Презентація "Особливості природних умов і ресурсів Донецької області​"

Про матеріал
Презентація може бути використана під час вивчення теми "Природа та населення свого адміністративного регіону" та висвітлює особливості природи Донеччини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості природних умов і ресурсів Донецької областіДрупп Олена Вікторівнаучитель географії Бахмутського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст.№11 – багатопрофільний ліцей»

Номер слайду 2

Рельєф. Рельєф Донецької області своєрідний і складний, він має такі геоморфологічні області: Донецька височина, Приазовська височина, Придонецька терасова рівнина, Приазовська низовина. Донецька височина (Донецький кряж) грає провідну роль у геоморфології району. Вона являє собою рівнинні межирічні простори, що чергуються з долами, які мають гірський характер. Середні висоти лежать у межах 200-300 м. Вища точка — гора Могила Мечетна (367 м).

Номер слайду 3

Геологічна будова Донецьке складчасте утворення є геологічною серцевиною регіону. У 1827 році гірничий інженер Є. П. Ковалевський дав йому назву «Донецький кряж», а всій вугленосній території — «Донецький басейн». Це залишок древньої гірської складчастої країни. У її утворенні беруть участь породи різного віку, але переважають відкладення карбону (пісковики, різні сланці, вапняки, прошарки вугілля), товща яких може досягати 18 км.

Номер слайду 4

Кліматичні умови та агрокліматичні ресурси. Клімат області континентальний з посушливо-суховійними явищами. Переважає вітер східних напрямків. Середні температури січня від −5 до −8°C, липня 21-23 ° С. Абсолютний максимум температур в липні +42°С, абсолютний мінімум у січні -36°С. Опадів близько 500-600 мм, випадають нерівномірно протягом року. Кількість днів з грозами в середньому за рік становить 21, градом – 7, снігом – 58.

Номер слайду 5

Поверхневі й підземні води. По території області протікає 246 річок довжиною більше 10 км. Сіверський Донець – права притока Дону – найбільша річка, що протікає по північній околиці Донецького кряжу з широкою затокою і середнім нахилом водної поверхні 0,18 м/км, що характеризує Сіверський Донець як типову рівнинну річку. Річки рівнинного типу – переважно снігового (70%) і дощового (20%) живлення. Багато річок влітку пересихає і водопостачання більш як на 50% здійснюється за рахунок 140 водосховищ. Джерела водопостачання - річки Сiверський Донець, Кальміус, Казенний та Кривий Торець, Кринка, канал Сiверський Донець-Донбас, водосховища і підземні водозабори. Найбільші водосховища – Курахівське, Вуглегірське, Старобешівське, Клебан-Бикське, Карлівське, Палопольське, Старокримське та Краснооскольське.

Номер слайду 6

Поверхневі води. Озер на Донбасі мало, більшість - це стариці  (меандри), що відокремилися від головного річища Сіверського Дінця. Унікальними є солоні озера Ріпне, Сліпне, Вейсове. Перлиною півдня Донеччини вважається Азовське море, яке завжди було одним з кращих місць для сімейного відпочинку. Цілющі властивості моря були відомі давно – неглибоке і тепле, багата мікроелементами морська вода, прекрасні піщані пляжі. Глибина Азовського моря не перевищує 13,5 метрів. Стародавні греки не вважали Азов морем, вони називали його Меотійське озеро.

Номер слайду 7

Ґрунтовий покрив. Наявність різноманітних форм рельєфу призвела до створення на них різноманітних видів ґрунтів. На льосовидних породах утворилися гумусні чорноземи. У заплавах річок і балок - лугові чорноземи, луго-болотні, переважно із засоленими ґрунтами. У північних районах зустрічаються дерново-слабопідзолисті ґрунти, уздовж узбережжя Азовського моря — солонці. Усього на карті області виділено 60 видів ґрунтів.

Номер слайду 8

Рослинний покрив На території області панує степовий тип рослинного покриву. Донецький кряж нерідко характе­ризують як острів лісостепу серед степів, нагадуючи, що у XVIII столітті не менше 48 відсотків його площі займали ліси. Про це ж свідчать назви населених пунктів (Ясинувата, Стародубка, Ольховатка, Калинівка, Кленове, Грабове, Терни). Лісистість у повоєнний період ледве сягала 3 відсотків. Нині вона зросла до 7,6 відсотка, та все ж є недостатньою. Характерна особливість регіону — сильна антропогенна трансформація рослинності: степ розораний, багато природних лісів вирубані або окультурені, створені різноманітні насадження спеціального призначення. Істотні антропогенні зміни відбулися в природній флорі регіону. В області зареєстровано 1870 видів рослин, або 40 відсотків від загальноукраїнської чисельності. За 50 років зникло 33 види рослин. Зростає кількість видів, що потребують спеціальної охорони.

Номер слайду 9

Багатий і самобутній рослинний світ Донбасу. Це місце зростання звичайних і унікальних, рідкісних рослин, корисні властивості багатьох з них ще не зовсім виявлені наукою. За підрахунками Донецького ботанічного саду та Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного тут зустрічається більше 1800 видів вищих рослин. Є й такі, яких більше ніде не можна побачити. До Європейського червоного списку віднесено 11 видів рослин. До Червоної книги України включено 45 видів рослин, що зустрічаються в нашому краї. У їх числі ендеміки, тобто ті, що мають дуже обмежену територію поширення і не зустрічаються за межами Донецького кряжа і Приазов'я. Є також і реліктові, що залишилися з далеких геологічних часів лише в небагатьох місцях планети (сосна крейдяна).

Номер слайду 10

Тваринний світ. Невід'ємним компонентом природи Донбасу є тваринний світ. На території області налічується 25 тис. видів різноманітних систематичних груп, у тому числі 24 тис. видів безхребетних (молюски, комахи, павукоподібні, черви та інші). До Європейського червоного списку занесені 12 видів місцевих тварин, до Червоної книги України – 45 видів. Понад 140 видів є рідкісними для регіону.

Номер слайду 11

Тваринний світ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Єсіна Алла Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Водоп`янова Наталія Анатоліївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 травня 2021
Переглядів
3213
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку