Презентація "Основні хвороби людини, що спричиняються вірусами"

Про матеріал

Презентація з основ здоровя на тему "Основні хвороби людини, що спричиняються вірусами". Метою презентації є розширити, систематизувати та узагальнити знання про захворювання органів дихання, з'ясувати причини виникнення хвороб, спосіб їх розповсюдження, перебіг, наслідки, засоби профілактики. Виховувати бережливе ставлення до власного здоров'я і здоров'я оточуючих.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні хвороби людини, що спричиняються вірусами.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Застуда – запалення верхньої частини дихальних шляхів (носа, горла), якому сприяють різні віруси.

Номер слайду 4

Зараження вірусом застуди може відбуватися двома шляхами. Якщо на ваші руки потрапили виділення з носа хворого. Наприклад, ваш товариш висякався, поздоровався з вами, а ви цими руками потерли ніс і захворіли. Рідше простуда передається повітряно-крапельним шляхом - це коли при розмові з хворою людиною на вас потрапляють найдрібніші краплі, що містять віруси.

Номер слайду 5

СИМПТОМИ Після зараження проходить 1-3 дні, перш ніж інфекція дає про себе знати.Перші симптоми включають дискомфорт в носі і горлі. Трохи пізніше з'являється нежить і чхання. Найчастіше лихоманки немає, але температура все-таки може підніматися на початку захворювання. У багатьох людей до всього іншого з'являється кашель, який проходить протягом 4-10 днів, але може тривати довше.

Номер слайду 6

Закладений ніс, сильний нежить.

Номер слайду 7

Почервоніння та біль у горлі.

Номер слайду 8

Підвищена температура.

Номер слайду 9

Кашель – сухий, з'являється одразу.

Номер слайду 10

Розповсюдження ГРВІ є найпоширенішим інфекційним захворюванням у розвинених країнах, в середньому за рік дорослий хворіє ГРВІ не рідше 2−3 разів, дитина — 6−10 разів на рік. До числа найрозповсюдженіших та добре відомих ГРВІ (окрім грипу) відносяться: аденовірусна інфекція парагрип респіраторно-синцитіальна вірусна інфекція риновірусна інфекція реовірусна інфекція респіраторна мікоплазмова інфекція Їх всіх об'єднує те, що вони дуже заразні, оскільки передаються повітряно-крапельним шляхом. Як і всі вірусні інфекції не лікуються антибіотиками, на відміну від бактеріальних. Є дані, що віруси ГРВІ ефективно розповсюджуються і при тілесному контакті, наприклад, при рукостисканні.

Номер слайду 11

Аденовірусна інфекція Аденовірусна інфекція у типових випадках характеризується розвитком ринофарингіту, гострого тонзиліту, кон'юнктивіту, відносно високою лихоманкою з тривалістю від 2-3 до 12-14 днів. Часто спостерігається збільшення периферійних лімфатичних вузлів. У 10-12% хворих збільшені печінка та селезінка. У дітей молодшого віку та рідше у дорослих можуть бути біль у животі, нудота, блювота, рідкий стул.

Номер слайду 12

Парагрип Парагрип протікає з явищами стійкого ларингіту та ларинготрахеїту. Відмічаються охриплість та осиплість голосу, аж до його повної втрати, невеликий біль у горлі, сухий "гавкаючий" кашель.

Номер слайду 13

Респіраторно-синцитіальна інфекція Респіраторно-синцитіальна інфекція супроводжується розвитком бронхіту при помірному ураженні верхніх дихальних шляхів.

Номер слайду 14

Риновірусна інфекція Риновірусна інфекція протікає з явищами специфічного риніту та кон'юнктивіту при слабо вираженій інтоксикації, нерідко нормальній температурі.

Номер слайду 15

Реовірусна інфекція Реовірусна інфекція характеризується симптомами ринофарингіту, субфебрильною температурою, частим розвитком кишкового синдрому (біль у животі, рідкий сморідний стул). Можливо збільшення печінки.

Номер слайду 16

Респіраторна мікоплазмова інфекція Респіраторна мікоплазмова інфекція протікає з ураженням дихальних шляхів у вигляді ринофарингіту або фарингіту з бронхітом. Спостерігається довгий, тривалий кашель, спочатку сухий, потім з важким видділенням невеликої кількості слизового або слизово-гнійного мокротиння.

Номер слайду 17

Рецепти народної медицини при ГРВІ - Часник - старовинний російський народний засіб для лікування застуди. Якщо помістити зубчик часнику за щоку і не розжовувати його, то можна одужати буквально за лічені години.

Номер слайду 18

- Журавлинний сік. При ГРЗ змішайте його з картопляним соком в рівних пропорціях і пийте тричі на день по чверті склянки. Хвороба швидко відступить.

Номер слайду 19

- Висушений яблуневий лист служить відмінним засобом від простудної захриплості. Жменю сушеного листя заваріть двома склянками окропу, а потім пийте (з цукром) по півсклянки кожні дві години.

Номер слайду 20

- Трав'яні чаї викликають посилене потовиділення і тим самим виводять з організму токсини при простудних захворюваннях, одночасно заповнюючи втрату організмом рідини.

Номер слайду 21

- Під час епідемії грипу корисно їсти лимонне масло.

Номер слайду 22

Сидіть удома три дні. Повністю вилікуватися від ГРВІ вийде не раніше, ніж через тиждень. Якщо ви не можете дозволити собі провести весь цей час удома в ліжку, постарайтеся хоч би не виходити на вулицю перші три дні. Цей період вважається піком захворювання, коли організм особливо слабкий, адже всі його сили йдуть на боротьбу з вірусом. Носитиметеся по вулицях - ризикуєте заробити букет ускладнень.

Номер слайду 23

Кращий спосіб не заболіти застудою – це підтримувати стійкість організму на високому рівні. А саме - добре харчуватись, досить відпочивати, одягатись по погоді й не спілкуватись із уже застудженими людьми.

Номер слайду 24

ppt
Додано
3 серпня 2018
Переглядів
2562
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку