Презентація "Основи риторики для вчителів"

Про матеріал
Презентація містить цікаву інформацію , тести та практичні завдання для розвитку мовлення педагога. Що таке мовленнєва майстерність педагога? Це царина професійної комунікативної компетентності вчителя – педагогічної риторики.Мовлення справедливо вважають найважливішим інструментом вчителя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підвищення мовленнєвої культури викладача Основи риторики

Номер слайду 2

«Хто нікчемну душу має – то така ж у нього й мова» ( Леся Українка) «Заговори, щоб я тебе побачив» (Сократ)

Номер слайду 3

Рито́рика — це наука про способи переконання та впливу на аудиторію з урахуванням її особливостей. Наука про ораторське мистецтво. Риторика є однією з найдавніших наук, її виникнення припадає на античні часи. Вона була засобом захисту і звинувачення на судовому процесі. Найвидатніші теоретики риторики були в Греції, а практики — в Римі. Засвоєння риторики вважалося необхідною підготовкою в Стародавній Греції та Римі. Громадяни Давньої Греції могли самі себе захищати в суді, а щоб захист вийшов вдалим, вони зверталися до фахівців, чиїм ремеслом було складання промов.

Номер слайду 4

Знання основ риторики необхідне всім, а особливо: політикам; юристам; викладачам. Оратор – ( від лат. оro – говорю) – той, хто виголошує промову або людина, яка володіє даром красномовства та ораторським мистецтвом.

Номер слайду 5

Демосфе́н (часом Демосте́н, грец. Δημοσθένης) (384 — 322 до н. е.) — давньогрецький оратор, логограф, політичний діяч. Зараховується до канону 10 ораторів, визнаний найвидатнішим представником грецької риторики, блискучим стилістом і видатним політиком.

Номер слайду 6

Тест «Ваш стиль публічного мовлення» 1. Чи потрібно Вам щоразу ретельно готуватися до виступу, навіть якщо ви вже не раз говорили на цю тему? 2. Чи відчуваєте себе повністю «вичавленим» після виступу? 3. Чи хвилюєтеся перед виходом до аудиторії так, що потрібно себе переборювати? 4. Чи завжди однотипно починаєте свою промову? 5. Ви приходите задовго до виходу за трибуну? 6. Чи потрібно Вам 3-5 хвилин, щоб встановити контакт з аудиторією і примусити себе уважно слухати? 7. Чи завжди Ви чітко дотримуєтеся плану? 8. Чи любите Ви під час виступу звертатися до аудиторії? 9. Чи відповідаєте охоче на запитання, що надійшли від слухачів? 10. Чи вдається Вам під час доповіді пожартувати?

Номер слайду 7

Якщо Ви відповіли «так» на питання 1,4, 5, 6, 7 то Ваш ораторський стиль є стилем «диктатора». Любите підпорядковувати аудиторію собі, чітко дотримуєтеся визначеного, швидко припиняєте вільності ( жарти, сміх, запитання від слухачів), говорите чітко та логічно. Через Вашу надмірну самовпевненість у слухачів часто складається враження, що перед ними людина байдужа і сувора. Виступи по суті – Ваша сильна сторона. Однак перед кожною лекцією Ви ретельно готуєтеся: опрацьовуєте тему, радитеся зі спеціалістами, добираєте інформацію, розробляєте докладний текст і навіть репетируєте. Наявність записів бажана для Вас, але намагайтеся зазирати туди нечасто. Пристрасть до дрібних деталей та прискіпливість – основні небезпеки «диктатора». Маленька порада: заключну частину вивчіть напам’ять і виголошуйте її з блиском в очах, у пожвавленому темпі із захопленням у голосі!

Номер слайду 8

Якщо Ви відповіли «так» на питання 2, 3, 8, 9, 10, то Ваш ораторський стиль - «демократ». Ви самі підкоряєтесь аудиторії: звертаєтеся до залу, часто звертаєте увагу на реакцію слухачів, полюбляєте особистісний стиль спілкування. Але Ваша головна помилка – це надмірне загравання з публікою, в результаті чого Ви можете втратити авторитет та знизити ефект від сказаного. Для Вас виступити на будь-яку тему – дрібниця. Ви вмієте «запалити» аудиторію своїм ентузіазмом, говорите жваво, дотепно, «без папірця». Але потік красномовства може віднести Вас у невідому далечінь. Логіка викладу, настійливість, твердість – не найсильніші Ваші сторони. Тому краще ще на початку промови окреслити коло питань, про які Ви будете говорити, а в кінці нагадати основні тези виступу. Маленька хитрість: Виставляйте таймер на мобільному телефоні за 3 хвилини до кінця промови. Це підкаже Вам, коли слід підводити підсумки.

Номер слайду 9

 В основі класичної схеми ораторського мистецтва лежить 5 етапів: 1)добір необхідного матеріалу, змісту публічного виступу (inventio - «винахід»), 2)Складання плану, розподіл зібраного матеріалу в необхідній логічній послідовності (dispositio - «розташування»), 3)»Словесне вираження», літературна обробка мови (e|ocutio), 4)Завчання, запам'ятовування тексту (memoria - «пам'ять»), 5)Проголошення (pronuntiatio).

Номер слайду 10

Секрети публічного мовлення: враховуйте склад аудиторії; чисельність аудиторії; ретельна підготовка та репетиція; оберіть зручний для Вас спосіб виголошення промови ( читання тексту, відтворення з опорою на текст, вільна імпровізація – експромт); встановіть зоровий контакт та витримайте невелику психологічну паузу 5-7 секунд; підтримуйте увагу аудиторії ( полеміка, проблемна ситуація, опора на особистий досвід, гумор); регулюйте голос; обирайте правильну відстань - проксеміку; використовуйте правильно невербальні засоби впливу на аудиторію ( візуальні, тактильні, ольфакторні (запахи), акустичні); увага зосереджена найкраще протягом перших 20 хв. Максимальна тривалість виступу 45 хв. Write to express, not to impress - висловлюйте думки зрозуміло не ускладнюйте, що можна сказати простіше; спочатку говоріть про щось проблемне, а в кінці про приємне; прийом «криголам»; «перемикаємо канали»;

Номер слайду 11

Наш успіх залежить: На 60% від того, як ми виглядаємо; На 30% від того, як ми говоримо; На 10% від того , що ми говоримо.

Номер слайду 12

Цицерон: « Які б не були цікаві і багатозначні думки, вони ображають вимогливий слух, якщо подаються не у мистецькій формі»

Номер слайду 13

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ!

ppt
Додано
5 січня 2022
Переглядів
424
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку