Презентація. "Вибір одягу для походу"

Про матеріал

В презентації розглянуто основні принципи та критерії вибору одягу для пішохідного походу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконав: Лазаренко Євген Васильович Керівник гуртків КЗ “Центр туризму” ЗОРВибір одягу для туристичного походу

Номер слайду 2

Одяг. Умови і характер туристських походів визначають вибір та підготовку спорядження, ставлять до нього цілий ряд вимог. Туристський одяг повинен відповідати таким умовам: бути легким, міцним, надійним, зручним, водонепроникним, простим у користуванні, невеликим за габаритами, тобто таким, щоб його можна було використовувати в умовах холоду, жари та підвищеної вологості. Зокрема, одяг повинен відповідати кліматичним умовам району подорожі та строкам її проведення. Таким чином, до чинників середовища, які впливають на вибір одягу в похід можна віднести:температуру;рух повітря (вітер);вологість повітря;атмосферні опади;сонячне випромінювання.

Номер слайду 3

Тришарова концепція одягу для походу Перелік особистого спорядження туриста повинен включати в себе найнеобхідніші речі з урахуванням складності та виду походу, кліматичних умов даної місцевості. Спорядження повинне забезпечувати максимально можливий комфорт як під час руху, так і під час відпочинку туристів. Досвідчені туристи вважають найкращим вибором екіпіровки є тришарова концепція одягу. Це сама ефективний і перевірений варіант. Така концепція відрізняється простотою, зручністю та наявність різних бюджетних варіантів. При цьому правильно одягнений в одяг бюджетного рівня турист буде значно краще захищений від мінливостей погоди, ніж абияк одягнений в брендові і дорогі речі новачок.

Номер слайду 4

Тришарова концепція одягу для походу Використання цього принципу забезпечить туристу захист від можливих несприятливих факторів зовнішнього середовища. Він полягає у виконанні наступного правила: Перший шар. Одяг цього рівня повинна прилягати до тіла, як друга шкіра. В основному це термобілизна. Другий шар. Призначений для утеплення. Це може бути фліс або пух. Третій шар. Його ще називають захисним. Вона вибирається відповідно погодних умов. Це може бути вітрозахисний одяг, дощовик і т.д.

Номер слайду 5

Перший шар - базовий Термобілизна Багатьох початківців –  туристів і альпіністів – вводить в оману сама назва «термобілизна». Їм здається, що основна функція одягу з такою назвою – зігрівати. Народжуються міфи про те, що в хорошій термобілизні не страшний ніякий мороз. Це не правда. Більш точно відображає призначення натільного шару одягу інша назва – «функціональна білизна». Основна функція це ВІДВЕДЕННЯ ВОЛОГИ ВІД ТІЛА.

Номер слайду 6

Перший шар - базовий Як працює термобілизна?Внутрішня поверхня термобілизни максимально прилягає до шкіри і, завдяки своїм властивостям, ефективно і швидко вбирає вологу. Транспортування вологи. Важливо, щоб при цьому сам матеріал не вбирав вологу, а лише транспортував її назовні.3. Наступний крок в роботі термобілизни – випаровування вологи з зовнішнього шару матеріалу назовні – в повітря або в верхні шари одягу. Транспортування вологи від внутрішнього до зовнішнього шару тканини відбувається, в основному, за рахунок так званого капілярного ефекту, відомого нам з уроків біології. А для того, щоб волога швидко випаровувалася, необхідна максимальна площа верхньої поверхні тканини, що досягається застосуванням інших волокон, ніж на внутрішньому шарі.

Номер слайду 7

Перший шар - базовий Вибір термобілизни В якості універсальної термобілизни для походів можна порекомендувати вироби відомих виробників, виготовлені повністю з синтетичних волокон, або з вовни мерино. Так само хорошим універсальним матеріалом є суміш вовни і синтетики. Якщо у виборі ви хочете поставити акцент на певних погодних умовах, то слід врахувати деякі фактори: Щільність – чим щільніша і товща білизна, тим більше вона розрахована на холодну погоду, чим тонша, тим краще вона буде «дихати» і затримувати тепло біля тіла, а значить найкраще ви будете себе почувати в ньому в жарких умовах. Облягання – прийнято вважати, що хороша термобілизна має облягати вас, як друга шкіра. З точки зору «осушення» поверхні тіла від виділень поту це вірно. Але погодьтеся, що в поході ви потієте далеко не завжди. Якщо білизна місцями буде трохи вільною, це поліпшить циркуляцію повітря біля тіла і може поліпшити ваше самопочуття в жарку погоду. У холодну погоду щільне суцільне облягання тіла білизною також необхідне лише при значних фізичних навантаженнях, що викликають рясне потовиділення. Матеріал – важливий для розставлення акцентів. В умовах підвищеної вологості і серйозної фізичної активності краще буде працювати синтетика. Також, краще вибрати синтетичну щільно облягаючу білизну в тому випадку, якщо ви схильні до підвищеного виділення поту. Якщо ж ваша рухова активність ближче до помірної, можна звернути увагу на шерсть або змішаний склад, при цьому білизна може бути трохи вільнішою. Слід так само відзначити, що вовняна білизна в принципі не забезпечує настільки ж високого рівня облягання, як синтетична.

Номер слайду 8

Другий шар – утеплювач - фліси Утеплювачу функцію в класичному для нас розумінні виконує флісовий светр – збереження нашого власного тепла, та виведення вологи від базового шару далі – назовні. В помірних температурних умовах, він може виконувати функцію зовнішнього шару. Фліси – це величезне сімейство синтетичних утеплювачів покликаних швидко випускати пару від тіла назовні. При цьому вони значно переважають бавовну та вовну за теплоізоляційними властивостями і є відмінним вибором для утеплення в будь-яку пору року. Він ідеально підходить як основний або ж утеплений «середній» шар одягу для людей, що надають перевагу активному відпочинку та ведуть активний спосіб життя, а отже багато рухаються, витрачаючи при цьому значні фізичні зусилля. Найвідомішим виробником флісових тканин є компанія Polartec, матеріали, якої можна зустріти у флісах від найвідоміших аутдорних брендів світу.

Номер слайду 9

Другий шар – утеплювач - фліси Переваги флісових тканин. Мала вага – виріб з флісу важить менше, ніж аналогічний з інших тканин;Еластичність – не сковує рухи;Легкий в догляді – можна випрати в пральній машинці;Швидко сохне – як під час використання, так і після прання;Зносостійкий матеріал;Хороший теплоізолятор – гріє, навіть коли вологий;Не дозволяє розвиватись мікроорганізмам, не боїться впливу шкідників;Гіпоалергенний.

Номер слайду 10

Другий шар – утеплювач - фліси За товщиною фліси можна поділити на: Тонкі – сюди потраплять найтонші Polartec Power. Grid та фліси зі щільністю 100 г/м² – вони, як правило, використовуються літом або атлетами для яких важливо отримати найбільшу ефективність обігріву при найменшій вазі.  Середні (200 г/м²) – гарно підійдуть для міжсезонного утеплення. Товсті (300 г/м² і більше) – стануть у нагоді в найхолодніших умовах, і за умови відсутності вітру їх часто використовують як верхній шар.

Номер слайду 11

Третій шар – зовнішній захист Завдання захисного шару одягу Захисний шар ще називають верхнім. Він повинен не допустити промокання або продування інших шарів. Його застосовують в умовах поганої погоди (сильний вітер, дощ, град, снігопад, підвищена вологість). Верхній одяг повинен захищати від впливу різних природних сил (вітряна погода, легкий сніг або дощ, що мрячить). В основному досвідчені туристи вибирають в якості захисного одягу комплект куртки і штанів. При цьому вони повинні володіти водонепроникністю і не продувності. Початківці туристи, що володіють недостатніми знаннями, припускаються помилки. Вони представляють зовнішній шар як всілякі утеплювачі, підкладки, куртки та комбінезони. Таким чином, в їх розумінні один шар одягу перетворюється в декілька. Такий підхід неправильний. Він позбавляє туриста зручності переміщення і тягне надлишок тепла. Можливо, для гірських курортів під час катання на лижах чи сноуборді це буде непоганий варіант. Але для похідних умов потрібна більш універсальний одяг. До того ж навряд чи одягнути таку кількість речей можливо на одну людину. Поширеною ситуацією в поході є температурні перепади. Краще взяти з собою комбінований варіант. Одяг повинен підходити для різних температурних умов.

Номер слайду 12

Третій шар – зовнішній захист Особливості куртки в туристичному походіКонструкція похідної куртки повинна мати:повністю роз'ємну блискавку;внутрішню кишеню;манжети на рукавах з можливістю регулювання;планку, що захищає від вітру і блискавки;регульований капюшон;вентиляційні отвори з можливістю відкриття.

Номер слайду 13

Третій шар – зовнішній захист Вибір штанів для походу. Похідні штани мають свої особливості конструкції і пошиття:Ідеальним вибором стануть «самоскиди». Їх зручно зняти навіть у взутті. Краще звернути увагу на роз'ємну блискавку до низу штанів. Вона повинна розстібатися повністю і розташовуватися з боків. Це дуже важливо в поході. У них також легко провітрити одяг, відкривши блискавку зверху. Конструкція таких штанів дозволяють забезпечити вентиляцію. Пояс не повинен сильно стикатися з поясом рюкзака. Це потрібно враховувати, щоб не було потертостей.

Номер слайду 14

Третій шар – зовнішній захист Кожен турист підбирає одяг для себе. Саме йому потрібно визначитися з варіантами комплектів. Досвідчені туристи у якості захисного шару похідного одягу повинні мати три види верхнього одягу.

Номер слайду 15

Третій шар – зовнішній захист. Третій шар – зовнішній захист. Мембранний одяг. Мембранний одяг - це універсальний варіант, який може підійти для захисту від вітру та вологи. Її краще використовувати в межах міста. Але також мембрана підходить і для переміщень по складному рельєфу або в вітряну погоду.  Головною властивістю мембрани є виборча проникність прикордонного шару. Попросту це означає, що вода зовні не проходить, а пар зсередини повинен виходити. Позитивні властивості мембранного одягу:зручність;комфортність;паропроникність;водонепроникність. Недоліки мембрани:погану дишимость;дорожнечу;найчастіше велику вагу;складність догляду;потрібна накидка для рюкзака.

Номер слайду 16

Третій шар – зовнішній захист. Третій шар – зовнішній захист. Легка вітровка. Легка вітровка вже своєю назвою говорить про основну функцію - захист від сильного вітру. Переваги:досить недорогу вартість (в порівнянні з мембранної);можливість прання в машинці (з урахуванням водовідштовхувальної обробки);невелика вага;підходить для використання в міських поселеннях. Дуже добре підходить і для переміщень по складному рельєфу або в вітряну погоду. Недоліки:захист від води не завжди ефективний при випаданні великих опадів;потрібна накидка для рюкзака;водовідштовхуюча обробка повинна бути своєчасною;уразливість до механічних пошкоджень.

Номер слайду 17

Третій шар – зовнішній захист. Третій шар – зовнішній захист. Плащ - пончо. Переваги:низька ціна;можливість зробити самому (наприклад, з клейонки);придатний до ремонту;можна обійтися без захисних штанів (якщо довжина плаща дозволяє);майже всі моделі закривають рюкзак;різні варіанти застосування (як аварійне укриття, додатковий захисний підлогу для намету або накидку). Недоліки:погане пароотведеніе;не можна використовувати для переміщення по складній місцевості;не захистить від сильного вітру;немає необхідності використання в місті;можливість промочити рукави.

Номер слайду 18

Рекомендації по підбору одягу для походу. Аналізуючи погодні умови, які очікуються в подорож, ви вже самі можете вибрати те, що підійде вам найбільш оптимально. Можливо, це буде поєднання декількох типів одягу, наприклад, пончо і легкої куртки. Вибирати вам. Одяг туриста повинний бути гігієнічним, що забезпечує нормальне функціонування організму при підвищених і тривалих фізичних навантаженнях і різних погодних умовах. У Вас повинен бути мінімальний, але достатній набір одягу у відповідність з мінливими умовами зовнішнього середовища. У літній період на додаток до ходової одязі Вам може цілком вистачити легкого тренувального костюма, змінної сорочки, светри. Взимку (і в міжсезоння) комплект одягу може включати цілий ряд найменувань теплого одягу: тепла нижня білизна (або термобілизна), светр, фланелеву сорочку, теплу куртку або жилет, хутряні бівуачні рукавиці, додаткові вовняні шкарпетки. Використовуване спорядження повинне бути естетичним, що радує око, що піднімає настрій. Як правило, це відноситься до зовнішнього вигляду речей, їх кольору. Пішли в минуле уявлення про те, що найкращий одяг туриста пропалена, заношена штормівка. Зараз туристи намагаються надягати яскраві, красиві речі. До того ж це ще одна з вимог забезпечення безпеки.

Номер слайду 19

Сподіваємося, викладена інформація виявиться корисною для вас і допоможе зробити правильний вибір. Вдалих нових подорожей!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Иванов Юрий
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Lazarenko Yevhen
Додано
12 серпня 2022
Переглядів
710
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку