотняного переплетення, виготовлена з фасонної пряжі з великими вузликами у вигляді нерегулярних петлеподібних потовщень, завдяки яким на її поверхні утворюються «шишечки». Використовується для виготовлення жіночих костюмів і пальто.

Номер слайду 17

ВЕЛЬВЕТ - м'яка тканина з тонкої бавовняної або синтетичної пряжі з поздовжнім рельєфом в рубчик на лицьовій стороні. Тканина досить міцна, розтяжна і не мазка. Розрізняють два основні різновиди вельвету: вельвет в широкий рубчик (або вельвет-корд). Ідеальний для пошиття курток, плащів, і інший верхнього одягу; вельвет в тонкий рубчик. Використовується для пошива сорочок та штанів . Як правило, вельветова тканина випускається однотонною, з малюнком в клітку або смужку, і досить рідко з набивним орнаментом.

Номер слайду 18

ВЕЛЮР - еластична тканина з м'яким коротким ворсом і грубуватою бархатистою лицьовою поверхнею. Велюровий текстиль достатньо щільний і добре зберігає форму. Приємний і ніжний на дотик. Виготовляється з вовняної пряжі суконного прядіння (мохер, альпака) або з фетру з додаванням синтетичних волокон. Зазвичай випускається гладкофарбованим. Злегка нагадує плюш, але ворс у велюровою тканини помітно коротше, густіше, і рівномірно розподілений по всій поверхні.

Номер слайду 19

ГАБАРДИН (фр. gabardine) - однотонна тканина, зазвичай із вичесаної вовни, зі скісними, добре видимими смужками; непромокальний габардин використовують для пошиву пальт.

Номер слайду 20

ГАЗ - прозора легка тканина особливого газового переплетення з тонко скрученої шовкової або бавовняної пряжі. Газова тканина виробляється візерунковою і однотонною, м'якою і жорсткою, прозорою і напівпрозорої, а також з райдужним блиском, що імітує переливи дорогоцінних каменів. Використовується в основному в якості оздоблювальної тканини на атласному або сатиновій «чохлі», і дуже популярна у виготовленні різних прикрас весільної тематики (наприклад, подушечки для кілець, оформленні весільної арки), а так само для виготовлення легких хусток і шарфів.

Номер слайду 21

Г І П Ю Р (від франц. Guipure - тонке мереживо) - рельєфна мереживна тканина на основі-сітці або сплетена на коклюшках з опуклим візерунковим переплетенням ниток, орнамент яких з'єднаний між собою тонкими зв'язками. Як правило, в основі гіпюрової тканини присутні люрексові або поліестрове волокно, що надає гіпюр властиву жорсткість. Існує бавовняна і синтетична гіпюрова тканину. Нерідко орнаментальна фактура гіпюру імітує візерунки старовинної мереживною тканини. Гіпюрова тканина користується при пошитті нижньої білизни і ошатною одягу «на вихід», а також в якості оздоблювальної тканини для вставок (наприклад, в області декольте) в комбінації з іншими тканинами. Розкішно і жіночно виглядають весільні сукні з гіпюрової тканини.

Номер слайду 22

ГОБЕЛЕН (від франц. Gobelin) - м'яка щільна декоративна тканина складного крупно візерунчастого переплетення. Основою для гобеленової тканини служить шерсть, в яку додається шовкова пряжа, іноді і з додаванням срібних або золотих ниток. Різновиди гобелена: двошаровий; важкий; крупно візерунковий ; гладко фарбований; меланжевий. Застосовується гобелен як пальтової і костюмної тканини для пошиття як жіночих, так і чоловічих моделей пальто, костюмів, а також спортивних курток.

Номер слайду 23

ДЖЕРСІ (від англ. Jersey - в'язаний, трикотажний) - в'язане трикотажне полотно з вовняної, шовкової або бавовняної пряжі з додаванням синтетичних волокон для підвищення «терміну служби» натуральних волокон. Має легку щільну фактуру, м'яке і приємне на дотик, має високий ступінь еластичності, добре вбирає вологу. Тканина практична і комфортна. В залежності від обраного фасону, вироби з тканини джерсі здатні як м'яко струмувати, так і облягати фігуру, немов друга шкіра. Тканина «не примхлива» і не вимагає особливого догляду. Вироби з джерсі можна прати в пральній машині в режимі «ручне прання» при температурі не більше 60 ° С.

Номер слайду 24

ДЖИНСОВА ТКАНИНА (від англ. Jeans) - міцна бавовняна тканина або тканину змішаної структури з додаванням лайкри або еластану. Структура тканини може бути м'якою і грубої, гладкою і ворсистої, з рубчиками і перфорована, з ефектом «рваного» кольору і з вкрапленням «металізованих» ниток - люрексу. Традиційний колір джинсової тканини - синій, але в даний час її фарбують барвниками в самі різні кольори - білий, бежевий, сірий, чорний. З джинсової тканини шиють брюки, спідниці, костюми, куртки, плащі, пальто, сумки, взуття.

Номер слайду 25

ДРАП (від франц. Drap - сукно) - щільна, важка тканина складного переплетення з пухнастою вовняної або напіввовняної пряжі середньої товщини суконного (апаратного) прядіння. Як правило, драпові тканина складається з двох шарів, що пояснює її високу теплоізоляційну властивість. Тканина м'яка на дотик і досить комфортна в шкарпетці. Мабуть, єдиним недоліком натурального драпу є складність його прасування. Шиють з драпу в основному верхній одяг - пальта, плащі, піджаки.

Номер слайду 26

ЖАККАРД (від англ. Jacquard) - тканина, рельєфну фактуру якої становить великий тканий узор. До складу тканини входить як бавовняну, так і синтетичне волокно. Чим товще використовувані нитки, тим щільніше жаккардова тканина. Кількість же ниток для створення візерунків може досягати декількох сотень. В даний час жаккардова тканина користується широким попитом. Вона використовується не тільки для пошиття верхнього одягу, а й у декоративному оформленні інтер'єру.

Номер слайду 27

ЖОРЖЕТ - легка напівпрозора тканина з вовняної або шовкової пряжі. Фактура жоржетовой тканини трохи жорсткувата і пружна на дотик. Для зовнішнього вигляду жоржета характерна мелкоструктурована зерниста поверхня. Випускається жоржет гладкофарбованим і надрукованим. Структура тканини досить еластична, тому готові вироби з жоржета виглядають досить елегантно і благородно. Складки на таких виробах красиво драпіруються і утворюють м'які фалди. Використовується жоржетова тканина для пошиття ошатних костюмів, суконь і спідниць з драпіруванням, блуз з запахом, і навіть легкого літнього пальто.

Номер слайду 28

КАШЕМІР - тканина саржевого переплетення з виробленого пуху (підшерстя) гірської кози, вичесати вручну спеціальним щипком. Кашемір володіє дивовижною здатністю зберігати тепло. Тканина не викликає алергії. Вона надзвичайно легка, м'яка і ніжна. Приємна й дуже комфортна в шкарпетці. За характером забарвлення кашемір буває однотонним, пістрявим, меланжевими і набивним. Але будь-який відтінок, в який фарбується кашемір, виглядає немов легкий серпанок, дуже приємна оку. Використовується кашемір для пошиття суконь, блуз, кардиганів. Він досить популярний і любимо в світі моди, незважаючи на те, що коштує досить дорого. До того ж вироби з кашеміру вимагають особливого догляду.

Номер слайду 29

КОРД(від франц. Corde - мотузка, канат, шнур) - рубчастий плис, різновид вельветовій тканини. Являє собою щільну тканину з тонкої крученої вовняний або бавовняної пряжі кардного переплетення, що створює фактурну поверхню з поздовжніми рубчиками (шириною від 5 до 21 мм) на лицьовій стороні тканини. Нерідко склад кордової тканини «доповнюють» синтетичні волокна. В залежності від щільності і товщини кордової тканини, вона вживається для пошиття суконь, костюмів, жакетів, пальто і плащів.

Номер слайду 30

КРЕП (від франц. Сrepe - шорсткий, нерівний, хвилястий) - «сімейство» тканин особливого крепового переплетення. Являє собою тонке полотно, виткане з одиночної шовкової (рідше вовняної, бавовняної або синтетичної) пряжі. Лицьова поверхня крепової тканини має дрібно шороховату фактуру. Тканина відмінно піддається драпіровці і практично не мнеться. Основні різновиди крепової тканини: крепдешин; креп-шифон креп-жоржет; креп-сатин. Крепова тканина широко використовується для пошиття ошатних і повсякденних суконь, блузок, шарфів і хусток, постільної білизни.

Номер слайду 31

ЛЛЯНА ТКАНИНА - текстильне полотно спеціального льняного переплетення із лляної пряжі, іноді з додаванням бавовняного або синтетичного волокна. Фактура тканини володіє такими властивостями, як висока ступінь повітропроникності, міцність, гігроскопічність. Лляні тканини з додаванням лавсану відрізняються не зминанням і зносостійкістю. Традиційні забарвлення лляних тканин представляють відтінки слонової кістки, світлі жовто-коричневі і сірі тони. Чисто білий колір лляної тканини досягається складним текстильним відбілюванням.

Номер слайду 32

ШТУЧНЕ ХУТРО - текстильне полотно з хутром або ворсом на трикотажній основі, що імітує своїх натуральних природних прототипів. Фактура штучного хутряного полотна відрізняється легкістю і еластичністю. Вона може бути як м'якою, так і жорсткою. Ворс штучного хутряного полотна буває різної довжини, товщини і щільності, тобто відповідає натуральному хутрі цінних хутрових звірів. Сучасні штучні хутра також забарвлюються в самі різні яскраві «екзотичні» кольори: рожевий, жовтий, бірюзовий ... Штучне хутро має широке застосування. З нього шиють одяг (легкі куртки, піджаки, безрукавки, накидки) і галантерейні вироби (сумочки, гаманці), а також використовують як оздоблювального матеріалу (манжети, комір). Штучне хутро є основним матеріалом у виробництві м'яких іграшок.

Номер слайду 33

ВАТИН - це трикотажний або нетканий матеріал, який утворюється в результаті прострочування рівномірно розподілених добре розпушений волокон на спеціальних машинах. Ватин може бути виготовлений не тільки з натуральних волокон (бавовна, шерсть) але з віскози та змішаних волокон. Ватин широко застосовується в якості утеплювального матеріалу в верхньому одязі, спеціального одягу для газової і нафтової промисловості, спальних мішків, м'яких іграшок, у виготовленні різноманітної м'яких меблів, і багатьох інших виробів побутового та промислового призначення, завдяки чому є найпопулярнішою технічної та господарської тканиною.

Номер слайду 34

4. Споживчі властивості тканин{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ВластивостіПоказники1. Функціональніа) товщина,б) ширина,в) маса 1 м22. Ергономічніа) гігроскопічність,б) проникність,в) теплозахисні3. Естетичніа) кольорове оформлення,б) блиск,в) здатності до драпування4. Надійністьа) стійкість до механічної дії (міцність),б) стійкість до фізико-хімічної дії (світлостійкість)

Номер слайду 35

5. Вимоги до продажу текстильних товарів У торговельному (демонстраційному) залі текстильні товари розміщують на острівних гірках, стендах, кронштейнах, столах і прилавках та іншому торговельному обладнанні.

Номер слайду 36

Відміряють тканини жорстким стандартним метром (брусковим, дерев’яним), який має повірочне клеймо, способом, що залежить від виду тканини: тонкі та легкі тканини бавовняні, лляні, шовкові та інші – шляхом відкидання тканини на прилавок при вільному (без натягання) прикладанні тканини до метра; гофровані та плісировані тканини – шляхом накладання жорсткого (брускового, дерев’яного) метра на тканину, що лежить на прилавку (столі) у розправленому вигляді, без натягання і без порушення гофрування і плісе; важкі та об’ємні тканини (вовняні, тканини для автомобілів, м’яких меблів тощо) – шляхом накладання жорсткого метра на тканину, яка лежить на прилавку (столі) у вільному стані без складок і зморщок.

Номер слайду 37

Для відмірювання тканин на робочому місці продавця встановлюється прилавок або стіл завдовжки не менше ніж 3 метри і завширшки 80 см. При продажу тканини залишок її в рулоні має бути придатним для пошиття (виготовлення) повномірного виробу. До повного продажу куска (рулону) тканини зберігають його «хазовий кінець» з фабричним ярликом і тавром. Пропонувати до продажу «хазові кінці» можна, якщо відбиток тавра і штампа не погіршує виду тканини з лицьового боку. Відібраний товар продавець перевіряє в присутності споживача: виявляє пошкодження, забруднення, інші зовнішні дефекти, відміряє кількість, підраховує вартість покупки. У разі виявлення загальних грубих дефектів товар замінюється на товар належної якості.

Номер слайду 38

6. Методи підбору та відмірювання тканин. ВІДМІРЮВАННЯ ТКАНИН СПОСОБОМ УНАКАТКУ

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

ВІДМІРЮВАННЯ ТКАНИН СПОСОБОМ УВІДКИДКУ

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

ВІДМІРЮВАННЯ ТКАНИН НАКЛАДАННЯМ МЕТРА

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

7. Супутні товари текстильного відділу. Швейна фурнітура

Номер слайду 52

8. Маркування та зберігання текстильних товарів На ярликах, що прикріплюються до тканин, повинні бути вказані: найменування підприємства-виробника, його товарний знак та місцезнаходження, найменування нормативно-технічної документації, відповідно до якої вироблена дана продукція, номінальна ширина тканини, найменування волокон і ниток та їх процентний зміст, вид обробки, ступінь стійкості забарвлення, номер та вид малюнка, сорт, номер шматка, довжина тканини в шматку, кількість відрізів в шматку (вказують при наявності у шматку тканини більше одного відрізу), роздрібна ціна 1 м , дата випуску, номер контролера, індекс «Д» (для дитячого асортименту). Колір ярлика повинен бути для тканин 1-го сорту - світлого тону; для 2-го сорту - із синьою смужкою по діагоналі; для шовкових тканин 3-го сорту - з фарбою смужкою по діагоналі. Тканини зберігають у сухих критих складських приміщеннях при температурі 15 - 18 0 С і відносній вологості повітря 60 - 65%. Висока температура (30-40 0 С) і підвищена вологість (вище 65%) сприяє розвитку мікроорганізмів, що руйнують тканини. Крім того, при високій температурі прискорюється процес поступового погіршення властивості тканин за рахунок старіння полімерів.

Номер слайду 53

Питання для самоконтролю: Назвіть основні ознаки за якими розподіляють текстильні товари. Як здійснюється розподіл тканин залежно від сировини?Що таке тканина?Які види переплетень ви знаєте?Назвіть сучасні види тканин. Охарактеризуйте їх. На якому обладнанні розміщують текстильні товари в торговельному залі?Які тканини відміряють накладанням метра? Що слід робити продавцю, якщо міра тканини, яку він відміряє, більша довжини стола?Які тканини відміряють способом унакатку? Якою стороною знаходиться тканина до покупця при відмірюванні тканини способом унакатку?Які тканини відміряють способом увідкидку?Як уникнути створення неходових кусків тканини?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Попова Галина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Валентина Бояркина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Ященок Наталія
Додано
22 квітня 2021
Переглядів
2059
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку