Презентація "Основні риси імпресіонізму, особливості їх прояву в літературі, музиці, образотворчому мистецтві"

Про матеріал
Презентація "Основні риси імпресіонізму, особливості їх прояву в літературі, музиці, образотворчому мистецтві" стисло розкриває історію походження терміну "імпресіонізм" та розвиток мистецького напряму у різних видах мистецтва, зокрема й в українській літературі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні риси імпресіонізму, особливості їх прояву в літературі, музиці, образотворчому мистецтвіПідготувалаучитель української мови та літератури. Приміського ліцею Жогло Лариса Петрівна

Номер слайду 2

Що таке імпресіонізм?Імпресіонізм – течія в мистецтві й літературі другої половини ХІХ - початку ХХ століття, митці якої основним своїм завданням вважали витончене відтворення суб`єктних вражень та переживань, але без заглиблення в їхню суть.

Номер слайду 3

Походження назви “ імпресіонізм ”Термін походить від назви картини французького художника. Клода Моне “Враження. Схід сонця”

Номер слайду 4

Термін “ імпресіонізм ” народився випадково. Це відбулося на виставці імпресіоністів 15 квітня 1874 року в Парижі на бульварі Капуцинок. Це був перших виступ 30 молодих художників, що об`єдналися навколо Едуарда Мане. Творчість молодих художників була сприйнята офіційною буржуазною критикою насмішками та цькуванням. Картини їх були засуджені та не прийняті офіційним журі Салону. Картина Клода Моне була центральним твором цієї виставки. Один з репортерів, яких було безліч на цій скандальній виставці, Луї Леруа, співробітник “Шаріварі”, презирливо назвав Моне та його товаришів «імпресіоністами» . Згодом це іронічне ім`я закріпилося за художниками і швидко втратило свій негативний зміст.

Номер слайду 5

Едуард Мане. Основоположником імпресіонізму вважається французький художник Едуар Мане. Широкий мазок, великі живописні цятки, тонке відчуття кольору – все це є характерним для художника. Одна з найвідоміших його картин “Бар в Фолі-Бержер”

Номер слайду 6

Клод Моне. Одним з провідних майстрів імпресіонізму був Клод Моне. У своїх творах він намагався відтворити красу французької природи.

Номер слайду 7

Імпресіонізм в музиці. Клод ДебюссіЗасновником імпресіонізму в музичному мистецтві став Клод Дебюссі. Він починав з творів, у яких відчувався вплив російської школи, зокрема Мусоргського та Римського-Корсакова. Дебюссі виступив як яскравий новатор у таких творах для оркестру, як «Післяполудневий відпочинок фавна», «Ноктюрни», «Образи», опері «Пеллеас і Мелізанда», фортепіанних п`єсах. Композитор створив музику витончених образів, яким, за словами одного з критиків властиві “ полутона настроїв, вишуканість гармоній, що виникають із зовсім іншого звукосприймання, ніж гармонія нинішньої музики ”.

Номер слайду 8

Імпресіонізм в літературіЗасновники літературного імпресіонізму Едмон та Жуль Ґонкури були переконані, що «мистецтво – це увічнення у вищій, остаточній формі якогось моменту, якоїсь швидкоплинної людської особливості».

Номер слайду 9

Риси імпресіонізму можна помітити у творах відомих письменників

Номер слайду 10

Імпресіонізм в українській літературіВ українській літературі імпресіонізм пов`язують з ім`ям Михайла Коцюбинського. Насамперед цей бік його творчості розкривається в новелах.

Номер слайду 11

Риси імпресіонізму присутні також у творчості О. Кобилянської, М. Черемшини, Г. Михайличенка, М. Хвильового

Номер слайду 12

Жанрові форми імпресіонізму. Новела. Оповідання. Поезія в прозі

Номер слайду 13

Характерні риси імпресіонізмузображується не сам предмет, а враження від нього („Бачити, відчувати, виражати - в цьому все мистецтво”); орієнтир на почуття, а не на розум;відмова від ідеалізації: ставлячи перед собою завдання зафіксувати реальні моменти, імпресіоністи найчастіше заперечували поняття ідеалізації й ідеалу, адже ідеал відсутній у конкретній реальності;часопростір ущільнюється і подрібнюється, предметом мистецької зацікавленості стає не послідовна зміна подій і явищ (фабула), не соціальний, логічно впорядкований історичний відрізок або період життя героя, а уривчасті фрагменти, відбиті у свідомості персонажа;герой імпресіоністичного твору цікавий не так своєю активністю, спрямованою на перетворення зовнішнього світу, як саме „пасивною” здатністю сприймати, реагувати на зовнішні збудники, бути носієм, навіть колекціонером вражень;

Номер слайду 14

Український імпресіонізм мав лірико-романтичне забарвлення, що зближувало його (а нерідко й змішувало зовсім) з неоромантизмом та символізмом.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Didenko Svitlana
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. sinkevich таня
    Дякую за роботу
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 січня 2022
Переглядів
8011
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку