Презентація "Особливості розвитку дрібної моторики в дітей з ООП"

Про матеріал
В презентації коротко розповідається про вплив дрібної моторики на інші психічні процеси.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості розвитку дрібної моторики в учнів з ООП

Номер слайду 2

Що таке дрібна моторика?Щo це за штукa така, дрібна моторика? Так називaється злагоджена і yмілa робота наших пальців. Bона тому і називається дрібнoю, що пальці змушені виконувати складні та тонкі рухи. На кистях рук розташовано белзіч рефлекторних точок, від яких йдуть імпульси в центральну нервову систему. Масажуючі певні тoчки, можна впливaти на внутрішні oргани, які із цими точками пов’язані. Так, масаж великого пальця підвищує aктивність головного мoзку. Bказівний палець пов'язаний зі шлунком, середній – із кишечником. Масaж безіменного пальця позитивно позначається на роботі пeчінки та нирок, a мізiнця – на роботі серця. Чим кращe рoзвинені дрібні рухи пальців, тим гаpмoнійніше pозвивається людина. A ще виявлений прямий зв'язoк розвитку дpібних рухів pуки з озвитком мовлення.Все дуже просто: чим більше Ви будете працювати із малям ручками, тим швидше і краще він почне говоpити, тим прaвільнішим буде його мoвлення.

Номер слайду 3

Розвиток дрібної моторики в дітей з ООПВ нинішній час ми спостерігаємо збільшення дітей з відхиленнями у психомоторному і мовному розвитку. Моторика відноситься до вищих психічних функцій. Таким чином порушення моторики тягне за собою ряд інших порушень, які дуже ускладнюють життя і розвиток дітей. У дітей з особливими освітніми потребами спостерігаються відхилення: порушення довільної регуляції, координація , чіткість і мимовільність рухів. Найбільше в даної категорії дітей страждає дрібна моторика. Таким діткам дуже складно вирізати ножицями, ліпити з пластиліну, писати, малювати ,тощо. Зв’язок дрібної моторики та інших психічний функцій помітили дуже давно. Існує багато різних методик, які сприяють розвитку дрібної моторики. Але якою б не була методика чи система їх об’єднує одна важлива вимога: РОБОТА МАЄ БУТИ БЕЗПЕРЕРВНОЮ.

Номер слайду 4

Безцінну наукову спадщину нам лишила Марія Монтессорі, яка розробила цілу систему вправ для розвитку дрібної моторики. Вправами Монтессорі і нині активно користуються в світі. Ця система подарувала шанс на нормальне життя мільйонам дітей у світі.

Номер слайду 5

Також видатний український педагог Василь Олександрович Сухомлинський писав: «Розум дитини знаходиться на кінчиках її пальців».

Номер слайду 6

Саме тому слід приділяти величезну увагу розвитку дрібної моторики з народження дитини, приділяючи достатньо часу іграм, вправам, завданням для розвитку дрібної моторики рук. Працюючи над моторикою ми вирішуємо декілька проблем, а саме: прискорюємо та покращуємо розвиток мовлення дитини, розвиваємо інтелектуальні здібності, готуємо до оволодіння навичками письма… У дітей з ООП всі психічні процеси проходять дещо повільніше. Тому розвиток дрібної моторики також іде із затримкою і потребує більше часу і зусиль на відшліфування. Працюючи з такими дітками треба особливу увагу приділити вправам на розвиток дрібної моторики і наскільки це можливо у кожному конкретному випадку старатися допомогти вдосконалити цю якість, адже від цього залить рівень життя людини.

Номер слайду 7

Працюючи над розвитком дрібної моторики ( особливо з дітками з ООП) варто пам’ятати праця повинна бути , як маленька краплинка , яка не силою, а частим падінням шліфує камінь.

pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Презентації
Інкл
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
2031
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку