Презентація " Орієнтування на місцевості"

Про матеріал
Сформувати систему знань про способи орієнтування на місцевості та визначення напрямків, розвивати практичні вміння орієнтуватися за сторонами горизонту; розвивати вміння розумної та виваженої поведінки в критичних ситуаціях, спостережливість, уважність; виховувати почуття відповідальності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Способи орієнтування на місцевості. Визначення напрямків на місцевості. Компас. Поняття про азимут. Вчитель географії Дубковецька Т. Ю.

Номер слайду 2

Мета: навчальна - сформувати систему знань про способи орієнтування на місцевості та визначення напрямків, розвивати практичні вміння орієнтуватися, сформувати знання про азимут та способи його визначення, розвивати вміння визначати азимут за компасом та знаходити азимут за напрямком на предмет, ознайомити із способами вимірювання відстаней на місцевості; розвивальна - забезпечити практичне спрямування отримання знань у життєвих ситуаціях; виховна виховувати уважність, зосередженість.

Номер слайду 3

Горизонт — частина земної поверхні, яку ми бачимо навколо себе на рівній відкритій місцевості.

Номер слайду 4

У наших широтах о 6-ій ранку Сонце перебуває на сході,о 12-ій годині — на півдні, о 18-ій — на заході (якщо враховувати літній час, то на годину пізніше).

Номер слайду 5

Одним з найдавніших винаходів людства є гномон. Це вертикально встановлена жердина. За допомогою гномона у давнину визначали висоту Сонця над горизонтом. У ясний сонячний день жердина відкидає тінь, довжина якої від сходу Сонця до полудня (12 год.) зменшується, а від полудня до заходу Сонця - збільшується. Для точності вимірювання важливе значення має висота гномона - чим він вищий, тим довша тінь. Нині гномон як астрономічний інструмент уже не використовують.

Номер слайду 6

r

Номер слайду 7

Орієнтування за місяцем. Під час першої четверті (Місяць зростає) Місяць перебуває о 18-ій годині на півдні та о 24-ій годині на заході. Коли він повний,то розташовується о 18-ій годині на сході, о 24-ій годині — на півдні,о 6-ій ранку — на заході. Під час останньої четверті Місяць перебуває о 24-ій на сході, о 6-ій — на півдні.

Номер слайду 8

Рослини-компаси:соняшник,пижмо.

Номер слайду 9

Китайський компас часів династії Хань(4000 тис. років тому.)

Номер слайду 10

Види компасів

Номер слайду 11

Компас геологічний

Номер слайду 12

Компас водяний

Номер слайду 13

Азимут — кут на місцевості або на карті, що утворюється напрямом на північ і напрямом на обраний пункт. Кути зчитуються від напряму на північ за ходом годинникової стрілки.

Номер слайду 14

Новітні пристрої для орієнтування. GPS-навігатор – пристрій,що визначає своє місцезнаходження,використовуючи сигнали штучних супутників Землі. Такий GPS-компас може визначити місцеперебування користувача в будь-якій точці земної кулі й указати це місце на карті. Багато приймачів GPS вбудовані в мобільні телефони і у звичайні годинники. У густому тумані або під землею зв'язок із супутником порушується.

pptx
Додано
5 червня 2022
Переглядів
3438
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку