Презентація :"Основи кольорознавства"

Про матеріал
Презентація: "Основи кольорознавства "призначенна для уроків теоретичного та виробничого навчання в профтехосвіті з малярних робіт.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки України ДНЗ “Новоград-Волинське вище професійне училище”Хроматичні та ахроматичні кольори. Відкритий урок з предмету “Технологія опоряджувальних робіт”(малярні роботи)Викладач: Хмельова Галина Михайлівна 2022 рік

Номер слайду 2

Мета:навчальна: ознайомити учнів з кольором, як носієм зображуваних засобів, об’єму, матеріалу, простору; виховати інтерес для обраної професії, бажання творчо працювати. Закріпити в учнів поняття про основні та змішані кольори; ознайомити учнів зі спорідненими кольорами та їх розташуванням на спектральному (колірному) колі, поняттями відтінків, хроматичних та ахроматичних кольорів;розвивальна: формувати в учнів уміння сприймати та аналізувати колір, змішувати в подальшому фарби для отримання потрібного кольору;виховна: виховувати естетичне сприйняття навколишнього світу, художній смак щодо вибраної сеціальності

Номер слайду 3

Загальне поняття про кольорознавство. Кольорознавство - це наука про колір, яка містить систематизовану інформацію різних досліджень: фізики, фізіології, психології. Ці сфери вивчають феномен відтінків, поєднуючи отримані результати з даними по філософії, естетики, історії, літератури. Вчені з давніх часів досліджували колір як культурне явище.

Номер слайду 4

\ Ньютонівський прорив17 століття – це початок нового етапу в класифікації. Ньютон використовує спектр білого кольору, де виявляє всі хроматичні кольори. У науці з'являється зовсім інше бачення на цей рахунок. Тут незмінно залишається червоний, до якого додається помаранчевий, є тут і зелений з синім, але разом з ними виявляються блакитний і фіолетовий.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Ахроматичні кольори

Номер слайду 9

Вони становлять групу кольорів, які відрізняються один від одного тільки світлотою. До ахроматичних відносяться білий, чорний і всі проміжні між ними сірі коль­ори. Світлота кольору залежить від здатності предмета відбивати більшу чи меншу кількість світлових променів, які падають на неї. Якщо поверхня відбиває більше світлових променів, вона здається світлішою, менше — темнішою. Змішуючи чорну і білу фарби в різних пропорціях, можна одержати цілий ряд сірих кольорів різних за світлотою. Те саме спостерігається під час змішування білого цементу з такими пігментами, як сажа або пероксид марганцю. Слід пам'ятати, що абсолютно білих або абсолютно чорних кольорів в природі не існує. Найсвітліший білий колір має порошок сірчано-кислого барію. Порівняно з ним усі інші матеріали білого кольору темніші. Найчорніший колір має чорний оксамит.

Номер слайду 10

Хроматичні кольори. Хроматичні кольори – це кольори, які належать до сонячного спектру

Номер слайду 11

Кольори другої групи. До таких кольорів належать зелений, оранжевий і фіолетовий. Ці кольори отримані шляхом змішування базових кольорів. Кольори першої та другої групи разом утворюють шістку найбільш яскравих кольорів спектру. Змішуючи кожен колір з сусіднім, ми отримаємо ще шість кольорів – кольору третьої групи.

Номер слайду 12

Кольори третьої групи. До цієї групи відносяться жовто-оранжевий, червоно-оранжевий, червоно-фіолетовий, синьо-фіолетовий, синьо-зелений і жовто-зелений. Ці кольори отримані шляхом змішування одного базового і одного вторинного кольору.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Поділ кольорів на групи. Колірхроматичніахроматичнітепліхолодні

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Характеристики кольору.   Хроматичний колір володіє трьома властивостями:-          кольоровий тон. Будь-який хроматичний колір може бути віднесеним до певного спектрального кольору. Відтінки, що схожі з одним і тим самим кольором спектру (але розрізняються, наприклад, насиченістю і яскравістю), належать до одного і того же тону. При зміні тону, наприклад, синього кольору в зеленому напрямку спектру він змінюється на блакитний, в зворотньому — на фіолетовий.      

Номер слайду 20

   світлота          Ступінь близькості кольору до білого називають ясністю (або світлотою) насиченість      Два відтінки одного тону можуть розрізнятися ступенем насиченості. Наприклад, при зменшенні насиченості синій колір наближається до сірого. яскравість         Однаково насичені відтінки, що відносяться до одного й того ж кольору спектру, можуть відрізнятися один від одного ступінню яскравості. Наприклад, при зменшенні яскравості синій колір поступово наближається до чорного.                   

Номер слайду 21

Колір в інтер'єрі Вдало підібрати кольори для інтер'єру – завдання непросте. Доводиться враховувати масу чинників: загальні закони вживання кольорів, особисті переваги господарів, призначення приміщень, їх розмір, висоту стелі, рівень освітленості. Але ми все ж спробуємо виділити деякі тенденції вживання кольори, актуальні для основних функціональних приміщень будинку або квартири

Номер слайду 22

Кухня. У оформленні кухні доречні теплі кольори. Особливо, якщо кухня для вас є і основним місцем трапези. Кольори теплої гамми, на відміну від холодної, збуджують і підсилюють апетит. Ми радимо дотримуватися максимально природного, екологічного підходу в колірному рішенні для кухні. Це також стосується меблів і підлоги

Номер слайду 23

Варіант колірного рішення (основний колір - охра)

Номер слайду 24

Спальня. Щоб створити атмосферу затишку, що розташовує до повноцінного відпочинку, використовуйте світлі, пастельні теплі тони. Зазвичай спальня – приміщення невелике. Використовувати в ній  яскраві контрастні кольори не варто. Краще зіграти на нюансах – відтінках того або іншого кольору

Номер слайду 25

Варіант колірного рішення: (основні кольори - тютюновий і «Морська хвиля»)

Номер слайду 26

Ванна кімната. Для колірного оформ-лення ванн традиційно використовують два підходи. Для маленьких ванн без природного освітлення підійдуть світлі, пастельні тони, а вкраплення яскравих акцентів допоможуть підбадьоритися з ранку. У просторих, добре освітлених ваннах колірна гамма може бути і більш насиченою, яскравою і контрастною

Номер слайду 27

Варіант колірного оформлення(основний колір - блакитний)

Номер слайду 28

Дитяча кімната. Колірне рішення дитячої вимагає особливої уваги. Бажано змінювати його у міру дорослішання дитини. Маляті до двох років підійдуть  лише м'які, ненасичені кольори. Ледве він підросте, як дитяча може перетворитися на найяскравіше, строкатіше і веселіше приміщення в будинку. Але настає пора йти в школу, і колірну гамму доведеться змінити на спокійнішу і суворійшу. Важливо, щоб нічого не відволікало дитину від занять

Номер слайду 29

Вітальня. Тут можна сміливо пофантазувати! Суворих правил колірного оформлення загальних кімнат не існує. Покажіть свою індивідуальність, виразно уявивши, як ви хочете проводити час в цьому приміщенні.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Варіант опорядження (основний колір- тютюновий і жовто-коричневий.)

Номер слайду 32

Поєднання кольорів. Теплі тони і відтінки застосовуються:· В декорі. Найпопулярнішими для декораторів вважаються жовтий і помаранчевий теплі тони, які застосовують в якості яскравих акцентів. Фахівці вважають, що ці кольори мають магнетизмом, приковують увагу, роблять цікавим рішення, оживляють ідею. А поєднання теплих тонів з холодними створюють цікаві і несподівані рішення. Приміром, бірюзова оббивка меблів красиво поєднується з теплим коричневим підлогою.

Номер слайду 33

Помаранчевий колір з білим (різних відтінків) - дуже яскраве і радісне поєднання. Оранжевий з чорним безпомилково йде практично всім. Поєднання помаранчевого кольору з відтінками зеленого - несподівано, але стильно і вишукано. У житті часто трапляються ситуації, коли потрібно приглушити або, навпаки, підкреслити який-небудь колір. У цьому випадку на допомогу приходять нейтральні відтінки, яких безліч у палетці теплих тонів. Головне, уміння грамотно знайти застосування цієї красу і жити в гармонії з собою, насолоджуючись і купаючись у теплій кольоровій гамі. Вірно твердження фахівців, що закликають навчиться використовувати холодні і теплі тони кольорів на благо, і тоді назавжди відступить негативний настрій і погане самопочуття.

Номер слайду 34

Технічний диктант1. Наука про колір, яка містить систематизовану інформацію різних досліджень: фізики, фізіології, психології. 2. Кольори сонячного спектру.3. Основні кольори.4. Кольори води, льоду, далини, місячного світла.5. Кольори вогню, сонячного світла.6. Чорний,білий, сірий кольори.

Номер слайду 35

Відповіді до технічного диктанту1. Кольорознавство.2. Хроматичні.3. Жовтий, червоний, синій.4. Холодні.5. Теплі.6. Ахроматичні.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Олена Гарасюк
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лонська Світлана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
23 січня 2023
Переглядів
3705
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку