Презентація "Основні поняття генетики"

Про матеріал
Презентація до уроку біології у 9 класі. Використоввати як додатковий матеріал для наочності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні поняття генетики.

Номер слайду 2

Ми знаємо, що в наших клітинах є гени, які визначають, які ми, який в нас зріст, колір очей, волосся, форма носа, група крові та багато інших ознак. Ми схожі на батьків, але не є їх ідентичними копіями.

Номер слайду 3

Генетика – наука, вивчає явища спадковості та мінливості.здатність живих організмів передавати свої ознаки і властивості нащадкам.здатність живих організмів набувати нових ознак порівняно з батьківськими особинами під впливом навколишнього середовища.

Номер слайду 4

1900 р. - дата народження генетики як науки.

Номер слайду 5

Основні генетичні поняття. Спадковий матеріал закодований у генах. Ген – ділянка молекули нуклеїнової кислоти, що містить інформацію про первинну структуру однієї молекули білка і визначає конкретні ознаки. Приклади ознак: колір волосся, очей, квітки, група крові, тощо.

Номер слайду 6

Кожна хромосома несе велику кількість генів, причому у кожній хромосомі свій унікальний набір генів, де кожен ген має своє місце – локус. Всі хромосоми людини (46) об’єднують під назвою каріотип. Кожна хромосома нашого організму має пару, тобто існує у двох екземплярах. Така пара хромосом називається гомологічна пара – хромосоми однакові за формою, розміром, складом генів, але різні за походженням (одна материнська, ін.- батьківська). Хромосоми можуть бути статеві - гетерохромосоми (визначають стать, їх 2 типи Х та Y) і нестатеві - аутосоми (визначають певні ознаки, 22 пари = 44 аутосоми). У людини диплоїдний набір хромосом – 2n.

Номер слайду 7

Кожна хромосома з гомологічної пари несе по 1 гену певного типу. Н-д : ген кольору квітки. Цей ген наявний у кожній з хромосом у певному варіанті - алелі. Алель (алельні гени) – різні варіанти одного і того ж гена, що містяться в однакових локусах в хромосомах однієї пари (гомологічних хромосомах) і визначають альтернативні прояви однієї ознаки. Різні алелі розташовуються в тих самих локусах гомологічних хромосом. Хромосома може містити лише одну алель будь – якого гена.

Номер слайду 8

В гомологічній парі хромосом одна хромосома батьківська, а інша – материнська. Відповідно, алель одного гена нащадок одержує від батька, а інший – від матері. Розглянемо гомологічні хромосоми , де кожна хромосома несе по 1 гену певного типу. Н-д, ген кольору очей. Цей ген наявний у кожній з хромосом у певному варіанті - алелі. Алелі : блакитні, карі, зелені та ін.

Номер слайду 9

Алельна взаємодія генів. Якщо в одній хромосомі людина матиме алель блакитних очей, а в іншій – карих, тоді якого ж кольору будуть очі у нащадків? Це і визначається алельною взаємодією генів. Часто буває так, що один із генів пригнічує прояв іншого, тому проявляється лише один із алелів . Така взаємодія між алелями одного гена називається домінантність. Алель карих очей сильніший і домінує над блакитним. Тому в результаті колір очей в людини з алелями блакитних і карих очей всеодно буде карим. Блакитний колір не проявиться. Явище пригнічення одного алеля іншим – домінування. Домінантна (панівна) алель – та, що завжди проявляється в присутності іншої і визначає зовнішній вигляд як в гомозиготному так і гетерозиготному станах. (А, В, С, D ) Рецесивна алель – та, що не проявляється в присутності іншої і визначає зовнішній вигляд лише в гомозиготному стані. (a, b, c, d) Домінантний алель проявляється завжди, коли він тільки є. Якщо в гомологічних хромосомах знаходяться однакові алельні гени, то такий організм називається гомозиготним. (АА, аа). Якщо в гомологічних хромосомах знаходяться різні алельні гени, то такий організм називається гетерозиготним. (Аа)

Номер слайду 10

Нормальна пігментація шкіри, очей, волосся. Альбінізм Домінантна ознака Рецесивна ознака

Номер слайду 11

Карі та зелені очіБлакитні та сірі очі Рецесивна ознака. Домінантна ознака

Номер слайду 12

Кучеряве волосся. Пряме волосся Домінантна ознака. Рецесивна ознака

Номер слайду 13

Прояв ознаки, яка визначається певним геном називається фен (блакитні чи карі очі, русяве волосся, червона квітка). Фенотип – загальна сукупність всіх проявлених ознак організму (фенів), які є результатом взаємодії генотипу з умовами навколишнього середовища. Фенотип залежить від генотипу і протягом індивідуального розвитку може змінюватися залежно від чинників навколишнього середовища. Генотип – набір всіх алелів генів організму, що ми отримуємо від батьків (Аа, АА, аа)Геном – сукупність генів гаплоїдного набор хромосом еукаріотів , ДНК прокаріотів та нуклеїнових кислот вірусів.

Номер слайду 14

Типи домінувань. Повне – коли домінантний ген повністю пригнічує дію рецесивного ( АА= Аа) Неповне (проміжне успадкування) – коли домінантний ген не повністю пригнічує дію рецесивного і гетерозиготний організм має власний фенотип. Неповне домінування: Нічна красуня (забарвлення квітки)Кодомінування

Номер слайду 15

Якщо 2 домінантних гена в одному генотипі, це призводить до появи нової ознаки, що і називається кодомінування.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Романюк Василь
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
15 січня 2021
Переглядів
13849
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку