Презентація."Особливості оцінювання навчальних досягнень учнів в умовах компетентнісної освіти в Новій українській школі."

Про матеріал
Особливості оцінювання навчальних досягнень учнів в умовах компетентнісної освіти в Новій українській школі. Історія
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості оцінювання навчальних досягнень учнів в умовах компетентнісної освіти в Новій українській школі. Підготувала: вчитель історії Олена ПАВЛУШЕНКО

Номер слайду 2

Для початку проведемо вправу на самодіагностику свого ресурсного стану. Подумайте над таким питанням – «Наскільки Ви заряджені сьогодні: енергією, силами, ресурсами?»

Номер слайду 3

Мій заряд сьогодні

Номер слайду 4

Щодня, не зважаючи на хочу/не хочу, можу/не можу, ми всі маємо виконати декілька задач: соціальну, фізичну і когнітивну. Ми повинні підтримувати спілкування з родичами та знайомими, задати хоч одне питання «як ти там?», бо єдність та підтримка важливі для всіх.

Номер слайду 5

HISTORYНам потрібен рух, особливо у стресі – це стабілізує, приводить до тями і надає сил для подальших дій. Хоча б три присідання або ходьба колами, будь-який активний і хоча б відносно інтенсивний рух.

Номер слайду 6

HISTORY А ще нам потрібні наш мозок і здатність вчитись, запам’ятовувати і аналізувати. Тож вкрай важливо задіяти цю функцію. Щодня хоча б щось одне вивчити і запам’ятати: іноземне слово, інструкцію з надання медичної допомоги чи іншу корисну інформацію. Важливо не просто подивитись, а саме вивчити!

Номер слайду 7

HISTORY Дотримання цих простих правил та порад допоможе зберегти нормальний емоційний стан наших дітей. А академічні знання ми обов’язково надолужимо після стабілізації ситуації.

Номер слайду 8

«Я вірю в те, що в середині кожного з нас живе Сила, здатна вказати нам шлях до прекрасного: міцного здоров’я, ідеальних взаємовідносин, блискучої кар’єри та процвітання в будь-якій сфері життя». Луіза Хей

Номер слайду 9

Розгадайте ребус

Номер слайду 10

HISTORYПочинаючи з 2022/2023 навчального року починається поетапне впровадження Державного стандарту базової середньої освіти, відповідно учні 5 класу переходять на нову модель навчання.

Номер слайду 11

HISTORYЦикли базової середньої освіти. Адаптаційний цикл – 5-6 класи. Цикл базового предметного навчання – 7-9 класи

Номер слайду 12

Особливості таких дітей: Кліпове мислення (Вони не затримують свою увагу на чомусь одному і постійно поглинають гігабайти все нової і нової інформації);Не здатність зосередитись. Постійне відволікання. Вони готові прийняти ваші правила гри тільки, якщо їм це цікаво та зрозуміло, для чого їм це робити.

Номер слайду 13

Вони виросли з інтернетом, для них не існує культурних та політичних кордонів чи відмінностей. Вони гнучкі і толерантні.

Номер слайду 14

Слабкі сторони: Залежність від технологій –віртуальна реальність поглинає їх, і може стати в’язницею. Поверховість – менше пишуть від руки. Втрата важливих навичок - втрачають здатність вчити напам’ять. Емоційна бідність – невміння висловлювати свої емоції і контролювати їх

Номер слайду 15

Сильні сторони: Швидкість сприйняття. Мобільність. Життя в декількох вимірах. Багатофункціональність. Відкритість. Турбота про планету. Відсутність агресивності

Номер слайду 16

теоретичне навчання заміняється на компетентнісний підхід, тобто здобуття реальних навичок і умінь учень має отримати базовий стійкий набір принципів, щоб далі самостійно визначати свій життєвий шлях. стосунки між учнем, учителем, батьками, громадськістю мають бути партнерськими, а не ієрархічними. Нова школа базується на новому змісті:

Номер слайду 17

Формування якісно нової генерації випускників шкіл,які будуть цілісними особистостями, патріотами, інноваторами, здатними бути творцями та частиною інклюзивного та інноваційного суспільства освіченого загалу, в якому кожен громадянин має рівні права та можливості для розвитку свого таланту впродовж життя. Місія НУШ

Номер слайду 18

Головне завдання : навчити вчитися протягом всього свого життя. НУШ - навчання заради знань, а не балів.

Номер слайду 19

Наскільки легко/важко працювати із законодавством для педагогічної діяльності?1 – дуже легко10 - дуже важко

Номер слайду 20

Чи часто Ви використовуєте Державний стандарт базової середньої освіти?1 – вкрай рідко10 – майже щодня

Номер слайду 21

1. Концепція НУШ2. Державний стандарт базової середньої освіти3. Методичні рекомендації щодо особливостей організації освітнього процесу у першому (адаптивному) циклі/5 класах закладів загальної середньої освіти за Державним стандартом Базової середньої освіти в умовах реалізації концепції «НУШ» 4. Наказ МОН від 12.07.2021 № 795 “Про надання грифа “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України” модельним навчальним програмам для закладів загальної середньої освіти”Зміни в освітньому процесі, опанування нових підходів до навчання, безліч інновацій, змушують педагога знати та чітко орієнтуватися в нормативно-правових документах в галузі освіти.

Номер слайду 22

Оцінювання навчальних досягнень учнів. Наказ МОН №289 від 01 квітня 2022 року. Методичні рекомендації щодо оцінювання навчальних досягнень учнів 5-6 класів, які здобувають освіту відповідно до нового Державного стандарту базової середньої освіти

Номер слайду 23

HISTORY Рішення педради: Вибір системи оцінювання (визначена законодавством (бальна, буквенна),або власна+ правила переведення загальної оцінки результатів навчання семестрового та річного оцінювання до системи, визначеної законодавством);Відсутність або наявність адаптаційного періоду.

Номер слайду 24

HISTORY Оцінювання - процедура встановлення результатів досягнень в оволодінні змістом предмета, уміннями та навичками, відповідно до вимог навчальної програми. Не можна допускати, щоб оцінювання було виокремлено з педагогічного процесу. В. Сухомлинський

Номер слайду 25

HISTORY Оцінювання – ніхто не відміняв, але сама система оцінювання, має бути скерована на навчання учня, а не заробляння ним оцінок.

Номер слайду 26

HISTORY Згідно Закону України «Про повну загальну середню освіту» кожен учень має право на справедливе, неупереджене, об’єктивне, незалежне, недискримінаційне та доброчесне оцінювання результатів його навчання незалежно від виду та форми здобуття ним освіти.

Номер слайду 27

HISTORY Оцінювання має бути зорієнтованим на очікувані групи результатів навчання, які передбачені навчальною програмою

Номер слайду 28

Номер слайду 29

HISTORY Такі результати укладено до кожного з розділівмодельних навчальних програм, і вони мають слугувати орієнтирами для тематичного/підсумкового оцінювання. Очікувані результати, визначені йсформульовані для кожного уроку в календарно-тематичному плануванні,можуть слугувати критеріями формувального оцінювання.

Номер слайду 30

HISTORY Вчителю нічого не треба придумувати, а розробити на початку навчального року Критерії оцінювання на основі очікуваних результатів навчання, які прописані в програмі.

Номер слайду 31

HISTORY Ці критерії довести до батьківської громадськості та здобувачів освіти.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

HISTORYрівністьпрозорістьповагаконфіденційністьоб’єктивність. Валідність -достовірність

Номер слайду 34

Освітній процес спрямовується на формування і розвиток ключових компетентностей, посилення ролі особистісного чинника в засвоєнні навчального матеріалу. HISTORYОцінювання навчальних досягнень спрямовується на вирішення таких основних навчальних завдань:

Номер слайду 35

HISTORYУміння слухати, розв’язувати конфлікти, вирішувати дискусійні питання і проблеми. Уміння застосовувати знання в реальних життєвих ситуаціях. Розуміння, а не відтворення фрагментів інформаціїРозв’язання проблем і прийняття рішень. HISTORYОцінювання умінь,які визначають здатність працювати в команді

Номер слайду 36

Особливості основних видівоцінювання результатів навчання здобувачів освіти. Формувальне – самооцінювання, взаємооцінювання,оцінювання вчителем з використанням різних інструментів. Підсумкове –отримати дані про рівень досягнення учнівством навчальних результатів(тематичне, семестрове. річне), (рівнева/12-бальна шкала)Поточне – допомогти усвідомити способи досягнення кращих результатів навчання. Тобто основна функція поточного оцінювання - навчальна

Номер слайду 37

HISTORYЗа рішенням педагогічної ради заклад освіти може визначити адаптаційний період впродовж якого не здійснюється поточне та тематичне оцінювання

Номер слайду 38

HISTORYВажливо! Оцінка учнів є конфіденційною інформацією, яку повідомляють лише учневі та його батькам.

Номер слайду 39

HISTORYОцінювання має бути зорієнтованим на очікувані групи результатів навчання учнів відповідної освітньої галузі Держстандарту. (17,18) Критерії оцінювання мають відповідати навчальній програмі з певного предмета або курсу та бути конкретизовані в освітній програмі закладу освіти. 

Номер слайду 40

Характеристика результатів навчальної діяльностіЛист МОН від 19 серпня 2022 року №1/9530-22 Рекомендовано у І семестрі 5 класу підсумкове оцінювання результатів навчання учнів здійснювати за рівневою шкалою, а його результати позначати словами або відповідними літерами: «початковий» – «П», «середній» – «С», «достатній» – «Д», «високий» – «В» та супроводжувати вербальною характеристикою При переході від підсумкового оцінювання за рівневою шкалою в І семестрі до оцінювання за бальною шкалою в ІІ семестрі рекомендовано при виставленні річної оцінки орієнтуватись на оцінку за ІІ семестр

Номер слайду 41

HISTORYШкалу оцінювання вчитель може обирати самостійно: Оцінювання за 12-ти бальною шкалою;Рівневе оцінювання;Власна система позначок

Номер слайду 42

Увага !!!Заклади освіти мають право на свободу вибору форм, змісту та способів оцінювання за рішенням педагогічної ради

Номер слайду 43

HISTORY

Номер слайду 44

HISTORYОсновна функція поточного контролю – навчальна. Запитання, завдання,тести, тощо спрямовані на закріплення вивченого матеріалу й повторення пройденого, тому індивідуальні форми доцільно поєднувати із фронтальною роботою класу.

Номер слайду 45

HISTORY

Номер слайду 46

HISTORYНавчальну діяльність варто починати з діагностувального (діагностичного) оцінювання. Це один із різновидів формувального оцінювання, за якого вчитель перед початком нової діяльності визначає рівень базової підготовки класу – якою інформацією з теми вже володіють діти. Це оцінювання не передбачає бальної оцінки, оскільки його завдання – дати педагогу інформацію про те, як побудувати роботу над вивченням теми.

Номер слайду 47

HISTORYФормувальне (поточне формувальне) оцінювання, окрім рівневого абобального може здійснюватися у формі самооцінювання, взаємооцінюванняучнів, оцінювання вчителем із використанням окремих інструментів (карток, шкал, щоденника спостереження вчителя, портфоліо результатів навчальної діяльності учнів)

Номер слайду 48

HISTORYТакож потрібно враховуватимотиваційно-стимулюючу функцію поточного оцінювання. Вивчаючи предмет історію, навчання не повинно лякати здобувачів освіти, а стимулювати. Тобто, щоб здобувачі освіти полюбили наш предмет.

Номер слайду 49

HISTORYСаме слово «формувальне» - це про те, як формується дитина, просувається в навчальному матеріалі, як вона формується та зростає. Тут вчитель не лише спостерігає, а й підкріплює, коригує, допомагає, тобто встановлює зворотній зв’язок. Дбає, щоб якомога покращити освітній процес, досягти поставлених цілей. Мотивує до здобуття знань.

Номер слайду 50

HISTORYФормувальне оцінювання. Оцінювання під час навчання. Оцінювання для навчання. Оцінювання, що допомагає вчитися. Оцінювання з метою коригування

Номер слайду 51

Уявіть що перед вами картина. Шедевр образотворчого мистецтва. Ця картина написана олійними фарбами на лляному полотні. Ми можемо її торкнутися. Тобто, ми бачимо результат і оцінюємо саме результат. А коли ми подумаємо про всі ті кроки, щоб досягти такого результату. Тобто оці всі кроки, які було зроблено і будуть нам нагадувати сутність формувального оцінювання. Вони є важливі. Ми можемо вимірювати ці кроки, щось змінити в процесі. Покращити щось і вдосконалити. Отож ми вимірюємо процес, а не результат.

Номер слайду 52

Номер слайду 53

HISTORY

Номер слайду 54

Формувальне оцінювання має мотивувати і надихати дитину на навчальну діяльність, вияв власних здобутків та сприяти формуванню навичок застосування знань і умінь при виконанні практико орієнтованих завдань.

Номер слайду 55

Загалом формувальне оцінювання має на меті дати учасникам освітнього процесу зворотний зв’язок щодо їхньої діяльності: дітям – як покращити результат навчання, вчителям – як відкоригувати підхід до роботи, щоб учні могли покращити свої результати.

Номер слайду 56

При формувальному оцінюванні немає кращих чи гірших учнів: у всіх дітей різні стартові можливості, і ми не порівнюємо дітей між собою, а звертаємо увагу на досягнення дитини лише в порівнянні із її стартовими умовами.

Номер слайду 57

HISTORY Відсутність звичних оцінок «у журнал»Важливою різницею традиційного поточного оцінювання з формувальним є відсутність впливу поточних оцінок на підсумкову.

Номер слайду 58

HISTORYКлючові моменти, що слід пам’ятати про формувальне оцінювання!1)Зосередженість на конкретних навчальних цілях.2)Надання своєчасного зворотного зв’язку. 3) Можливість щоденного використання.4) Здатність виявляти, як сильні, так і слабкі сторони.5) Здатність визначати теми, які потребують доопрацювання.6) Здатність визначити учнів, яким потрібне навчання в малих групах чи самостійна робота.7) Характерна унікальна можливість оцінювати без балів. Але якщо залучена система балів, низький рівень – не привід для стресу.

Номер слайду 59

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Номер слайду 64

HISTORYПопросіть учнів протягом 1 хвилини написати найважливіше з того, що вони дізналися. Зробіть такі підказки:1)Які 3 нових факти,які ви дізналися, 2 факти,які досі цікаві,і 1 факт, який ви не розумієте.

Номер слайду 65

HISTORYЩо б ви змінили сьогодні, якби у вас був вибір?Що мене зацікавило в цій роботі, так це…Зараз я відчуваю…Сьогодні було важко, бо…

Номер слайду 66

HISTORYТроянди і шипи. Попросіть учнів написати або поділитися 2 фактами, які їм дуже сподобалися/зрозумілі в темі (троянди), і тим, що їм не сподобалося/не зрозуміло (шипи).

Номер слайду 67

HISTORYПроаналізуйте себе! Чи всі терміни ви знаєте з попередніх тем?{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Знаю. Частково пам’ятаю. Не знаю. Що учні знають на початку вивчення теми?Що і як змінити, щоб досягти результату?

Номер слайду 68

HISTORYСкопіювати смайлики у таблички. І цікаво дивитись, як вони себе проаналізували. Шаблон для кожного учня. Або один документ, але табличка для кожного учня.

Номер слайду 69

Нехай кожен учень напише власне ім’я на паличці від ескімо, яке ви зберете в баночку чи коробку. Повідомте їм, що ви будете витягувати палички, щоб побачити, хто відповідатиме на запитання про урок. Знаючи, що їхнє ім’я можуть витягнути, учні зосереджуються на навчанні. Це забезпечує зворотній зв’язок у режимі реального часу.https://old.wheelofnames.com/uk/

Номер слайду 70

HISTORYСучасне оцінювання має допомагати учнівству. Формувати впевненість у собіВчитися ставити мету й обирати засоби для її досягнення. Акцентувати увагу на сильних сторонах, а не на помилках. Вчитися самостійно оцінювати свої досягнення та поступ

Номер слайду 71

HISTORYОцінювання має бути спрямоване на закріплення вивченого матеріалу й повторення пройденого, проводитись у формі індивідуальної та фронтальної роботи класу й мати мотиваційно-стимулюючий характер.

Номер слайду 72

Підсумкове оцінювання. Тематичне. Семестрове. Річне

Номер слайду 73

HISTORY Правила підсумкового оцінювання може визначати самостійно педколектив школи. Наприклад, його можна проводити після кожної теми у вигляді діагностичних або контрольних робіт, можуть проводити практичні, графічні роботи тощо.

Номер слайду 74

HISTORY Тематичне оцінювання здійснюється на основі поточного оцінювання із урахуванням проведених діагностичних (контрольних) робіт,або без проведення подібних робіт залежно від специфіки навчального предмета. Під час виставлення тематичного бала результати перевірки робочих зошитів, як правило, не враховуються.

Номер слайду 75

HISTORY Громадянська та історична освітня галузь. Оцінювання досягнень учнів на уроках узагальнення відбувається на розсуд учителя. На уроках тематичного контролю оцінюють результати виконання завдань усіх присутніх учнів. Виставлені бали за такі уроки допомагають визначити динаміку пізнавальної діяльності школярів і об’єктивніше здійснити тематичні, а згодом семестрові оцінювання. Під час виставлення тематичної оцінки враховують усі види навчальної діяльності, що підлягали оцінюванню протягом вивчення теми.

Номер слайду 76

HISTORY Громадянська та історична освітня галузь. Учнівські зошити з історії учителі можуть переглядати один раз на семестр і оцінку за ведення зошита можуть виставляти в журнал. У такому разі її прирівнюють до поточної. Для підсумкового оцінювання наприкінці семестру або навчального року застосовують практичні роботи, навчальні проєкти, тестові завдання, письмові роботи: написання есеїв, створення інфографіки, таблиць, діаграм, аналіз текстових та візуальних джерел.

Номер слайду 77

HISTORYСеместровийконтроль проводиться з метою перевірки рівня засвоєння навчальногоматеріалу в обсязі навчальних тем, розділів і підтвердження результатів поточних оцінок, отриманих учнями раніше. Завдання для проведення семестрового контролю складаються на основі програми, охоплюютьнайбільш актуальні розділи й теми вивченого матеріалу, розробляютьсявчителем з урахуванням рівня навченості учнів, що дає змогу реалізуватидиференційований підхід до навчання.

Номер слайду 78

HISTORYФіксація записів тематичного та семестрового оцінювання проводиться вокремій колонці без дати. Оцінка за семестр ставиться за результатами тематичного оцінювання

Номер слайду 79

HISTORY

Номер слайду 80

HISTORYЩодо ведення класного журналу у 5 класі НУШ

Номер слайду 81

HISTORYУ 5 класі разом з формувальним вже є поточне оцінювання, яке заноситься до класного журналу.

Номер слайду 82

HISTORYПоточне, тематичне, підсумкове (семестрове та річне оцінювання) - виключно БАЛЬНЕ, семестрове оцінювання груп загальних результатів навчання - РІВНЕВЕ або БАЛЬНЕ.

Номер слайду 83

HISTORYУ випадку, коли заклад для поточного оцінювання використовує шкалу оцінювання, відмінну від дванадцятибальної, підсумкова оцінка (семестрова та річна) мають бути ДВАНАДЦЯТИБАЛЬНИМИ.

Номер слайду 84

HISTORY В журналі мають бути поточні та тематичні оцінки, групи загальних результатів навчання (уміння) оцінюються в кінці семестру перед семестровою оцінкою.

Номер слайду 85

https://znayshov.com/News/Details/metodychni_rekomendatsii_shchodo_zapovnennia_storinok_klasnoho_zhurnalu_v_5_klasakh. Додаток 7 до листа Сумського ОІППО 28.10.2022 № 463/11-10 https://vseosvita.ua/news/zapovnennia-klasnoho-zhurnalu-u-5-kh-klasakh-nush-ohliad-polozhen-77602.html

Номер слайду 86

Номер слайду 87

Номер слайду 88

Поурочні бланки спостереження за навчальною діяльністю учнів 5 класу{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вступ. ЛЮДИНА. СУСПІЛЬСТВО. ІСТОРІЯТема 1. Людина – неповторна особистість. Гідність людини. Людина серед людей. Суспільство. Людські спільноти та їх розмаїття. Самоідентифікація людини№ з/п. Прізвище, ім’я учня. Розповідає про унікальність і неповторність кожної людини, гідність людини та повагу до неїРозрізняє локальні і національно-культурні спільноти, співвідносить себе з ними. Пояснює, як людина своєю діяльністю впливає на різні спільноти. Описує та характеризує себе за належністю до різних спільнот. Розповідає, що таке суспільство та у чому полягає зв'язок людини і суспільства1 Анастасія++++ 2 Артем+ ++ 3 Станіслав+ ++ 4 Ангеліна+++++5 Назар++++ 6 Тимур+++++

Номер слайду 89

У пропонованих таблицях розписані очікувані результати навчання здобувачів освіти відповідно до теми, що вивчається. Таким чином можна відслідкувати рівень кожного учня відповідно до кожної компетентності.

Номер слайду 90

Запис у класному журналі{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}№Місяць і число/ Прізвище та ім’я учня/учениці01/0905/10 Тематична08/1015/11 Тематична18/1129/12 Тематична. Група 1 Група 2 Група 3І семестр. Скоригована

Номер слайду 91

HISTORYЗа рішення педагогічної ради, записи у класному журналі групи загальних результатів навчання з освітньої галузі заклад загальної середньої освіти може здійснювати повністю словами або абревіатурою, (наприклад, ГІО 1, ГІО 2, ГІО 3, де ГІО – абревіатура громадянської та історичної освітньої галузі, а цифри 1, 2, 3 – номери груп загальних результатів, визначених у свідоцтві досягнень).

Номер слайду 92

HISTORY Оцінювання груп загальних результатів та тематичні оцінювання використовуються для семестрового оцінювання (бального).

Номер слайду 93

HISTORYПисати повні назви груп загальних результатів не обов'язково. Можна вказати порядковий номер.

Номер слайду 94

Номер слайду 95

17.12.2022 СьогодніРефлексія. Вправа «Емоційна ромашка». Зрозумів/ла. Було важко. Нічого не зрозумів/ла

Номер слайду 96

Притча про кільце (перстень) царя Соломона. За переказами, цар Соломон володів перстнем, на якому був напис: “Все минає”. В хвилину горя і тяжких переживань Соломон дивився на напис і заспокоювався. Але одого разу сталося таке нещастя, що мудрі слова, замість того щоб утішити, викликали у нього напад люті. Зірвав цар Соломон перстень з пальця й кинув його на підлогу. Коли він покотився, Соломон раптом побачив, що на внутрішній стороні персня також є якийсь напис. Зацікавившись, він підняв перстень з підлоги і прочитав: “І це пройде”. Голосно засміявшись, Соломон надів перстень на палець, та більше з ним ніколи не розлучався.

Номер слайду 97

І наостанок…

Номер слайду 98

Номер слайду 99

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ровенець Оксана Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 грудня 2022
Переглядів
7234
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку