Презентація "Основи електростатики"

Про матеріал
Презентація призначена для здобувачів освіти П(ПТ)О з предмету «Електротехніка з основами промислової електроніки» по темі "Основи електростатики"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вище професійне училище № 94 Тема: Основи електростатики. Група 1 ЕПідготувала: викладач спец.дисциплін II категорії ПАЩЕНКО П. О. «ЕЛЕКТРОТЕХНІКА З ОСНОВАМИ ПРОМИСЛОВОЇ ЕЛЕКТРОНІКИ»Професія: «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування»

Номер слайду 2

Дайте відповідь на запитання:1. Дайте поняття «електрону» 3. Дайте поняття «протону»4. Дайте поняття фізичної величини «електричний заряд»5. В яких одиницях вимірюється електричний заряд?6. Назвіть способи електризації

Номер слайду 3

Найбільш поширені явища притягання, або відштовхування наелектризованих тіл вперше спостерігав Фалес. Бурштин потертий об шерсть. Електричний заряд. Гілберт проводив досліди з різними речовинами. Електричні явища (грец. еlectron - бурштин)

Номер слайду 4

ЦІКАВИ ФАКТИ        В 1919 році Ернест Резерфорд, опромінюючи альфа-частинками газ азоту, виявив в ньому певну кількість атомів водню. Це була перша штучно викликана ядерна реакція. Зважаючи на те, що водень має атомну масу 1, Резерфорд прийшов до висновку, що його ядро є елементарною частинкою, яка входить до складу інших частинок. Резерфорд встановив структуру атома, як системи, що складається із малого за розмірами позитивно зарядженого ядра й електронів.

Номер слайду 5

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ Атом - найменша, електронейтральна, хімічно неподільна частинка речовини. Атом – позитивно заряджене ядро і негативно заряджені електрони. ЕЛЕКТРИЗАЦІЯПрото́н (від грец. Πρώτον — перший) — стабільна позитивно заряджена елементарна частинка атомного ядра будь-якого хімічного елемента.. Нейтрон не має електричного заряду, але взаємодіє з елеткромагнітним полем завдяки своєму магнітному моменту. Магнітний момент нейтрона дорівнює −1,9130427 0,0000005 ядерних магнетонів.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ Протон складається з двох верхніх й одного нижнього кварка та має заряд +е. Електро́н (грец. Ηλεκτρόνιο, англ. electron, нім. Elektron) — стабільна, негативно заряджена елементарна частинка, що входить до складу всіх атомів. Має електричний заряд (-е= −1,6021892(46)×10−19 Кл) і масу (9,109554(906)×10−31 кг). Зазвичай електрон позначається в формулах символом e-. . ЕЛЕКТРИЗАЦІЯ

Номер слайду 9

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ Електричний заряд — фізична величина, яка характеризує здатність тіл створювати електромагнітні поля та брати участь в електромагнітній взаємодії. Електричний заряд звичайно позначають латинськими літерами q або великою буквою Q . Одиницею вимірювання електричного заряду в системі одиниць СІ є кулон. Взаємодію електричних зарядів без врахування їх руху вивчає електростатика, а зарядів, що рухаються — електродинаміка. ЕЛЕКТРИЗАЦІЯЕлектричний заряд – кількісна міра електричної взаємодії :[q] = Кл

Номер слайду 10

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ Електрон. Заряд qе= -1,610-19 Кл. Маса спокою те = 9,110-31 кг. Відкрив Томсон Протон. Заряд qр = 1,610-19 Кл. Маса спокою протона в 1836 разів більша за масу електрона. У атомі водню навколо ядра обертається один електрон. Ядро було назване протоном. mp = 1836·me. Розмір атома – це радіус орбіти його електрона.

Номер слайду 11

ЕЛЕКТРИЧНИЙ ЗАРЯДПозитивний – заряд, що виникає на склі, потертому об шовк(і на всіх тілах, де виходить заряд такого самого роду) Точковий заряд - це заряд, який знаходиться на тілі, розмірами та формами якого, за даних умов задачі можна знехтувати.. Існує два роди електричних зарядів: позитивні «+» і негативні «-»

Номер слайду 12

ЕЛЕКТРИЧНИЙ ЗАРЯДНегативний – заряд, що виникає на янтарі (бурштині), потертому об шерсть (а також на ебоніті (вулканізований каучук з великим вмістом сірки), сірці, гумі

Номер слайду 13

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ Будь – яке тіло в звичайних умовах нейтральне. Однойменні заряди відштовхуються; різнойменні притягуються. Носієм елементарного заряду є елементарна частинка (електрон)

Номер слайду 14

ЕЛЕКТРИЧНИЙ ЗАРЯДЯкщо тіло отримує електрони, то несе на собі негативний заряд. Якщо тіло втрачає електрони, то несе на собі позитивний заряд.

Номер слайду 15

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ЕЛЕКТРИЗАЦІЯЗаряд будь-якого тіла кратний цілому числу елементарних зарядів: q = N ∙ е. Елементарний заряд - мінімальний заряде = 1,6 ∙ 10-19 Кл. Електризація тіл - перерозподіл заряду між тілами. Способи електризації: тертя, дотик, вплив.

Номер слайду 16

ВИДИ ЕЛЕКТРИЗАЦІЇ ТІЛ{BC89 EF96-8 CEA-46 FF-86 C4-4 CE0 E7609802}ЧЕРЕЗ ДОТИКЧЕРЕЗ ТЕРТЯЧЕРЕЗ ВПЛИВ

Номер слайду 17

Електризація тертям. ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ Можна потерти пластмасову паличку шерстяною тканиною або скляну паличку шовковою тканиною, після чого ці палички почнуть притягувати до себе дрібні шматочки паперу. Ще в давнину було відомо, що потерті одне об одного деякі тіла, наприклад бурштин або шерсть, набувають властивість притягувати або відштовхувати легкі предмети. Отже після тертя ці палички набули властивість протягування (або відштовхування), їх «зарядили» цією властивістю, їм надали заряд. Ця властивість може проявлятись сильніше, слабше, тобто заряд може бути більшим або меншим, він може взагалі щезнути, він може перетікати з одного тіла на інше.

Номер слайду 18

Олексій та Назар надували повітряні кульки для святкування дня народження у мами. Біля них грався котик Мурчик, але він іноді так зачіпав лапкою кульки, що ті лопались. Тоді хлопчики взяли кульку, потерли її об хутро котика – кулька залишилася на Мурчику. Як котик не намагався від неї втекти, нічого не виходило. Питання: 1. Чому Мурчику не вдалося від’єднатися від кульки-причепи?2. Як називається спосіб електризації кота і кульки?

Номер слайду 19

Відповідь: Через електризацію, яка відбулася внаслідок тертя кульки об шерсть кота. Тіла електризуються, тобто отримують електричний заряд, коли набувають, або втрачають електрони. В цьому прикладі - внаслідок тертя кульки об шерсть кота різнойменні заряди притягуються й тіла електризуються.

Номер слайду 20

Сили відштовхування, які діють між однойменними електричними зарядами викликають відштовхування листочків електроскопа на деякий кут. Електризація при стиканні тіл. Електрони переміщаються з ебонітової палички на стержень електроскопа, який заряждається негативно. Заряди розподіляються по стержню і листках електроскопа. -- --- --- ---- --- -

Номер слайду 21

Механізм електризації при стиканні тіл

Номер слайду 22

Механізм електризації при стиканні тіл

Номер слайду 23

Електризаціия тіл при стиканні пояснюється переходом частини електронів із одного тіла на інше. Механізм електризації при стиканні тіл

Номер слайду 24

Електризація через вплив?Щоб пояснити походження і передачу сил, що діють між зарядами, в рамках теорії блізкодії, вводять поняття електричного поля. Максвел та Фарадей встановили, що навколо нерухомих заряджених частинок існує електростатичне поле. Нерухомий електричний заряд оточує електричне поле, яке є особливою формою матерії. Електричне поле діє з деякою силою на будь-який заряд, поміщений в це поле.

Номер слайду 25

Скло. Скло. Шовк. Азбест. Пояснити явище, яке спостерігається під час тертя тіл:

Номер слайду 26

Азбестриміо. ВІДПОВІДЬ: Під час тертя скла і шовку скло набуває позитивного заряду, а шовк негативного. Якщо скло терти об азбест, то воно набуде негативного заряду. При цьому заряд азбесту буде позитивним. Причиною такого явища є те, що в різних речовинах електрони по-різному притягуються до ядра: в одних сильніше, в інших — слабше.

Номер слайду 27

Існують інші види електризації тіл.*До відома учнів. Електризація полем – це виникнення заряду на поверхні тіла при внесення його в електричне поле, джерелом якого є інше заряджене тіло. Наприклад, якщо піднести натерту хутром ебонітову паличку до легкої незарядженої гільзи, то гільза почне притягуватись до палички. Це означає, що на поверхні гільзи виник заряд, який протилежний за знаком заряду ебонітової палички. Цей заряд на гільзі виник внаслідок внесення її у електричне поле ебонітової палички. Фотоелектризація – це виникнення на поверхні тіла електричного заряду (найчастіше позитивного) внаслідок його опромінення світлом. Наприклад, якщо опромінювати негативно заряджену металеву кулю, яка прикріплена на стержні електроскопа, ультрафіолетовим світлом, то її заряд почне дуже швидко зменшуватись, про що свідчитиме зменшення показів електроскопа. І навпаки, якщо нейтральну металеву кулю опромінювати ультрафіолетом, то вона почне заряджатись позитивно. Отже, опромінення провідника світлом певної частоти зменшує негативний заряд (якщо тіло заряджене негативно) і збільшує позитивний (якщо тіло заряджене позитивно). Звичайно можуть існувати і змішані способи електризації тіл. Однак результатом завжди є зміна заряду тіла, яке зазнає впливу. Звідси можна дати ще й таке тлумачення електризації:

Номер слайду 28

ЕЛЕКТРИЗАЦІЯ- з тіла, в якому сили притягання електронів до ядра атома менші, на тіло, в якому ці сили є більшими.-. Відбувається лише розподіл існуючих зарядів між тілами, що електризуються: частина негативних зарядів переміщається з одного тіла на інше.- електричні заряди бувають двох типів, їх називають додатніми й від'ємними зарядами (позитивними й негативними). ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ - тіла електризуються, тобто отримують електричний заряд, коли набувають, або втрачають електрони. Нові електричні заряди при цьому не виникають. - однойменні заряди відштовхуються, різнойменні - притягуються.

Номер слайду 29

Електричний заряд - дискретний. Електричний заряд – дискретний, тобто заряд будь-якого значення є кратним елементарному

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Вибери обличчя, яке відображає твій емоційний стан.123 Рефлексія- Якою була тема уроку?- Що ви дізнались нового на уроці- Що вам найкраще запам'яталось?

Номер слайду 32

Домашнє завдання 1.    Візьміть пластмасовий гребінець і розчешіть ним волосся або потріть його об хутро чи сукно. Піднесіть його до маленьких шматочків паперу. Опишіть та поясніть явище, яке спостерігається при цьому.2.    Візьміть надуту повітряну кульку. Потріть її об папір. Піднесіть кульку до стіни або стелі кімнати. Якщо кульку гарно наелектризувати, вона «прилипне» до стіни або до стелі . Поясніть це явище.

pptx
Додано
26 жовтня 2021
Переглядів
3445
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку