ПРЕЗЕНТАЦІЯ "Основні напрями виховання у початковій школі "

Про матеріал
Основні напрями виховання у початковій школі Громадянське виховання — формування громадян- ськості як інтегрованої якості особистості, що дає людині можливість відчувати себе морально, cоціаль- но,політично і юридично дієздатною та захищеною Розумове виховання —діяльність вихователя, спрямована на розвиток інтелектуальних сил і мислення учнів з метою прищеплення культури розумової праці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

основні напрями виховання у початковій школіВиконувала:студентка факультету педагогічної освіти групи С16 Б ПО-ІНФСапко Катерина Романівна Викладач: Черезова І. О. 

Номер слайду 2

У відповідності до базової культури, яку повинен засвоїти учень у процесі виховання, та основ всебічного розвитку виділяють такі основні напрямки виховання: Характеристика основніх напрямів змісту виховання. Громадянське виховання Розумове виховання Моральне виховання Екологічне виховання Статеве виховання Правове виховання Трудове виховання Естетичне виховання. Фізичне виховання

Номер слайду 3

 Громадянське виховання — формування громадян- ськості як інтегрованої якості особистості, що дає людині можливість відчувати себе морально, cоціаль- но,політично і юридично дієздатною та захищеною. Покликане воно виховувати у молодої людини високі моральні ідеали, почуття любові до своєї Батьківщини, потреби у служінні їй. Відомо, що основні риси громадянина формуються в молодому віці, під впливом загальнонародних, національних цінностей, у взаємодії особистості із суспільством, яке на кожному етапі представляють сім'я, школа, різноманітні колективи.

Номер слайду 4

Розумове виховання —діяльність вихователя, спрямована на розвиток інтелектуальних сил і мислення учнів з метою прищеплення культури розумової праці. Розумове виховання відбувається у процесі засвоєння знань і не зводиться до нагромадження певного їх обсягу. Процес здобуття знань і якісне їх поглиблення є чинником розумового виховання лише тоді, коли знання стають особистими переконаннями, духовним багатством людини.    У процесі навчання та виховання реалізується головна мета розумового формування особистості учня — розумовий розвиток. Розумовий розвиток — процес розвитку інтелектуальних сил, пізнавальних здібностей мислення учнів.   

Номер слайду 5

   Моральне виховання — виховна діяльність школи, сім'ї з формування в учнів моральної свідомості, розвитку морального почуття, навичок, умінь, відповідної поведінки. Моральне виховання розпочинається в сім‘ї, продовжуючись у процесі соціалізації особливості. Його основу складають загальнолюдські та національні цінності, моральні норми, які є регулятором взаємовідносини у суспільстві

Номер слайду 6

Екологічне виховання — систематична педагогічна діяльність, спрямована на розвиток у людини культури, взаємодії з природою. Завдання екологічного виховання полягає в нагромадженні, систематизації, використанні екологічних знань, вихованні любові до природи, бажання берегти і примножувати її, у формуванні вмінь і навичок діяльності в природі. Зміст його полягає в усвідомленні того, що світ природи є середовищем існування людини, тому вона має бути зацікавлена в збереженні його цілісності, чистоти, гармонії.

Номер слайду 7

   Статеве виховання — процес засвоєння підростаючим поколінням знань про взаємини статей, формування культури поведінки і потреб керуватися у стосунках з особами протилежної статі нормами моралі. Воно полягає у формуванні духовності, високих моральних якостей в юнаків і дівчат, норм поведінки, відповідальності за свої вчинки, культури дружби, кохання, інтимних почуттів.   Статеве виховання слід гармонійно пов'язувати із загальним психологічним розвитком дитини з раннього віку. Однак більшість батьків, вихователів або ігнорують цей аспект виховання, або навмисне намагаються уникати розмов на інтимні теми з дітьми.

Номер слайду 8

   Потреба широкого правового виховання молоді зумовлена зростанням творчої, організуючої, координуючої ролі права в соціальному, політичному й економічному розвитку суспільства.   Правове виховання покликане забезпечити формування у молоді високої правової культури, яка передбачає глибокі правові знання і прагнення поглиблювати їх, свідоме ставлення до прав та обов'язків, повагу до законів і правил людського співжиття, готовність дотримуватися і сумлінно виконувати їх.  Правове виховання — виховна діяльність сім'ї, школи, правоохоронних органів, спрямована на формування правової свідомості та правомірної поведінки дітей.

Номер слайду 9

  Правове виховання має свої завдання:— надання учням знань про закони Держави, підвищення їх юридичної обізнаності, інформування з актуальних питань права;— виховання поваги до держави і права;— вироблення умінь і навичок правової поведінки;— виховання нетерпимого ставлення до правопорушень і злочинності, спонукання до посильної участі в боротьбі з негативними явищами в житті;— подолання в правовій свідомості хибних уявлень, негативних навичок і звичок поведінки. Висока правова культура громадян є однією з базових засад утвердження громадянського суспільства і правової держави, реалізації демократичних свобод.  

Номер слайду 10

   Праця є джерелом і важливою передумовою фізичного та соціально-психічного розвитку особистості. “Праця, як ми її розуміємо, є така вільна і погоджена з християнською моральністю діяльність людини, на яку вона наважується з безумовної необхідності її для досягнення тієї чи іншої істинно людської мети в житті, — писав видатний російський педагог Костянтин Ушинський (1823— 1871). — Саме виховання, якщо воно бажає щастя людині, повинно виховувати її не для щастя, а готувати до праці життя”.   Трудове виховання — виховання свідомого ставлення до праці через формування звички та навиків активної трудової діяльності.

Номер слайду 11

Естетична культура — сформованість у людини естетичних знань, смаків, ідеалів, здібностей до естетичного сприймання явищ дійсності, творів мистецтва, потреба вносити прекрасне в оточуючий світ, оберігати природну красу.      Естетична свідомість — форма суспільної свідомості, яка є художньо-емоційним освоєнням дійсності через естетичні сприйняття, почуття, судження, смаки, ідеали і виражається в естетичних поглядах та мистецькій творчості.   Естетичне виховання — педагогічна діяльність, спрямована на формування здатності сприймати і перетворювати дійсність за запонами краси.

Номер слайду 12

   Фізичне виховання — система заходів, спрямованих на зміцнення здоров'я людини, загартування її організму, розвиток фізичних можливостей, рухових навичок і вмінь. Його завданням є створення оптимальних умов для забезпечення оптимального фізичного розвитку особистості, збереження її здоров'я, отримання знань про особливості організму, фізіологічні процеси в ньому, набуття санітарно-гігієнічних умінь та навичок догляду за власним тілом, підтримання і розвиток його потенціальних можливостей.

Номер слайду 13

Використані джерелаhttps://www.slideshare.net/bangbanghttp://kotygoroshko.com.ua/publ/3-1-0-8http://moziron.org/fizichnehttps://pidruchniki.com/https://pidruchniki.com/

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
5367
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку