Презентация на тему "Поділ клітин. Клітинниц цикл. Мітоз"

Про матеріал
Презентация на тему "Поділ клітин. Клітинниц цикл. Мітоз", допоможить вчителю підготуватися до уроку на відповідну тему.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас. Розділ: ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ СПАДКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ. Тема: ПОДІЛ КЛІТИН. КЛІТИННИЙ ЦИКЛ. МІТОЗ. О. М. Борушвчитель біології Маріупольської ЗОШ № 47

Номер слайду 2

План уроку: Р. Вірхов: «Кожна клітина – з клітини». Яке значення поділу клітин. Клітинний цикл, від чого залежить тривалість клітинного циклу. Як відбувається мітотичний поділ клітин.3. Основні токсономічні категорії4. Філогенія як наука, що вивчає історичний розвиток органічного світу

Номер слайду 3

Пригадаємо: ХРОМОСОМИ (від грец. хроматос – забарвлений, сома – тільце) – структури клітин еукаріотів, що забезпечують збереження, розподіл та передачу спадкової інформації.

Номер слайду 4

«Від клітинного поділу залежать не тільки явища спадковості, але і сама безперервність життя» Е. Вілсон Так було покладено початок вивчення процесів клітинного поділу, основні закономірності якого було розкрито в кінці ХІХ століття.

Номер слайду 5

Поділ клітин – сукупність процесів, унаслідок яких спадкова інформація передається наступному поколінню клітин.

Номер слайду 6

Типи поділу еукаріотичних клітин. Амітоз. Мітоз. Мейоз. Прямий поділ ядра патологічних клітин. Непрямий поділ ядра эукаріотичних нестатевих клітин2n = 2n. Поділ ядра статевих клітин2n = n

Номер слайду 7

КЛІТИННИЙ ЦИКЛ – це період існування еукаріотичної клітини від одного поділу до іншого. У клітинному циклі розрізняють:1. Період поділу2. Інтерфаза - період між двома послідовними поділами клітини, коли клітина багатоклітинного організму виконує свої специфічні функції.

Номер слайду 8

Тривалість клітинного циклу Лейкоцити людини – 4 – 5 діб. Клітини кишкового епітелію – 8 – 10 год. Нейрони, еритроцити людини - 100 – 120 днів. Тривалість клітинного циклу залежить від внутрішніх ( інтенсивність метаболізму, тип клітин тощо) та зовнішніх ( температура, поживні речовини, наявність кисню) чинників

Номер слайду 9

Інтерфаза (лат. inter – між, phasis – поява)- період життєвого циклу між двома послідовними поділами клітини(90% часу клітинного циклу). У цей час клітина:1. Росте і виконує свої функції в організмі. 2. Найважливіша функція інтерфази — реплікація (подвоєння) ДНК перед поділом.

Номер слайду 10

Періоди інтерфази1. Пресинтетичний період (G1).2. Синтетичний період (S).3. Постсинтетичний період (G2).

Номер слайду 11

Пресинтетичний період (G1). - Клітина зростає і виконує свої функції в організмі.- Збільшується кількість мембран і органел, синтезуються різні сполуки, запасається енергія.- Клітини проводять нервові імпульси, скорочуються, секретують речовини.

Номер слайду 12

Синтетичний період (S). Розпочинається підготовка клітини до поділу. Відбувається одна з найважливіших подій інтерфази - реплікація (подвоєння) ДНК. Також подвоюються центросоми.

Номер слайду 13

Постсинтетичний період (G2). Клітина завершує підготовку до поділу. Особливо інтенсивно синтезується АТФ, створюються нові мембрани й органели.

Номер слайду 14

Тривалість інтерфази- У середньому в більшості клітин вона триває 3–8 годин, але може бути до 24 годин.- У клітинах, що повільно діляться, цей період може становити декілька тижднів або місяців і навіть років (клітини печінки). Деякі клітини існують у такому стані все своє життя, еритроцити, нервові та м’язові клітини. Кажуть, що такі клітини переходять у фазу спокою G0.

Номер слайду 15

Мітотичний поділ був відкритий у рослин 1874 р. І. Д. Чистяковим, а у тваринних клітинах його описали в 1878 р. В. Флеммінг та П. І. Перемежко. І. Д. Чистяков В. Флеммінг П.І Перемежко

Номер слайду 16

МІТОЗ – це поділ еукаріотичних клітин, внаслідок якого утворюються дві дочірні клітини з таким самим набором хромосом, що й в материнської клітини. Мітоз умовно поділяють на 4 фази: профазу, метафазу, анафазу і телофазу

Номер слайду 17

Профаза – конденсація хромосом Конденсація (ущільнення) двохроматидних хромосом. Розходження центріолей до полюсів. Зникнення ядерця. Розпад ядерної оболонки. Формування веретена поділу.

Номер слайду 18

Метафаза – розташування хромосом на екваторі клітини. Прикріплення коротких ниток веретена поділу до центромер. Розташування двохроматидних хромосом на екваторі клітини в один ряд.

Номер слайду 19

Анафаза – розходження хромосом Скорочення ниток веретена поділу. Поділ центромер. Розходження однохроматидних хромосом до полюсів.

Номер слайду 20

Телофаза – деконденсація хромосом («профаза навпаки»)Деконденсація однохроматидних хромосом. Розташування центріолей біля ядра. Формування ядерець. Утворення ядерної оболонки. Руйнування веретена поділу

Номер слайду 21

Порівняння мітозу у рослин і тварин. Рослинна клітина. Центріолей немаєПід час цитокінезу не утворюється скоротливе кільце. Утворюється клітинна стінка. Мітози відбуваються головним чином у меристемах Тваринна клітина. Центріолі єПід час цитокінезу утворюється скоротливе кільце. Клітинна стінка не утворюється. Мітози відбуваються в усіх тканинах

Номер слайду 22

Біологічне значення мітозу: забезпечує точний розподіл спадкового матеріалу між двома дочірніми клітинами;забезпечує сталість каріотипу під час нестатевого розмноження; лежить в основі нестатевого розмноження, регенерації, росту організмів.

Номер слайду 23

Лабораторне дослідження. ФАЗИ МІТОЗУ. Мета: формуємо уміння розпізнавати фази мітозу за особливостями процесів. Обладнання й матеріали: ілюстрації клітин кореня у різних фазах мітозу.1. Знайдіть клітини на стадії інтерфази, профази, метафази, анафази, телофази. 2. Замалюйте клітину, зробіть підписи до малюнка.3. Розпізнайте та назвіть зображені на ілюстрації фази клітинного циклу. 3. Підсумок роботи.

Номер слайду 24

Підсумки уроку: ПОДІЛ КЛІТИН – сукупність процесів, унаслідок яких спадкова інформація клітини передається наступному поколінню клі­тин. Клітини поділяються трьома типами: амітоз, мітоз і мейоз. КЛІТИННИЙ ЦИКЛ – це період існування еукаріотичної клітини від одного поділу до іншого, він складається з інтерфази і поділу. МІТОЗ – це поділ еукаріотичних клітин, внаслідок якого утворюються дві дочірні клітини з таким самим набором хромосом, що й в материнської клітини. Мітоз умовно поділяють на 4 фази: профазу, метафазу, анафазу і телофазу.

Номер слайду 25

Домашнє завдання: підручник Соболь В.І., п 28(або відповідний параграф вашого підручника), опрацювати і відповісти на питання, виконати лабораторний дослід. https://www.youtube.com/watch?v=s. Y6huf-j. Qf. I

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кузьминська Лариса Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Borush Elena
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
16 січня 2021
Переглядів
6593
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку