Презентація "Особливості поширення ВІЛ-інфекції в Україні та світі".

Про матеріал
• пригадаєш базову інформацію про ВІЛ і СНІД; • дізнаєшся, які існують стадії розвитку ВІЛ-інфекції; • проаналізуєш особливості поширення ВІЛ-інфекції серед молоді в Україні; • оціниш своє ставлення до проблеми ВІЛ/СНІДу; • усвідомиш особливу небезпеку вживання наркотиків, яка існує через високий ризик інфікування ВІЛ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості поширення ВІЛ-інфекції в Україні і світі. ВІЛ/СНІД і права людини. Причини і наслідки стигматизації і дискримінації. Законодавство України у сфері протидії епідемії ВІЛ-інфекції. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Що таке ВІЛ?ВІЛ (HIV) – В – вірусІ – імунодефіциту. Л – людини ВІЛ-інфекція це довготривале інфекційне захворювання, яке розвивається в результаті інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) і характеризується прогресуючим ураженням імунної системи людини.

Номер слайду 3

Що таке СНІД?СНІД (AIDS) – C – синдром. Н – набутогоІ – імунного. Д- дефіциту Якщо ВІЛ-інфекцію не лікувати, то через 6-10 (іноді до 20) років імунітет поступово знижується і розвивається СНІД.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Пограйте у крос-тест (с. 180).

Номер слайду 6

6. ВІЛ — це вірус. Він спричиняє захворювання на ВІЛ-інфекцію. СНІД — кінцева стадія цього захворювання. Вона починається тоді, коли організм втрачає здатність боротися з різними інфекціями та запобігати виникненню злоякісних пухлин (1).7. Буває, що від моменту інфікування до появи симптомів СНІДу минає більш як десять років. До цього часу людина може почуватися добре і бути цілком здоровою на вигляд. Її організм зберігає здатність боротися з інфекціями. Вона може навіть не підозрювати про своє захворювання й інфікувати інших людей (2).8. Існують ліки, які перешкоджають розмноженню вірусу і дають змогу тримати інфекцію під контролем. У країнах, де ці ліки доступні кожному, хто їх потребує, ВІЛ-інфіковані живуть повноцінним життям набагато довше (3).9. ВІЛ-інфекція не передається при звичайних побутових контактах: через повітря, їжу, воду, харчі, посуд, комах, у тому числі й через мило та рушник (4).10. ВІЛ загрожує кожній людині — будь-якого віку, статі, соціального чи майнового стану. Найбільше ризикують ті, хто нічого не знає про ВІЛ і вважає, що ця проблема їх не стосується (5).11. Молодець, тест успішно пройдено.

Номер слайду 7

Молодь в епіцентрі епідеміїЕпідемію ВІЛ/СНІДу називають молодою не лише тому, що вона почалася не так давно, а й тому, що передусім уражує молодь. Половину нових випадків інфікування реєструють серед осіб віком від 15 до 24 років.

Номер слайду 8

Особливості поширення ВІЛ-інфекції в УкраїніПорівнюючи поширення епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні з іншими країнами світу, можна зробити такі висновки: У деяких державах ця епідемія почалася раніше, ніж в Україні. Наприклад, у Сполучених Штатах Америки перші випадки інфікування ВІЛ було зареєстровано в 1981 році.Є країни, які набагато більше постраждали від епідемії. Це країни Африканського континенту на південь від Сахари. У багатьох із них майже не залишилося людей працездатного віку, економіка зазнала величезних втрат, проблеми бідності та сирітства набули загрозливих масштабів. Останнім часом епідемія стрімкими темпами поширюється у Центральній Азії Східній Європі, зокрема і в Україні. Темпи розвитку епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні на сьогодні є одними з найвищих у світі. За швидкістю поширення ВІЛ серед молоді до 24 років Україна посідає перше місце в Європі. Особливістю поширення епідемії в Україні є те, що найбільшу кількість випадків ВІЛ-інфікування реєструють у тих, хто вживає ін’єкційні наркотики. Постійно зростає частка інфікованих статевим шляхом.

Номер слайду 9

Статистика ВІЛ/ СНІДу в УкраїніСтаном на січень 2014 року кількість зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції перевищила 240 тисяч осіб.25% людей з діагнозом ВІЛ-інфекція молодші 20 років. Темпи поширення ВІЛ-інфекції в Україні - одні з найвищих у світі. Україна посідає перше місце в Європі за темпами поширення ВІЛ-інфекції серед молоді 15—24 років.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Уявіть, що ваш клас залучили до складання Декларації про права людини, тобто права всього людства: дітей, дорослих, людей похилого віку, чоловіків і жінок, бідних і багатих, здорових і хворих, людей різних рас, релігій і культур.1. Проведіть мозковий штурм і запишіть кілька таких прав.2. Порівняйте те, що у вас вийшло, з деякими правами, що містяться у Загальній декларації про права людини і Декларації ООН про права дитини (мал. 60).

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Мал. 61. Робота учениці 10-го класу Марини Удод, м. Дніпродзержинськ

Номер слайду 14

3*. Поміркуйте: Чому одні люди дискримінують інших (їм бракує достовірної інформації, вони беруть приклад з інших...)?Чому важливо цього не робити (це несправедливо, це ображає людей, ми не хотіли б, щоб так ставилися до нас...)?Як би ви вчинили, почувши дискримінаційні висловлювання на адресу ВІЛ-позитивної людини?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Стигма і дискримінація ВІЛ-позитивних. Стигма (тавро) — уявлення, що існує в суспільстві, згідно з яким певні якості людей або їхня поведінка є ганебними й аморальними. Так, про СНІД склалося уявлення, що це хвороба тих, хто вживає ін’єкційні наркотики, жінок секс-бізнесу і розпусників. Тому коли дізнаються, що хтось ВІЛ-інфікований, до нього починають ставитися з відразою.

Номер слайду 17

Дискримінація — несправедливе ставлення до людини, порушення її прав через національність, релігію, колір шкіри або стан здоров’я.

Номер слайду 18

Законодавство України у сфері протидії епідемії ВІЛ/СНІДу. Україна має прогресивне законодавство у сфері протидії епідемії. Воно гарантує право на добровільне і конфіденційне тестування на ВІЛ-інфекцію, збереження лікарської таємниці, соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ. Передбачено також заходи для забезпечення профілактичної освіти молоді. Проблема полягає в тому, що іноді положення цього законодавства порушуються або бракує коштів для їх реалізації.

Номер слайду 19

Червона стрічка

Номер слайду 20

Сьогодні в усьому світі червона стрічка символізує:усвідомлення серйозності проблеми ВІЛ/СНІДу;надію на те, що буде знайдено вакцину проти ВІЛ і ліки від СНІДу;солідарність із людьми, які живуть з ВІЛ, їхніми близькими, рідними і друзями;пам’ять про мільйони людей, життя яких забрала ця недуга;протест проти істерії й невігластва, дискримінації та суспільної ізоляції людей, які живуть з ВІЛ.

Номер слайду 21

У світі не залишилося жодної країни, в якій немає ВІЛ/СНІДу. Найбільш ураженим регіоном є Африка. Статистика свідчить про швидкі темпи поширення ВІЛ-інфекції в Україні. Ефективні заходи боротьби з епідемією ґрунтуються на визнанні і захисті прав людей. Держави, які забезпечують громадянам можливості для реалізації їхніх прав на отримання інформації, високоякісну освіту та охорону здоров’я, захист від дискримінації, є менш уразливими до епідемії.

Номер слайду 22

Перейдіть за посиланням та пройдіть тестуванняhttps://naurok.com.ua/test/osoblivosti-poshirennya-vil-infekci-v-ukra-ni-i-sviti-vil-snid-i-prava-lyudini-332837.html

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Домашнє завдання: §28-29 прочитати. Розробити проєкт буклетів для просвітницьких акцій «Зупинимо ВІЛ/СНІД!».

Номер слайду 25

Джерела:підручник Основи здоров’я 7клас,І. Д. Бех;https://naurok.com.ua/test/osoblivosti-poshirennya-vil-infekci-v-ukra-ni-i-sviti-vil-snid-i-prava-lyudini-332837мережа інтернет

pptx
Пов’язані теми
Основи здоров’я, 7 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
3 липня 2023
Переглядів
1312
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку