Презентація "Основи еволюційної філогенії та систематики"

Про матеріал
Презентація містить теоретичні поняття, ілюстрації. Теоретичний матеріал для конспектування виділений кольором.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 7. Біорізноманіття. Основи еволюційної філогенії та систематики

Номер слайду 2

Отже, вже відомий для вас факт, що планету Земля населяють живі організми. Близько 1 трильйона видів видів.

Номер слайду 3

Що ж таке вид, і чому їх так багато?ВИД – сукупність особин, що характеризуються спадковою подібністю ознак, вільно схрещуються і дають плодюче потомство, пристосовані до певних умов життя і займають у природі певну область – ареал.

Номер слайду 4

Видову самостійність певної групи особин встановлюють за різними критеріями виду: морфологічний (подібність особин за будовою), генетичний (характерний для кожного виду набір хромосом за кількістю, формою і розмірами), фізіологічний (подібність й відмінності в процесах життєдіяльності), біохімічний (особливості будови і складу макромолекул, перебігу певних біохімічних реакцій), географічний (спільність території поширення), екологічний (пристосованість до умов існування) та ін.

Номер слайду 5

Види черепах

Номер слайду 6

Види птахів

Номер слайду 7

Вид собака свійський, породи

Номер слайду 8

Які причини такого різноманіття видів?Видоутворення – це спрямований природним добором еволюційний процес адаптивних перетворень, який веде до утворення генетично закритих видових систем із генетично відкритих внутрішньовидових. Починається видоутворення на рівні популяцій. Нові види найчастіше виникають від однієї предкової групи близькоспоріднених організмів шляхом розходження ознак у споріднених організмів (дивергенції).

Номер слайду 9

БІОРІЗНОМАНІТТЯ – це розмаїття організмів, видів та їхніх угруповань. Вивченням закономірностей формування та еволюції біорізноманіття займається диверсикологія. Основними типами біорізноманіття є: генетичне (різноманітність генів усіх організмів),видове (різноманітність видів клітинних організмів)екосистемне (різноманітність біотопів й біоценозів у різних ділянках Землі). Всі типи біорізноманіття пов’язані між собою.

Номер слайду 10

Нині внаслідок антропогенного впливу біорізноманіття скорочується. Основними чинниками, що загрожують біорізноманіттю, є: 1) скорочення ареалів існування через діяльність людини; 2) надмірна експлуатація біоресурсів (наприклад, рибальство знищило до 80% рибної біомаси); 3) забруднення середовища (наприклад, тисячі морських птахів і черепах щорічно гинуть через дрібне пластмасове сміття);4) вторгнення чужорідних видів (наприклад, азійський короп у водоймах Європи).

Номер слайду 11

Яке ж значення біорізноманіття для Землі? Живі організми та їхні угруповання забезпечують: стійкість та розвиток біосфери, біологічний колообіг речовин й потік енергії, регуляцію кліматичних процесів на Землі, потреби людини в біоресурсах (їжі, сировині, ліках) та ін.

Номер слайду 12

Які основні принципи біологічної систематики?Біосистематика (від грец. біос – життя і система – упорядкування) – наука про різноманітність організмів. Термін було запропоновано К. Ліннеєм.

Номер слайду 13

Загальними принципами біосистематики, що упорядковують й організовують дослідження видового різноманіття, є такі.

Номер слайду 14

Отже, основними завданнями сучасної біосистематики є опис й упорядковування різноманітних існуючих і вимерлих видів, класифікація та визначення еволюційних зв’язків для створення природної (філогенетичної) системи органічного світу. Для класифікації живих організмів використовується подвійна (бінарна) номенклатура, яку запровадив ще К. Лінней. Бінарна номенклатура – подвійна назва видів, перше слово якої вказує на родову належність, а друге – на видову. Наприклад, пес свійський (Canis familiaris). Яблуня дика (Malus sylvestris);Яблуня азиатська (M. Asiatica)

Номер слайду 15

Яке значення еволюційної філогенії у дослідженні біорізноманіття?Еволюційна філогенія (або філогенез) (від. грец. філо – рід і генезіс – породжую) – розділ еволюційної біології, що вивчає шляхи історичного розвитку біорізноманіття Землі. Термін філогенез ввів у науку німецький учений Е. Геккель у 1866 р.

Номер слайду 16

Для ілюстрації філогенії еволюційних зв’язків між групамиорганізмів застосовують філогенетичні дерева. Це зображення філогенетичних відносин у будь-якій природній групі організмів або в межах всього органічного світу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Джур Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Фесенко Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Головатюк Лілія Євгеніївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Пась Любов Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
15 квітня 2021
Переглядів
11366
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку