Презентація. "Особливості вибору намету для походу"

Про матеріал

В презентації розглянуто питання вибору сучасного намету для туристичного походу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості вибору намету для походу. Виконав: Лазаренко Євген Васильович Керівник гуртків КЗ “Центр туризму” ЗОР

Номер слайду 2

Намет. Туристичний намет (англ. tent ) - основний спосіб ночівлі у туристичних пішохідних походах, велопоходах, краєзнавчих експедиціях та подорожах, походах вихідного дня. Сучасні намети мають повну вагу від 1 кг, водо-і вітронепроникність, дозволяють з комфортом розмістити всередині туристів, їх багаж й іноді – велосипеди.

Номер слайду 3

Типи наметів за призначенням. Штурмові намети - використовуються в складних гірських походах і тривалих сходженнях. Мають снігові спідниці і особливо міцну конструкцію каркаса.

Номер слайду 4

Типи наметів за призначенням. Експедиційні намети - схожі на штурмові, але розраховані на використання в менш екстремальних погодних умовах . Зазвичай немає снігових спідниць, тканина може бути трохи гіршою, зазвичай трохи більше об'єм.

Номер слайду 5

Типи наметів за призначенням. Трекінгові намети - схожі на експедиційні, але ще простіші і легші, оскільки не розраховані на вітер і серйозну негоду. Найпоширеніший клас.

Номер слайду 6

Типи наметів за призначенням. Велотуристські намети - варіант трекінгових, 1-2-місні, легкі, мають великий тамбур для розміщення велосипеда (ів) й іншого спорядження.

Номер слайду 7

Типи наметів за призначенням. Намети для базового табору - розраховані на те, щоб довго простояти на одному місці при будь-якій погоді, тому вони вітростійкі, з досить жорсткою конструкцією, щоб витримувати тиск вітру і снігу. Обсяг досить великий для розміщення кількох людей.

Номер слайду 8

Типи наметів за призначенням. Кемпінгові намети - підвищеної комфортності, що в першу чергу позначається на їх розмірах і вазі (практично неможливе транспортування без механічного транспортного засобу). Мають сенс, якщо довго (хоча б 3-4 дні) жити на одному місці.

Номер слайду 9

Типи наметів за призначенням. Зимові намети-шатри - важкі, зі слабкою вентиляцією і сніжної спідницею, іноді мають можливість установки грубки.

Номер слайду 10

Конструкція намету. За способом установки, намети діляться на каркасні і безкаркасні. Безкаркасні намети закріплюються на відтяжках між деревами (в лісовій зоні), або на одній (тип «шатро») чи декількох стійках. Переваги безкаркасного намету: Мінімальний пакувальний об’єм і вага. Відносно низька вартість (далеко не завжди, бувають дуже дорогі моделі). Можливість більш повно використовувати своє спорядження (трекінгові палки, лижі). Недоліки безкаркасного намету: Часто менша зручність встановлення в порівнянні з самонесучими конструкціями. Зазвичай найгірша населеність і вітростійкість. Зараз на ринку представлені каркасні намети вагою менше кілограма. Вони дорогі, але можливо, варто придивитися до них?

Номер слайду 11

Конструкція намету. Каркасні - тент зміцнюється дерев'яним, металевим або пластиковим каркасом (дугами). В даний час переважна більшість туристичних наметів - каркасні, що дозволяє мати гарну міцність, високу швидкість установки і невимогливість до наявності розтяжок. В даний час каркас намету виготовляють в основному з двох матеріалів - фібергласу (скловолокно) і алюмінію (сплавів алюмінію різних марок). Найдорожчі і легкі намети можуть мати каркас з карбону. Фіберглас. Алюміній

Номер слайду 12

Конструкція намету. Фіберглас. Алюміній. Застосовується для наметів нижнього цінового діапазону. Найгірший варіант – чорний, матовий, непрозорий фіберглас. Якщо є можливість, вибирайте каркас з армованого пластику – він надійніший і довговічніший. Пластиковий каркас підійде там, де некритичні вага, гранична стійкість до вітру і використання за мінусових температур. Якщо ви не бажаєте витрачати багато грошей на спорядження, їздите в походи не надто часто і в теплу пору року – це ваш можливий вибір. Найбільш збалансований матеріал для каркаса. Слід врахувати, що на бюджетних конструкціях застосовують більш прості марки алюмінію, ніж на більш дорогих. Вони трохи важчі і в них менша міцність, пружність. На більш дорогих моделях застосовують більш функціональні марки алюмінію і алюмінієвих сплавів. Топові моделі можуть комплектуватися каркасами з скандію і навіть карбону.

Номер слайду 13

Групи каркасних наметів. Каркасні намети поділяються на дві групи залежно від наявності внутрішнього намету. Одношарові намети - найпростіші, легкі й дешеві, також називаються «стрічка-палатками» за аналогією з «лентабайкамі». Такий намет зроблено з водонепроникної тканини, каркас у неї зовнішній. Внутрішнього намету і відповідно тамбура немає. Недоліки одношарових наметів - конденсат, що скупчується на внутрішній стороні тенту, що стікає на підлогу і капає на сплячу людину. У разі сильного дощу, намет може протекти, і її мешканець виявиться лежачим в калюжі води. Крім того, мешканець такого намету обмежений у регулюванні вентиляції (в холод всередині холодно, а в спеку жарко), захист від комарів також може бути не найкращим. Надлегкий одношаровий намет високого рівня (2 входи, 2 тамбура, 1170 г.)

Номер слайду 14

Групи каркасних наметів. Двошарові намети мають внутрішній намет з тонкої дихаючої тканини (з водонепроникним дном), розтягнуту під каркасом, і вентильований водонепроникний тент поверх каркаса. Внутрішній намет і тент не торкаються один одного. Конденсат, що скупчується на тенті, стікає по ньому на землю, а не всередину намету, те ж саме відноситься і до крапель води, «пробиваючих» тент. Такі намети витримують навіть сильні зливи, забезпечуючи при цьому гідну вентиляцію, збереження тепла, захист від комарів і т.д. Платою за це є збільшена вага і більш висока ціна. Всі намети для серйозних походів - двошарові, надалі мова піде саме про такі намети. Двошаровий намет зі знятим тентом. Видно конструкцію каркасу "напівсфера з коромислом"

Номер слайду 15

Матеріал наметів. Тканина з плетінням Rip-Stop. Нейлон з силіконовим (Si) покриттям - дорожче, але легше і не боїться дрібних ушкоджень. Поліестер (Poly Tafetta) – це тканина з поліефірного волокна, при такій же легкості як Капрон і Нейлон (Nylon Tafetta), міцності і низькій гігроскопічності вона практично не розтягується, при намоканні, і не псується, під впливом ультрафіолету. Правда, і ціна поліефірної тканини істотно вища, ніж поліамідної. Поліестер (Poly Tafetta) використовують виробники: TERRA incognita, Pinguin, Fjord. Nansen, Jack Wolfskin, TATONKA, HANNAH серії Adventure, Comfort. Мембранна тканина ( Gore-Tex та ін) - використовується в наддорогих штурмових одношарових наметах. Cuben Fiber - найновіший матеріал для виробництва дорогих наметів, відрізняється легкістю і міцністю. Така тканина в 2 рази легше Si-нейлону, але в 4 рази дорожче. Армований поліетилен - доля найдешевших наметів (використовується для підлоги). Найдешевший, але важкий і об'ємний матеріал. Нейлон з поліуретановим (PU) покриттям - класичний і найбільш поширений варіант. Плетіння Rip-Stop - дозволяє збільшити міцність тонкої тканини без значного збільшення ваги. Щільність тканини вказується, наприклад, як 50 D. Чим вище число перед D, тим міцніше і важче тканина. У різних класів наметів щільність тканини може різнитися в широких межах: для кемпінгових наметів характерне використання тканин 150 D-210 D (тент-пол), для звичайних - 75 D, а для ультралегких - всього 20 D-40 D. Міцна тканина Tafetta. Армований поліетилен

Номер слайду 16

Водонепроникність наметів. Характеризує здатність намету протистояти дощу, вимірюється в міліметрах водного стовпа. Використовується тільки для тканин з PU покриттям (у Si-тканин паспортне значення водонепроникності може бути зовсім маленьким без шкоди для їх реальних властивостей). Чим більше висота стовпа, тим більш сильному і тривалому зливі здатна протистояти намет: до 1500 мм - не є водонепроникною; 1500-3000 мм - умовно водонепроникна тканина для простих погодних умов; 3000-5000 мм - водонепроникна тканина для звичайних погодних умов; більше 5000 мм - водонепроникна тканина для екстремальних погодних умов. Підлога намету піддається більшому тиску води, ніж тент, і повинен бути виконаний з тканини з як мінімум не меншою міцністю і водостійкістю. Виробники наметів рекомендують використання другої підлоги (англ. footprint) для захисту дна від зносу і пошкоджень, особливо при ночівлі на каменях. Проклейка швів за допомогою термострічки - додаткова гарантія водонепроникності тенту. Силіконову тканину важко проклеювати, тому у наметів високого рівня тент часто зовні має силіконове, а всередині - поліуретанове покриття з проклеєними швами. В окремих випадках намети продаються з непроклеєними швами, тоді покупець повинен зробити це самостійно.

Номер слайду 17

Рекомендації по підбору і експлуатації намета При виборі намету обов'язково встановіть її в магазині (якщо, звичайно приміщення дозволяє це зробити). Уважно перегляньте якість проклейки швів – виявити брак проклейки в похідних умовах буде вкрай неприємно. Так само ви краще зможете оцінити місткість і просторість намета. Плюс до всього, ви відразу ж зможете побачити всі тонкощі установки обраної вами палатки. Вхід у внутрішній намет повинен обов'язково дублюватися москітною сіткою. Дуже зручним є наявність кишень і навісної полички під куполом палатки для різного дріб'язку: налобний ліхтарик, телефон, годинник і т. д. Деякі виробники, зокрема Marmot, не комплектують намет навісною полицею в цілях економії ваги. Поцікавтеся у продавців – часто ця поличка випускається окремо. Зверніть увагу на вітрові відтяжки. Вітрові відтягнення зі світловідбиваючими вкрапленнями дуже зручні, коли ви повертаєтеся в намет в темряві. Без світловідбивних вставок виростає ризик перечипитися і впасти. Кілочки для наметів краще що б були алюмінієві з кутового, Х або Y-образного профілю. І легше, і натяг краще тримають. Сталеві шпильки з дешевих наметів і легко гнутися і вивертаються, тому якщо у вас в комплекті йдуть такі кілочки – варто задуматися про їх заміну.

Номер слайду 18

Рекомендації по підбору і експлуатації намета. При установці намету з алюмінієвими дугами обов'язково звертайте увагу, що б секції дуг були просунуті в один одну до кінця. У місці де секція не повністю з'єдналася з наступною секцією зростає ризик поломки дуги. Якщо у вас намет з «внутрішніми» дугами обов'язково з'єднувати зовнішній тент з дугами. Для цього на зовнішньому тенті пришиті спеціальні липучки. Це зменшує шанси провисання зовнішнього тенту. Не лінуйтеся розтягувати вітрові відтяжки. Не натягуйте дуги дуже сильно (в «струну») – вони повинні трохи провисати для кращої амортизації при поривах вітру. Вночі якщо зіпсується погода вам не захочеться вилазити з теплого спальника або ж ви взагалі не прокинетеся і ранок зустрінете вже в поламаному наметі. Крім того, без натягу зовнішній тент провисне і конденсат, який стікає по зовнішньому тенту почне потрапляти всередину намету. Мало того, що намокнуть речі, так ще внутрішній намет може покритися грибком. Не забувайте просушувати намет під час і особливо після походу. Упакований невисушений намет через пару місяців після перебування в такому стані придбає «незабутній» аромат і знову-таки, цілком ймовірно, грибок.

Номер слайду 19

Рекомендації по підбору і експлуатації намета. Обов'язково заведіть рем. набір для намету: алюмінієву трубку-«шину» (одягаєте трубку на місце поломки і фіксуєте ізолентою) і армований скотч для проколів і порізів полу і зовнішнього тенту. Якщо хочете зробити намет більш компактним в зібраному вигляді, можна придбати герметичний або компресійний мішок, в який складати зовнішню і внутрішню палатку, а дуги носити окремо або передати напарникові. Крім того, в герметичному мішку більше шансів, що намет залишиться сухим під час перенесення в рюкзаку. Якщо ви плануєте відпочинок в високогір'ї або тривале перебування з наметом на березі моря бажано, що б у зовнішнього тенту була силіконізація. Якщо вона відсутня, варто обробити намет спеціальним просоченням від ультрафіолету. Для збільшення тривалості служби підлоги і зовнішнього тенту варто періодично обробляти їх водовідштовхувальним просоченням.

Номер слайду 20

Сподіваємося, викладена інформація виявиться корисною для вас і допоможе зробити правильний вибір. Вдалих нових подорожей!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Иванов Юрий
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Lazarenko Yevhen
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
622
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку