Презентація "Основні елементи верстатів"

Про матеріал
Деревообробний верстат, як і вся робоча машина, складається з трьох механізмів: рушійного, передавального і виконавчого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Рушійний механізм виконує робочі рухи різання, передачі базування і допоміжних механізмів. Залежно від виду використовуваної енергії розрізняють електричний, гідравлічний і пневматичний приводи верстатів. Передавальний механізм передає рух від двигуна до виконавчого механізму і являє собою різного типу механічні та інші передачі. До них належать гвинтові, зубчаті, пасові, ланцюгові, фрикційні та інші передавальні механізми Виконавчий механізм виконує функції робочого органа, який безпосередньо обробляє деревину, тобто виконує операції технологічного процесу. Він складається з механізмів різання і передачі. Сучасні деревообробні верстати мають механізми регулювання і керування, призначені для зміни основних режимних параметрів: швидкості різання, передачі, кутів різання. Верстати – автомати мають керування за допомогою імпульсних систем. Деревообробний верстат, як і вся робоча машина, складається з трьох механізмів: рушійного, передавального і виконавчого.

Номер слайду 3

Станина – основа на якій установлюються робочі і допоміжні деталі та складальні вузли верстата. Залежно від особливостей конструкції верстата станини роблять литими з чавуну або сталі, або зварені з профільного чи листового металу. До основних елементів верстатів належать станини, робочі столи, шпинделі, супорти, подавальні механізми, привод, напрямні і притискні пристрої.

Номер слайду 4

Робочі столи - пристрій для підтримування і спрямування оброблювальних деталей. Столи бувають нерухомі, переставні, поворотні, пересувні, карусельні й такі що нахиляються.

Номер слайду 5

Шпинделі виконують роль робочих валів, на яких установлюються і закріплюється різальний інструмент – пилки, фрези, свердла. Конструкція шпинделя залежить від призначення і типу верстата, виду інструмента. Шпинделі деревообробних верстатів звичайно встановлюють на кулькових підшипниках і монтують на станині або супорті, який допускає поздовжнє або поперечне переміщення шпинделя.

Номер слайду 6

Подавальні механізми призначені для переміщення деталей або інструмента під час обробки деталі.

Номер слайду 7

Напрямні пристрої призначені для спрямування деталей під час обробки. Виконують їх у вигляді лінійок і кутників . Роликовий стіл: 1 - вісь, 2 - стопор, 3 - черевик, 4 - упор, 5 - накладка, напрямною лінійкою, 6 - напрямна лінійка, 7 - ролики, 8 - плита та упорами. Напрямна лінійка з роликами: 1 - ролик, 2 – основа.

Номер слайду 8

Притискні пристрої притискують і тримають заготовки під час обробки їх. Як притискні пристрої застосовують плоскі пружини. Ролики з пружинами, гладенькі башмаки, секційні пружини. Мал. 1. Притиски для верстатів з ручною подачею: 1 - напрямна лінійка, 2 - рухома частина огорожі шпинделя і фрези, 3 - стійка, 4 - пружна пластина. Мал. 2. Ексцентриковий затиск: 1 - стіл верстата, 2 - пружина, 3 - затиск, 4 - ексцентрик, 5 - вісь для кріплення затиску, 6 – лінійка.

Номер слайду 9

Головний привід приводить у рух різальний інструмент. Крім головного приводу, можуть бути приводи подавального механізму. Привод всіх деревообробних верстатів здійснюється від електродвигунів синхронного типу. На деяких верстатах один загальний електродвигун надає руху одночасно кільком різальним інструментам за допомогою проміжних ланок ( плоских і клинових пасів, зубчастих коліс, приводних роликових ланцюгів, а також гідравлічних або пневматичних пристроїв), на інших для кожного різального інструменту є свій індивідуальний електродвигун, на валу якого і кріплять різальний інструмент.

Номер слайду 10

Захисні засоби деревообробні верстати належать до небезпечних робочих машин у зв’язку з високими швидкостями руху різального інструмента. Тому всі небезпечні ділянки верстатів закривають щитками, кожухами або відкидними ковпаками. Щоб запобігти зворотному викиданню деталей при зустрічі з різальним інструментом верстати обладнують нігтьовим захистом, установленим на вході в верстат. Захисні огорожі до фугувального верстата: а-щиток Єрохіна; б - віялове огородження; 1 - пружинний щиток, 2 - штора; в - автоподатчик з верхнім притиском: 1 - стійка, 2 - автоподатчик, 3 – передній. стіл

Номер слайду 11

 Органи керування - призначені для вмикання і вимикання приводів робочих органів і органів подачі, на верстатах сучасних моделей керування здійснюється напівавтоматично і навіть автоматично. Окремі органи верстата вмикаються і вимикаються у відповідній, наперед заданій послідовності або при відповідному положенні заготовки. У системах керування багатьох верстатів передбачено автоматичне вимикання електродвигуна, якщо він несправний. На всіх деревообробних верстатах є спеціальні пристрої для змащування тертьових поверхонь, що має важливе значення для довговічності експлуатації верстатів

Номер слайду 12

1 Супорти - призначені для розміщення робочих валів або шпинделів і переміщення їх у прямолінійному чи криволінійному напрямку. Супорт: а - двокоординатний, б - з поворотним пристроєм; 1 - пила, 2 - електродвигун, 3 - горизонтальна плита, 4 - вертикальна плита, 5, 8, 13 - гвинти, 6 - лінійка, 7, 14 - стопори, 9 - фреза, 10 - підмоторна плита, 11 - шкала кругова, 12 - гвинт повороту.

Номер слайду 13

Різальні інструменти кріпляться на робочі вали або шпинделі. Залежно від призначення вони мають різні конструкції, форми, розміри і відповідні назви: круглі пилки ( дискові ), стрічкові пилки ( пиляльні стрічки ), ножі плоскі і фасонні, фрези, свердла, довбальні ланцюги, циклювальні ножі та шліфувальні шкурки.

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Попова Анастасія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Isnuk Oleksandr
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Коберник О.М., Терещук А.І. та інші)
Додано
12 жовтня 2023
Переглядів
194
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку