Презентація "Особистість"

Про матеріал
Презентація з громадянської освіти до теми: "Особистість". Може використовуватися на інших заняттях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

. Презентація на тему: «Поняття про особистість, її розвиток та формування»

Номер слайду 2

Особистість — це людина як носій свідомості, тобто суб’єкт пізнання, переживання, відношення і активного перетворення навколишнього світу. Суть особистості визначається її ставленням до навколишнього світу, суспільного буття, інших людей і самої себе. Способом існування особистості є її розвиток, а діяльність, у тому числі й трудова, — важливим фактором цього розвитку. Це означає, що особистість проявляється і розвивається в діяльності..

Номер слайду 3

Під «особистістю» розуміють стійку систему соціально значущих рис, що характеризують особу як члена того чи іншого суспільства або спільноти. Поняття “особистість” характеризує суспільну сутність людини, пов’язану із засвоєнням різноманітного виробничого і духовного досвіду суспільства. Деякі теорії особистості не включають в неї біологічні характеристики людини, інші, приміром, фрейдизм, надають біологічним чинникам визначального значення. Більш виваженим є трактування особистості як динамічної єдності біологічного та соціального..

Номер слайду 4

Не слід змішувати поняття «особистість» та «особа». Під особою розуміють людського індивіда як суб'єкта відносин і свідомої діяльності. Ці два поняття — особа як цілісність людини (лат. persona) і особистість як її соціальний і психологічний образ (лат. personalitas) — термінологічно цілком різні..

Номер слайду 5

Атрибути особистості: Воля. Свобода. Розум. Почуття.

Номер слайду 6

Особистість характеризують такі ознаки:розумність (визначає рівень інтелектуального розвитку);відповідальність (рівень розвитку почуття відповідальності, уміння керувати своєю поведінкою, аналізувати свої вчинки і відповідати за них);свобода (здатність до автономної діяльності, прийняття самостійних рішень);особиста гідність (визначається рівнем вихованості, самооцінки);індивідуальність (несхожість на інших)..

Номер слайду 7

Особистість визначають:неповторні фізичні якості,психічні процеси,темперамент,характер,здібності,мотиваціяпотреби,інтереси..

Номер слайду 8

Особистість — результат процесу виховання і самовиховання. «Особистістю не народжуються, а стають» А. Н. Леонтьєв. Діти не мають особистості, оскільки відповідальність за їх вчинки ставиться їхнім батькам. .

Номер слайду 9

На думку Л.І. Божович, можна виділити два критерії особистості, що сформувалася: Людину можна вважати особистістю, якщо в її мотивах існує ієрархія в одному певному сенсі, а саме якщо вона здатна долати власні спонукання заради чогось іншого. У таких випадках кажуть, що суб'єкт здатний до опосередкованої поведінки. При цьому передбачається, що мотиви, по яких долаються безпосередні спонуки, соціально значущі. Здатність до свідомого керівництва власною поведінкою. Це керівництво здійснюється на основі усвідомлених мотивів-цілей і принципів..

Номер слайду 10

Формування особистості — процес соціального розвитку людини, становлення її як суб’єкта діяльності, члена суспільства, громадянина. Виявляється і формується вона в процесі свідомої діяльності й спілкування. Поєднує в собі риси загальнолюдського, суспільно значущого та індивідуального, неповторного..

Номер слайду 11

Відбувається цей процес завдяки засвоєнню гуманітарних дисциплін, виховному впливу сім’ї, школи, суспільства, взаємодії з мистецькими явищами, здатності людини пристосовуватися до зовнішнього оточення, участі у громадському житті, свідомій її підготовці до самостійного дорослого життя. Цілеспрямоване формування особистості здійснюється в соціальній системі шляхом виховання..

Номер слайду 12

Одним з основних шляхів розвитку особистості є навчання в школі. Розвиток особистості школяра – це складний динамічний процес, який відбувається у часі і просторі і передбачає :• Формування високих інтелектуальних сил;• Формування моралі на засадах позитивних загальнолюдських якостей;• Підготовка до творчої праці в суспільстві;• Виконання функцій громадянина незалежної держави;• Виконання функцій сім’янина..

Номер слайду 13

З розвитком пов’язаний процес формування. Під формуванням особистості розуміють ті якості та властивості, які виникають в результаті розвитку. Взаємозв’язок цих процесів, а отже, і відповідних понять, полягає в тому, що розвиток і формування впливають на виховання особистості і формують ті якості, які необхідно..

Номер слайду 14

Виділяють такі види розвитку і формування особистості:1) цілеспрямоване2) стихійне3) саморозвиток4) самоформування. Людська особистість розвивається в анатомо-фізіологічному, психічному, соціальному напрямках..

Номер слайду 15

Формування особистості відбувається також у процесі розвитку її інтересів, потреб.Інтерес - спрямованість людини на певний об'єкт чи певну діяль­ність, зумовлена позитивним зацікавленим ставленням до чогось, когось. Потреба - необхідність у чомусь. Схильність - стійка орієнтованість людини на щось, бажання вико­нувати певну працю..

Номер слайду 16

За оцінками прибічників біологічного напрямку, вплив спадковості на розвиток особистості становить 80-90%; вплив середовища, за оцінками представників соціологічного напрямку - 90%. Представники біосоціологічного напряму дотримуються думки, то психічні процеси відчуття, сприймання, мислення (мають біологічну природу, а спрямованість, інтереси, здіб­ності особистості формуються як явище соціальне..

Номер слайду 17

У педагогіці шкільний вік поділяють на: молодший (6, 7, 11, 12 р.) середній або підлітковий (12-15 р.), старший або юнацький (15-І8 р.). Межі вікових періодів відносно рухомі, тому що природний потен­ціал дітей і виховний вплив на них різні. Кожній віковій групі властиві певні анатомо-фізіологічні, психічні та соціальні озна­ки, які називають віковими особливостями..

Номер слайду 18

Отже, виховання формує особистість, сприяє її розвитку, орієнтує на процеси, які не визріли, але перебувають у стадії становлення..

pptx
Додав(-ла)
Кучер Карина
Додано
20 січня 2020
Переглядів
17242
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку