Презентація "Основи електростатики"

Про матеріал
Презентація призначена для здобувачів освіти П(ПТ)О з предмету «Електротехніка з основами промислової електроніки» по темі "Основи електростатики. Визначення і зображення електричного поля."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вище професійне училище № 94 Тема: Робота електричного поля під час переміщення заряду. Група 1 ЕПідготувала: викладач спец.дисциплін II категорії ПАЩЕНКО П. О. «ЕЛЕКТРОТЕХНІКА З ОСНОВАМИ ПРОМИСЛОВОЇ ЕЛЕКТРОНІКИ»Професія: «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування»

Номер слайду 2

План 1. Повторення Закону Кулона.2. Близькодія та дія на відстані.3. Електричне поле.4. Напруженість електричного поля.5. Графічне зображення електричних полів, принцип суперпозиції.

Номер слайду 3

(1736 - 1806)Закон Кулона. Два нерухомі точкові електричні заряди взаємодіють із силою, прямо пропорційною добуткові цих зарядів і обернено пропорційною квадрату відстані між ними. Сили взаємодії заряджених тіл за числовим зна-ченням однакові і спрямовані вздовж прямої, яка з'єднує ці тіла.

Номер слайду 4

F – сила взаємодії, [Н].q1, q2 – заряди, [Кл] r – відстань між зарядами, [м] 1 кулон (1 Кл) – це заряд, який проходить за 1 с через поперечний переріз провідника при силі струму 1 А. Визначити значення k можна вимірявши силу взаємодії двох відомих зарядів, які знаходяться у вакуумі на відомій відстані один від одного, можна за формулою закону Кулона, тобто Закон Кулона

Номер слайду 5

Визначити значення k можна так. Вимірявши силу взаємодії двох відомих зарядів, які знаходяться у вакуумі на відомій відстані один від одного, можна за формулою закону Кулона, тобто На основі таких дослідів встановлено, що в системі СІ Звичайно коефіцієнт записують у вигляді де . Тоді закон Кулона в одиницях СІ можна записати так: .

Номер слайду 6

Практична частина. ЗАДАЧА НА НАПРУЖЕНІСТЬ ЕЛЕКТРИЧНОГО ПОЛЯУ вершинах при гострих кутах ромба, складеного із двох рівносторонніх трикутників зі сторонами l = 25 см, розташовані точкові заряди q1 = q2 = 2,5 · 10-9 Кл. У вершині при одному з тупих кутів ромба розташований точковий заряд q3 = -5 · 10-9 Кл. Визначте напруженість електричного в четвертій вершині ромба. Розв'язання. У четвертій вершині ромба кожний із трьох зарядів q1, q2 і q3 створює своє поле, напруженості яких дорівнюють , , і відповідно. Згідно із принципом суперпозиції результуюча напруженість у точці A дорівнює векторній сумі напруженостей: .

Номер слайду 7

Оскільки поле створює система точкових зарядів, то модуль напруженості поля кожного заряду визначають за формулою: . Отже, ,Модуль результуючої напруженості E' полів, створених зарядами q1 і q2, дорівнює , де = 60°. Практична частина

Номер слайду 8

Тоді модуль напруженості E в четвертій вершині ромба (точці A) дорівнює: Визначимо значення шуканої величини: . . Відповідь: напруженість поля в четвертій вершині ромба дорівнює 360 Н/Кл і напрямлена до заряду q3. Практична частина

Номер слайду 9

Електричне поле. Робота електричного поля під час переміщення заряду.

Номер слайду 10

При переміщенні точкового заряду q в електричному полі електричні сили здійснюють роботу. Ця робота при малому переміщені дорівнює: Таким чином, робота на малому переміщенні залежить тільки від відстані r між зарядами та його зміною Δr.

Номер слайду 11

Потенційна енергія заряду q, розміщеного в електростатичному полі, пропорційна величині цього заряду. Фізичну величину, яка дорівнює відношенню потенційної енергії електричного заряду в електростатичному полі до величини цього заряду, називають потенціалом φ електричного поля: Потенціал φ є енергетичною характеристикою електростатичного поля. В Міжнародній системі одиниць (Сі) одиницею потенціалу є вольт (В). 1 В = 1 Дж / 1 Кл.

Номер слайду 12

В багатьох задачах електростатики при обчисленні потенціалів за опорну точку (0) краще прийняти нескінченно видалену точку. В цьому випадку поняття потенціалу може бути визначено наступним чином: потенціал поля в даній точці простору = роботі, яку виконують електричні сили при видаленні одиничного позитивного заряду з даної точки в нескінченість. В СІ робота вимірюється в джоулях, а заряд — у кулонах, отже, одиниця потенціалу дорівнює 1 Дж/Кл. Цю одиницю названо вольтом (В). Таким чином, вольт дорівнює різниці потенціалів між двома точками електричного поля, якщо для переміщення між ними електричного заряду в один кулон треба виконати роботу, що дорівнює одному джоулю.

Номер слайду 13

Напруженістю електричного поля Е – напруженість, [Н/Кл в даній його точці називають векторну фізичну величину, що чисельно дорівнює відношенню сили, з якою поле діє на точковий заряд, уміщений в цю точку, до цього заряду:

Номер слайду 14

Практична частина Яка сила діє на заряд 12 н. Кл, розташований у точці, в якій напруженість електричного поля становить 2 к. В/м? Дано:q=12·10-9 Кл. Е=2·103 В/м. F-?Розв’язування , Відповідь: F=24мк. Н або F=24*10-6 Н [Н/Кл]1 мк. Н =1.0 × 10-6 НЗадача 1 на напруженість електричного поля

Номер слайду 15

Практична частина. Задача 2. На рух електрона в зарядженому поліОднорідне електростатичне поле створене двома паралельними пластинами завдовжки по 3 см. Електрон влітає в це поле зі швидкістю 2 · 106 м/с, напрямленою паралельно до пластин. На яку відстань по вертикалі зміститься електрон до моменту виходу із простору між пластинами, якщо напруга між пластинами 4,8 В, а відстань між ними 16 мм? Маса електрона 9,1 · 10 - 31 кг, модуль його заряду 1,6 · 10 - 19 Кл.

Номер слайду 16

Розв'язання. На малюнкі показано ось координат, початкове й кінцеве положення електрона, напрямок його початкової швидкості й прискорення руху. Практична частина. Запишемо рівняння для координат: З урахуванням того, що:одержуємо: З рівності (1) визначаємо час руху (1)(2)й підставляємо його в рівність (2)

Номер слайду 17

Під час руху електрона між пластинами на нього діє електрична сила: Практична частина(3)Під дією цієї сили електрон набуває прискорення а, яке за другим законом Ньютона дорівнює або з урахуванням формули (3): Знаючи прискорення руху електрона, визначимо відстань, на яку зміститься електрон під час руху між пластинами:

Номер слайду 18

Практична частина. Визначаємо значення шуканої величини: Відповідь: у момент виходу із простору між пластинами електрон зміститься на відстань 6 мм

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ЗАДАЧА№ 1. Скільки електронів проходять через поперечний переріз провідника за 3 хв. При силі струму 2 А?Дано:t=3хв.=180с I=2 AN-?Розв’язування

Номер слайду 22

Лінії напруженостіНапрям вектора напруженості поля. Силові лінії електричного поля

Номер слайду 23

Відповідь1. Що таке електричне поле?(Електричне поле — це вид матерії, за допомогою якої здійснюється електрична взаємодія заряджених тіл. Воно оточує будь-яке заряджене тіло й виявляє себе дією на заряджені тіла.)3. Що називають лініями напруженості електричного поля?(Лінією напруженості називається безперервна лінія, дотична до якої в кожній точці збігається за напрямом із вектором напруженості.) 2. Що називають напруженістю електричного поля? Яка формула виражає зміст цього поняття? (Напруженістю електричного поля називають фізичну векторну величину, що є силовою характеристикою електричного поля в кожній його точці і чисельно дорівнює відношенню сили, з якою поле діє на точковий заряд, поміщений у цю точку, до значення цього заряду.)

Номер слайду 24

Домашнє завдання Вивчити теоретичний матеріал уроку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Жадченко Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Коберник О.М. та інші)
Додано
26 жовтня 2021
Переглядів
609
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку