Презентація "Туберкульоз: умови інфікування і розвитку, ознаки захворювання. Заходи профілактики на державному і особистому рівнях."

Про матеріал
- формувати в здобувачів освіти з порушеннями слуху уявлення про збудники туберкульозу, умови інфікування та умови розвитку захворювання, ознайомити з ознаками туберкульозу та з методами його профілактики; - розвивати переконання у необхідності щеплення від туберкульозу; - виховання бережливого ставлення до власного життя та здоров’я. - корегувати вимову та мовлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Туберкульоз: умови інфікування і розвитку, ознаки захворювання. Заходи профілактики на державному і особистому рівнях. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Асоціативний кущ «Хвороба».

Номер слайду 3

Прийом «Мікрофон»- А щоб наш урок був гарним, цікавим, змістовним, продуктивним, якими ви повинні бути на уроці? ( ті учні , до яких потрапив «мікрофон» , розповідають)- Учні (активними, уважними, розумними, працьовитими, наполегливими, .).

Номер слайду 4

Факти про туберкульоз. Туберкульоз — інфекційне захворювання, що характеризується переважним ураженням легень і майже всіх інших органів людського організму.

Номер слайду 5

Збудник туберкульозу — паличка Коха, яку у 1882 році відкрив німецький учений Роберт Кох. Палички Коха — надзвичайно стійкі мікроорганізми.

Номер слайду 6

Вони живуть:у маслі та сирі, що зберігаються на холоді, — більше як рік;у річковій воді — до 5 місяців;у ґрунті та на пасовищах, забруднених хворими на туберкульоз тваринами, — від кількох місяців до декількох років;у сухому мокротинні, що залишається на особистих речах хворого, його ліжку, в кімнаті, — протягом 6 місяців.

Номер слайду 7

10 фактів про туберкульоз1. Туберкульоз — інфекційне захворювання. Його назва походить від латинського слова tuberculum — горбик.

Номер слайду 8

2. Це захворювання (сухоти) відоме людству з давніх часів. Його описували ще лікарі Давньої Греції і Риму. Під час дослідження давньоєгипетських мумій з’ясувалося, що кістки багатьох із них уражені туберкульозом.

Номер слайду 9

3. Існує чотири типи збудників туберкульозу: людський, бичачий, пташиний і мишачий. Усі вони небезпечні для людини. На туберкульоз хворіють більш як 60 видів птахів і понад 50 видів сільськогосподарських тварин, найчастіше — велика рогата худоба, рідше - коні, вівці, кози і свині.

Номер слайду 10

4. До середини XX ст. туберкульоз вважали смертельною недугою. Переломним моментом у боротьбі з нею стало відкриття у 1944 році антибіотика стрептоміцину. Сучасні ліки дають змогу виліковувати до 98% хворих на туберкульоз.

Номер слайду 11

5. З середини 80-х років XX ст. епідемія туберкульозу почала стрімко поширюватися через нову стійку до медикаментів форму інфекції та поєднання двох епідемій — туберкульозу і ВІЛ/СНІДу.

Номер слайду 12

6. Нині у світі щосекунди одна людина інфікується, а кожних десять секунд — помирає від туберкульозу. У 1993 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) проголосила туберкульоз глобальною небезпекою.

Номер слайду 13

7. Приблизно третина жителів Землі є носіями туберкульозної інфекції. У деяких країнах і густонаселених містах інфіковано до 80% дорослого населення. Цих людей вважають здоровими, поки їх імунна система тримає інфекцію під контролем.

Номер слайду 14

8. Збудник хвороби передається від хворих на відкриту форму туберкульозу. Кожен такий хворий за рік інфікує 10—20 осіб.

Номер слайду 15

9. Епідемії ВІЛ і туберкульозу посилюють одна одну. Туберкульоз скорочує тривалість життя багатьох ВІЛ-позитивних людей, а ВІЛ сприяє поширенню туберкульозу.

Номер слайду 16

10. В Україні щодня виявляють 82 нових випадки захворювання на туберкульоз, щороку десять тисяч людей помирають від цієї недуги. В останнє десятиліття удвічі зросла захворюваність дітей і підлітків на туберкульоз.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Шляхи зараження туберкульозом:повітряно-крапельний - через дихальні шляхи під час розмови, при кашлі, чханні хворої людини;харчовий — через заражені продукти (м’ясо, молоко, сир), через брудні руки;контактний (побутовий) — через заражені предмети побуту.

Номер слайду 19

ВІЛ і туберкульоз1. Епідемія ВІЛ/СНІДу повернула до життя давнього ворога — туберкульоз. Коли носій палички Коха інфікується ВІЛ, його імунітет поступово руйнується, і туберкульоз у 20—50 разів частіше переходить в активну стадію. Це збільшує кількість тих, хто є джерелом інфекції і сприяє поширенню туберкульозу.

Номер слайду 20

2. Туберкульоз, у свою чергу, є причиною смерті 60% ВІЛ-інфікованих, тому що у цьому випадку:його складніше діагностувати, адже такі люди переважно хворіють на позалегеневі форми туберкульозу, для виявлення яких потрібні спеціальні умови;його важче лікувати: люди, які живуть з ВІЛ, частіше хворіють на стійку до медикаментів форму туберкульозу;він швидше прогресує і частіше призводить до смерті.

Номер слайду 21

Діагностика і лікування туберкульозу. Хворі на туберкульоз неодмінно повинні лікуватися. Інакше хвороба може бути смертельною, а хворий на туберкульоз — небезпечним для навколишніх. Діагностика і лікування туберкульозу в Україні безкоштовні.

Номер слайду 22

Симптоми туберкульозу легень:тривалий кашель (протягом трьох тижнів);кровохаркання;задишка;підвищення температури тіла (до 37° — 37,5° С);пітливість (переважно вночі);погіршення апетиту, втрата ваги;слабкість;підвищена втомлюваність.

Номер слайду 23

Для вчасного виявлення захворювання дорослим і підліткам з 15 років роблять флюорографію — знімок легень, а дітям і підліткам — спеціальний тест (реакцію Манту). Пам’ятаєш, як тобі робили подряпину на руці, а на третій день вимірювали діаметр пухирця, що утворився навколо неї (мал. 64)?

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Профілактика туберкульозу на державному рівніСоціальна політика держави:підвищення добробуту людей;поліпшення умов їх життя і праці.

Номер слайду 26

Санітарна профілактика:виявлення і лікування хворих на туберкульоз;туберкулінова діагностика дітей (реакція Манту);обстеження тих, хто контактує з хворими, працює з дітьми, в лікарнях, закладах громадського харчування;профілактична освіта молоді.

Номер слайду 27

Імунізація населення:щеплення. Його роблять усім новонародженим у пологовому будинку, а відтак у 7, 12 і 17 років.

Номер слайду 28

Як уберегтися від туберкульозу. Об’єднайтесь у 3 групи і підготуйте демонстрації у вигляді пантоміми:група 1: в яких ситуаціях треба мити руки;група 2: як це треба робити;група 3: як зберігати та обробляти продукти харчування (мал. 65).

Номер слайду 29

Мал. 65. Правила обробки і зберігання харчових продуктів

Номер слайду 30

Туберкульоз — небезпечне захворювання, відоме людям з давніх часів. Збудник туберкульозу (паличка Коха) — надзвичайно стійка інфекція, що передається під час контактів з хворими на відкриту форму туберкульозу людьми або тваринами. Лікування туберкульозу в Україні безкоштовне. Сучасні методики дають змогу виліковувати до 98% хворих.

Номер слайду 31

Виберіть правильні твердження: Збудником туберкульозу є небезпечний вірус, який поширюється повітряно-крапельним шляхом. Туберкульоз – інфекційне захворювання, яке характеризується ураженням лише легень. На туберкульоз хворіють не лише люди, а й велика рогата худоба, коні, вівці, кози, свині. Хворих на туберкульоз в Україні лікують безкоштовно. Епідемії ВІЛ і туберкульозу посилюють одна одну. Людина із закритою формою туберкульозу не є заразною для довколишніх.Інфікування можливе через продукти харчування, куплені на стихійних ринках.(Відповіді:  3,4,5,6,7.)

Номер слайду 32

2. Підкресли однією рискою ознаки, які можуть бути симптомами туберкульозу, двома – ознаки, які не є симптомами цього захворювання: Зменшення маси тіла; підвищена температура тіла впродовж тривалого часу; поява вугрів; хронічний кашель із виділенням мокротиння; збільшення маси тіла, гарний настрій.

Номер слайду 33

Наступне завдання таке: кожен з вас отримає тези про туберкульоз. Ви повинні прикріпити їх на дошці під словами «Факт» і «Міф», обґрунтувавши свою думку.(На дошці прикріплені написи «Міф» «Факт», діти по черзі отримують тези, прикріплюючи їх під відповідним написом. Доречно буде, коли діти будуть коментувати, пояснювати свою думку).

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Домашнє завдання: прочитати відповідний параграф підручника, намалювати малюнок або плакат на тему «Обережно, туберкульоз»

pptx
Пов’язані теми
Основи здоров’я, 7 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
3 серпня 2023
Переглядів
784
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку