Презентація "Особливості національного одягу слов’янських народів. Сітчастий орнамент. Робота модельєрів"

Про матеріал
Презентація "Особливості національного одягу слов’янських народів. Сітчастий орнамент. Робота модельєрів" для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у п'ятому класі. В презентації представлено поняття національного одягу, сітчастого орнаменту, модельєра та представлено зразки різного національного одягу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості національного одягу слов’янських народів. Сітчастий орнамент. Робота модельєрів

Номер слайду 2

Сьогодні члени екіпажу зібралися разом, щоб обговорити, як земляни представляють свою команду на мистецькому фестивалі. Крім творчих виступів та художніх виставок, підготовлених митцями, вирішено всім святково вбратися, щоб землян одразу було видно серед учасників і гостей фестивалю. Для створення таких костюмів варто застосувати національні орнаменти.

Номер слайду 3

Скарбничка мистецької мудрості Національний одяг – важлива складова культури кожного народу. В особливостях крою, декору, у символіці кольорів та рисунку орнаментів збереглися народні традиції, що склалися впродовж багатьох віків. Так, наприклад теплі кольори: червоний, жовтий, оранжевий здавна в українців символізують сонце, радість, урочистість; зелений колір – життя; синій – небо і воду; фіолетовий – мудрість. Недаремно все розмаїття кольорів поєдналося в українському віночку – оберегу українських дівчат, що за народними повір’ями, має чарівну силу.

Номер слайду 4

Знайди відмінності між українським і російським жіночими національними костюмами.

Номер слайду 5

Роздивися сучасне вбрання» створене митцями за мотивами національного одягу. Зверни увагу на взаємозв'язок між формою костюмів та розташуванням кольорів і декору. Костюми, створені за мотивами національного одягу

Номер слайду 6

Розглянь оздоблений орнаментами одяг різних народів. Чи упізнаєш серед цих зразків український?123456

Номер слайду 7

Орнаментальні фантазіїПридивись до розташування орнаментів на українському національному одязі. Знайди стрічковий і сітчастий орнаменти.

Номер слайду 8

Погляньте, який вишуканий одяг створили модельєри, використовуючи національні орнаменти і традиції крою вбрання.

Номер слайду 9

Практичне завдання. Створіть ескіз святкового одягу для членів космічної експедиції. Застосуйте рослинний орнамент. Поради. Розробляючи орнамент, зверніть увагу, що його можна розмістити на одязі не тільки смугами, а й по всьому полю тканини. У рапорт включіть 2-4 стилізовані зображення рослин (квітів, листя, плодів). Розміщуйте орнамент на одязі відповідно до його форми та крою. Застосуйте акварельні фарби та пензлі різної товщини.

Номер слайду 10

Зверніть увагу: фігуру людини можна зобразити схематично. Для прикладу порівняйте фотографію моделі та ескізи одягу.

Номер слайду 11

Модельер — працівник, який розробляє ескізи одягу. Сітчастий орнамент — візерунок, розташування елементів якого створює рух у багатьох напрямках. Словник-путівник

Номер слайду 12

Запитання і завдання1. Порівняй, за яким принципом розміщуються елементи орнаменту в смузі й у сітці.2. Чим відрізняються рослинний та геометричний орнаменти?З.   Самостійна пошукова робота. Чи зберігається у твоїй родині народний одяг? Якщо ти шануєш традиції культури свого народу, збирай текстову та ілюстративну інформацію про його національне декоративно-ужиткове мистецтво.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Бажаю вам творчого настрою і натхнення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Патик Софія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
17 березня 2022
Переглядів
1131
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку