Презентація "Особливості розвитку китайської лірики епохи Тан. Лірика Лі Бо «Печаль на яшмовому ганку», «Призахідне сонце навіює думки про гори», «Сосна біля південної галереї»"

Про матеріал

. Особливості розвитку китайської лірики епохи Тан. Лірика Лі Бо «Печаль на яшмовому ганку», «Призахідне сонце навіює думки про гори», «Сосна біля південної галереї». Основні теми й мотиви лірики митця, вплив даосизму на його світогляд. Своєрідність пейзажів Лі Бо, утілення в них краси природи й духовного життя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості розвитку китайської лірики епохи Тан. Лірика Лі Бо

Номер слайду 2

Змах пензля — і буревій та зливи тремтять. А напише вірша — і викличе сльози у привидів, добрих і злих. Ду Фу

Номер слайду 3

Китайська поезія - одна з найдавніших на землі

Номер слайду 4

Китайське Середньовіччя, що охоплює VII–XIII століття,— золотий період розвитку поезії. У добу Середньовіччя в Китаї виникає пейзажна лірика. У китайській поезії доби Середньовіччя розвивалися два основні жанри — ші і ци.

Номер слайду 5

Дослідники виділяють кілька характерних для танської поезії тем: -природа і поет, -втеча від світу, -стосунки з друзями, - чужина, -юність та старість, -тлінність буття, -минуще і вічне тощо. Однак дуже рідко можна знайти вірш, в якому одна з тем зустрічалася б у чистому вигляді.

Номер слайду 6

Середньовіччя Китаю

Номер слайду 7

Династія Тан

Номер слайду 8

Танська держава Чанань

Номер слайду 9

Конфуціанство — етико-політичне вчення давньокитайського мислителя Конфуція (VI ст. до н. е.) Головним у вченні Конфуція є поняття «жень» — гуманність. Даосизм (дао — шлях) — одне з філософських учень Китаю. Воно стверджує, що людина — частинка Всесвіту, що людина і природа — єдине ціле, тому пізнати природу означає пізнати людину.

Номер слайду 10

Пейзажна лірика

Номер слайду 11

ШИ Ци

Номер слайду 12

Народився поет 701 року в провінції Сичуань. У 724 році Лі Бо опинився у столиці та був представлений імператорові Сюань-цзуну Поет оспівував красу дружини імператора — Ян, яка власноруч розтирала фарбу для того, щоб Лі Бо міг своїм чарівним пензлем накреслити ще один геніально простий вірш. Помер Лі Бо у будинку свого родича Лі Ян-біна, якому залишилося у спадок близько 900 віршів поета.

Номер слайду 13

Сичуань

Номер слайду 14

«Продовжте речення» Сьогодні на уроці: - Я дізнався... - Я здивувався... - Я відчув... - Я уявив...

Номер слайду 15

Домашнє завдання Для всіх. Знати про особливості розвиту китайської лірики епохи Тан; розповідати про Лі Бо; виразно читати й аналізувати його поезії. Індивідуальне. Підготувати повідомлення про життєвий і творчий шлях Ду Фу.

ppt
Додано
19 березня 2022
Переглядів
5517
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку