Презентація "Османська імперія"

Про матеріал
Матеріали презентації можна використати під час проведення офлайн уроку, дистаційного навчання, для самостійного опрацювання учнями. При відборі матеріалу для презентації використано: 1. Методичний апарат підручника: Щупак І. Я. Всесвітня історія: підруч. для 8 кл. закл. заг. серед. освіти / І.Я. Щупак, О.В. Бурлака, Н.С. Власова, І.О. Піскарьова, Д.О, Секиринський. - Київ.: УОВЦ «Оріон», 2021. 2. Культура Османської імперії / Пізнавальний журнал Discover https://discover.in.ua/history/kultura-osmanskoyi-imperiyi.html
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Османська імперія. Розділ 4. Османська імперія. Країни Східної Європи в ХVI- першій половині ХVIII ст.

Номер слайду 2

У результаті навчально-пізнавальної діяльності учениці/учні зможуть: Знати:– дати облоги Відня Розуміти:– період XVI–XVIIІ ст. як епоху воєн за переділ Європи і світу;Уміти:– розташувати в хронологічній послідовності відомості про османську експансію в Центральній та Східній Європі, її зупинення (облоги Чигирина 1678 р. і Відня 1683 р.),– простежити на основі карти територіальні зміни, яких зазнала в XVI–XVIIІ ст. Османська імперія, – обґрунтувати свої судження про політику Сулеймана І Пишного;– визначити причини і наслідки: османських завоювань в Європі.

Номер слайду 3

Османська імперія. Османська імперія — ісламська монархічна держава турецької династії Османів. Існувала у 1299–1922 роках. Заснована султаном Османом І на території півострова Мала Азія. У ранньому новому часі була наддержавою в Європі та Середземномор'ї. Знищила Візантійську імперію, захопивши її столицю Константинополь, перейменований на Стамбул (1453)

Номер слайду 4

Причини зростання Османської імперіїУстановіть причини зростання могутності Османської імперії в ХVI - першій половині ХVIII ст., опрацювавши п.1 §20

Номер слайду 5

Аналізуємо історичну карту. Чому державу османів можна вважати імперією?Які християнські країни Європи опинилися під османським пануванням?Укажіть місця і назви вирішальних битв османів

Номер слайду 6

Засновник Османської імперіїОсман I (1258—1324)— правитель бейлика в Малій Азії, засновник Османської імперії. За правління Османа бейлик став незалежним, його кордони були істотно розширені за рахунок територій Візантії в Малій Азії. При Османі склалися основні органи управління. При Османі його плем'я було звернуто в іслам, Осман є одним із символів традиції газавату. Меч Османа є державною реліквією, церемоніальним атрибутом зведення на трон і символом боротьби за віру.

Номер слайду 7

Війни Османської імперіїСелім I Явуз (Грізний) (1470 —1520) — султан Османської імперії (з 25 квітня 1512), який протягом свого правління вдвічі збільшив її територію, (завоював Ірак, Азербайджан, Західну Грузію, Єгипет, Мекку, Медину). Син Баязида II, батько й попередник Сулеймана Пишного. Здійснив грандіозні завоювання. Майже не вів воєн проти християн. Першим із османських султанів 1517 року прийняв титул халіфа Ісламу.

Номер слайду 8

Розквіт Османської імперіїСулейман І (1494—1566), відомий на Заході як Величний або Пишний, у своїй державі як Кануні (Законодавець)— османський султан 1520 – 1566 рр. Сулейман став найвизначнішим правителем Сходу XVI ст., бувши на вершині військової, політичної і економічної могутності Османської імперії. Складав вірші, захоплювався ювелірною справою, був вправним ковалем та особисто брав участь у виливанні гармат для своєї армії.

Номер слайду 9

Система управління в Османській імперії

Номер слайду 10

Історичні подробиціЯкщо за часів існування Візантії змінилося 14 імператорських династій, то всю історію Османської імперії правила одна й та сама династія. Таємниця такої «стабільності» полягає в тому, що, вступаючи на престол, султан за законом повинен був стратити всіх своїх братів та їхніх синів.

Номер слайду 11

Роксолана. Гасекі Гюрем Султан (справжнє ім'я Анастасія Гаврилівна Лісовська 1502/1505 -1558)— привілейована хатун, пізніше законна дружина Сулеймана І Пишного. Перша Хасекі Султан, засновниця епохи жіночого султанату, одна з найвпливовіших жінок в історії Османської Імперії. Власним коштом будувала мечеті, школи, лікарні для жінок, караван-сараї та кухні в Стамбулі, Едірне, Єрусалимі, Мецці й Медині, опікувалася становищем жінок у гаремах. Сприяла сходженню на престол свого сина Селіма II.

Номер слайду 12

Європейська політика Османської імперіїБитва при Могачі 1526 р., в якій Османська імперія завдала нищівної поразки об'єднаному угорсько-чесько-хорватському війську. Турки Середньодунайську рівнину планували перетворити на плацдарм для підкорення нових територій та подальшого розповсюдження ісламу. Облога Відня 1529 р. - перша провальна спроба Османської імперії захопити столицю Австрії Відень. Битва при Лепанто 1571 р., - морський бій, під час якого флот Священної ліги, (Іспанська імперія, Венеційська республіка, війська Папи Римського, Мальтійського ордену, Генуї, Сицилії, Неаполя, Савойї, Тоскани та Парми), завдав поразки флоту Османської імперії в Середземному морі.

Номер слайду 13

Європейська політика Османської імперіїУ 1621 р. в битві під Хотином саме козаки на чолі з П. Конашевичем-Сагайдачним відіграли важливу роль у зупиненні просування османських військ на територію Речі Посполитої. Чигиринські походи 1677-1678 рр. лише виснажили османське військо, не створивши імперії жодних переваг. Чергова спроба захопити Відень закінчилася крахом: 12 вересня 1683 р. османську армію розгромило військо польського короля Яна ІІ Собеського. Поразка під Віднем назавжди поклала край османській експансії углиб Європи.

Номер слайду 14

Народи Південно-Східної Європи під владоютурків-османів. У мусульманських країнах влада османів мала швидше символічний характер і майже нічого не змінила в традиційній системі управління. Управління християнськими землями здійснювалося суворіше, хоча дозволялося сповідувати свою релігію і самоврядування за умови дотримання законів імперії і сплати податків. Обмеження викликали спротив. У Болгарії і Сербії поширився рух гайдуків — партизанів, які нападали на османських чиновників, спалювали мусульманські поселення, чинили спротив сплачуванню податків. Такі дії влада жорстоко придушувала.

Номер слайду 15

Архітектура. В архітектурі Османської імперії, яка виникла в Бурсі і в Едірне в XV—XVI ст., простежується вплив архітектури Сельджуків, а також вірменської, іранської, візантійської архітектури. Основними пам’ятками тогочасної турецької архітектури були мечеті, палаци, мавзолеї. Найвідомішим турецьким архітектором XVI ст. був Мімар Сіман (1489–1588). За своє довге життя він збудував понад 360 різноманітних споруд. Найвідомішими серед них стали мечеті Шахзаде і Сулейманіє в Стамбулі, мечеть Селіма в Едірне.

Номер слайду 16

Освіта і наука. Визначальний вплив на розвиток освіти мав іслам. Школи (медресе) існували лише при великих мечетях і були покликані виховувати мусульманських богословів і суддів. Навколо мечеті Сулейманіє було відкрито чотири загальних медресе і два спеціалізованих - для вивчення науки про традиції Пророка та медицини. Падишах надав цим закладам найвищого рангу. У школах вивчали арабську і перську мови, мусульманське право і богослов’я, логіку й арифметику. Навчатися мали можливість лише діти заможних батьків. Наприкінці XV ст. було відкрито першу математичну школу.

Номер слайду 17

Живопис. Палаци, мечеті, мавзолеї прикрашалися рослинними і геометричними орнаментами, різьбленими на дереві та камені. Набув поширення жанр мініатюри. Її стиль був значною мірою наслідуванням турецькими майстрами традицій італійського мініатюрного живопису. У XVI ст. великої популярності набули жанрові мініатюри, виконані Османом. Розвивалася книжкова мініатюра. Зразком цього жанру став рукопис «Хунер-наме», прикрашений 300 великими кольоровими ілюстраціями та 65 мініатюрами. Характерним є те, що, незважаючи на заборони ісламу, на багатьох ілюстраціях зображені люди, тварини і птахи.

Номер слайду 18

Історія та географія. Наприкінці XV ст. розпочалося складання історичних хронік, які містили виклад світової і турецької історії. Найвідомішою була багатотомна «Османська історія», написана у другій половині XVI ст. Ібн Кемалем. Мандрівник і вчений Евлія Челебі написав «Книгу мандрів», де розповів про відвідані ним європейські країни. Значними були досягання в галузі географічних знань. Мореплавець Пірі Реїс склав морський атлас «Бахрійс» (1517), де навів повний опис Егейського і Середземного морів та карту світу.

Номер слайду 19

Література. Кінець XVI – початок XVII ст. вважається «золотою добою» турецької поезії. Основними її жанрами були хасиди (хвалебні оди) і газелі (ліричні вірші). Відомою поетесою була Мірханум, високоосвічена жінка, автор віршів про кохання. Поет Мехесі започаткував гумористичний жанр поезії. Ільяс Ревані оспівував повсякденне життя мешканців Стамбула. «Султаном» турецьких поетів уважався Моял Махмуд (псевдонім Абдул Бакі). У міській літературі найбільшою популярністю користувався жанр латіфів – коротких розповідей та анекдотів. Найвідомішими були латіфи Бурси Лямі, який уперше включив до своїх збірок розповіді про Ходжу Насреддіна.

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Опрацювати та перегляньте відео Османська імперія у XVI-XVIII ст. https://www.youtube.com/watch?v=Chzv. ZCPa2e. M Скласти кросворд за темою.

Номер слайду 21

Джерелаhttps://discover.in.ua/history/kultura-osmanskoyi-imperiyi.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 травня 2023
Переглядів
4105
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку