Презентація: "Основні тенденції соціально-економічного та політичного розвитку країні Західної Європи "та Америки в останній третині ХІХ--н

Про матеріал

Характеризувати основні тенденції соціально-економічного та політичного розвитку провідних країн Західної Європи та Америки в останній третині ХІХ на початку ХХ століття

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні тенденції соціально-економічного та політичного розвитку провідних країн Західної Європи та Америки

Номер слайду 2

Організаційний момент. Актуалізація опорних знань учнів. Бесіда за запитаннями. Що таке промисловий переворот?Які зміни в життя людей він вніс?Як відбувалося зародження індустріального суспільства?Установіть відповідність.1 фабрика2 мануфактура3 завод4 майстерня. А Кімната, приміщення чи цілий будинок з набором інструментів, у яких  ремісник виготовляє  товари. Б Форма промислового виробництва,що характеризується поділом праці між найманими робітниками та використанням ручної праці. В Промислове підприємство, здебільшого з механізованими виробничими процесами Г Промислове виробництво, засноване на використанні системи машин; форма великого машинного виробництва.

Номер слайду 3

План1. Розвиток промисловості2. Розвиток сільського господарства3. Формування колоніалізму4. Політичний розвиток. Робітничий рух.

Номер слайду 4

Вивчення нового матеріалу. Розвиток промисловості. Друга половина XIX— початок XX ст.характеризувалися подальшим розвитком індустріального суспільства упровідних країнах світу. За цей період промислове виробництво зросло тут майже втричі.. Особливо швидко розвивалася важка промисловість. Виплавка сталі, чавуну,видобуток вугілля, виробництво машин та обладнання стали показниками могутності країни.

Номер слайду 5

Найбільших успіхів було досягнуто в металургії, машинобудуванні, транспорті. появою нових галузей промисловості (електротехнічної, хімічної )Розгортання індустріалізації потребувало нових форм організаціївиробництва та значних фінансових інвестицій. Для залучення капіталу набуло поширення акціонування. Робота з поняттями:Індустріалізація — створення великої машинної індустрії, що виготовляє машини й обладнаннята є базою для подальшого розвитку промисловості. Акціонування — об'єднання капіталу кількох власників із подальшим отриманням прибутку тарозподілом його залежно від внесеної частки.

Номер слайду 6

Монополія — встановлення підприємцем або групою підприємців контролю над однією чи кількома галузями виробництва з метоюзбільшення прибутків і ліквідації конкуренції. Значні фінансові ресурси, зосереджені в руках вузького кола банкірів іПромисловців -- фінансової олігархії.. Створення великої машинної індустрії привело до концентрації виробництва та виникнення нових форм об’єднань монополій у формах синдикатів, трестів, картелів, концернів. Цей процес розпочався в  США.

Номер слайду 7

Монополізація промисловості стала серйозним випробуванням принципуринкової економіки — вільної конкуренції. Монополізація не знищила конкуренцію, а перевела в боротьбу між монополістичними об’єднаннями . Зростання промисловості, зумовило розширення внутрішніх ринків і сприяло зростанню зовнішньої торгівлі. Національні виробники вони прагнули завоювати нові ринки збуту. Розгорілась гостру боротьбу за контроль над ринками. Поширеним став демпінг, тобто імпорт товарів за заниженими цінами з метоюзнищення конкурентів, захоплення ринківпромислово розвинені країни почали вивозити капітал до тих країн,де прибуток був значно вищим. Лідерами у вивезенні капіталу були. Англія, Франція, Бельгія, США.

Номер слайду 8

Промисловий розвиток розпочався пізніше — Німеччині, Росії, Італії, Австро-Угорщині, Японії. Зростання ролі держави зумовило збільшення частки державних службовців. Сформувалися основні групи індустріального суспільства — підприємці та наймані робітники. У середовищі різних соціальних груп зароджувався прошарок суспільства, який згодом дістав назву «середній клас» — це люди з певним достатком, майном, рівнем освіти та статусом у суспільстві. Чим ширшою є база середнього класу, тим більш стабільнесуспільство. Протекціонізм — політика держави, спрямована на захист власної економіки від іноземної конкуренції.

Номер слайду 9

Розвиток сільського господарства. Два напрямки господарювання: фермерський, (США й Канада) прусський. Сутність цих напрямків полягала в переході сільського господарства від натурального до товарного. Фермерський шлях передбачав здійснення цього процесу негайно, а прусський поступовому пристосуванні існуючих відносин до потреб ринкової економіки. Для Європи було характерним поєднання цих напрямківЄвропейські країни були основними імпортерами сільськогосподарської продукції з Америки та Росії.

Номер слайду 10

 Формування колоніалізму. Європейці активно підпорювали своїй владі народи та країни Африки, Азії, На межі XIX—XX ст. завершився процес створення колоніальних імперій.— Великої Британії, Франції, Німеччини, США, Росії, ЯпоніїКолонії перетворювалися на джерело ресурсів і гарантований ринок збуту товарів. Наприкінці XIX ст. в країнах Західної та Центральної Європи й Північної Америки завершився процес становлення індустріального суспільства.». Країни Південної, Південно-Східної та Східної Європи, Росія, Японія стали на шлях індустріального розвитку дещо пізніше. Решта країн залишалися економічно відсталими. Колоніалізм — політичне, економічне й духовне поневолення слаборозвинених країн більшрозвиненими. Колоніальна імперія — велика держава (метрополія)) із залежними територіями(колоніями), які зазнають нещадного пограбування та експлуатації.

Номер слайду 11

Політичний розвиток. Робітничий рух. у Європі утворилися лише три республіки — Франція, Швейцарія, Сан-Марино, а в інших державах збереглася монархія. У політичному житті важливу роль продовжували відіграватиродова аристократія, яка становила основу військової еліти та, буржуазія, що сформувалася внаслідок промислової революції. Більшість населення була усунута від участі в політичному житті. В політичному та економічному житті провідних країн світу панівні позиції посіла фінансова олігархія, що зосереджувала у своїх руках повний контроль над промисловим і фінансовим капіталом. Найчисленнішим класом суспільства стали наймані робітники, вони були позбавлені власних засобів виробництва. Вони заробляли на життя, продаючи свою робочу силу власникам підприємств

Номер слайду 12

Природне прагнення робітників соціальної стабільності викликало масовий робітничий рух, панівною ідеологією якого в другій половині XIX ст. став марксизм. У 1868 р. англійські профспілки об’єдналися в Британський конгрес тред-юніонів. Перша соціал-демократична партія виникла в Німеччині в 1875р. У 80-ті рр. XIX ст. такі партії були створені в Бельгії, Англії, Нідерландах, Австрії та інших країнах. Соціал-демократи своєю метою вважали захист інтересів робітників і боротьбу за зміни в суспільстві назасадах соціальної справедливості. Наприкінці XIX ст. робітничий рух досяг значних успіхів у відстоюванні прав робітників і став більш організованим. Майже в усіх країнах були створені профспілки йсоціал-демократичні партії, які координували свою діяльність у межах II Інтернаціоналу (1889—1914 рр.).

Номер слайду 13

Бюрократія — система управління, за якої перевага віддається формальностям, а не змісту діяльностіІмперіалізм — монополістична стадія розвитку капіталізму. Соціал-демократія — загальна назва соціал-демократичних і соціалістичних партій. . II Інтернаціонал — міжнародне об'єднання соціалістичних робітничих партій, створене в 1889 р. у Парижі. У країнах Заходу робітничий рух став вагомою силою в боротьбі за демократію. Загальне виборче право, до того ж тільки для чоловіків, існувало в кількох країнах. Під тиском робітничого руху в країнах Заходу почалася «епоха реформізму». Ініціаторами реформ були здебільшого ліберальні партії.започатковано досконале соціальне законодавство, яке забезпечувало зростаючий життєвий рівень основної маси населення.

Номер слайду 14

Висновки. В останній чверті XIX ст. у провідних країнах світурозгорнувся процес індустріалізації. Зростання промисловості породило таке явище, як монополія, що обумовило виникнення імперіалізму. Основними ознаками величі країни стали економічна й воєнна могутність та наявність колоній. Установилося панування Заходу над рештою світу, розгорнулася боротьба за його переділ. Принципи свободи, демократії, правової держави визнавалися більшістю політичних сил. Вагомим чинником політичного розвитку провідних країн світу на шляху до демократизації та соціальної справедливості став робітничий рух.

Номер слайду 15

Узагальнення та систематизація знань учнів. Бесіда за запитаннями Охарактеризуйте основні ознаки соціально-економічногорозвитку провідних країн світу в останній третині XIX — напочатку XX ст.2. Розкрийте зміст історичних понять «монополія», «трест», «синдикат», «картель», «концерн».3. Як змінювалася роль держави в суспільному житті? Що, на. Вашу думку, доцільніше: коли держава відіграє активну роль чи,навпаки, тільки спостерігає за подіями? Можливо, Ви маєтеінший варіант відповіді?4. Як індустріальна революція та її наслідки позначилися насоціальній структурі суспільства? Які соціальні групи й чомустали визначальними в індустріальному суспільстві?5. Які події, явища й ознаки свідчили про завершення формуванняіндустріального суспільства?

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Опрацювати матеріал підручника параграф 15 ст. (117 –122)виписати основні поняття та вивчити їх,дати відповіді на запитання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Матушевська Альона Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
3 березня 2021
Переглядів
19022
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку