Презентація "Особливості виразного читання байки"

Про матеріал
Вира́зне читання - це мистецтво відтворення в живому слові думок і почуттів (якими насичений художній твір), а також наміру виконавця і його ставлення до виконуваного твору. Для визначення цього мистецтва користуються також термінами художнє читання, декламація (можна вживати ці терміни як синонімічні). Вира́зне читання на уроках української літератури - це не лише мистецтво виконання художнього тексту, а й предмет навчання цього мистецтва, і метою такого навчання є формування естетично розвиненого читача, здатного відчувати художнє слово, вміти насолоджуватися прочитаним (О. О. Ісаєва).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості виразного читання байки. Підготувала. Студентка 4 курсу, групи АДубенськ коледжу РДГУМаргосюк Ірина

Номер слайду 2

Вміння виразно читати не приходить саме по собі. Цьому треба навчатися, а потім розвивати вміло і послідовно!

Номер слайду 3

Кожен літературний твір має свої особливості, які визначають специфіку читання. Тому існує і певна різниця читання творів різних жанрів.

Номер слайду 4

Байка-невелики розповідний твір, найчастіше у віршах. На відміну від інших жанрів , байка складається з двох частин: розповіді і моралі.

Номер слайду 5

Байка - це жива сценка: у ній хтось сперечається, свариться, мириться. Байка злегка схожа на казку. У ній зазвичай діють не люди, а звірі, речі, рослини. Але ведуть вони себе по- людськи: розмовляють, працюють, допомагають або заважають один одномую Вони добрі і злі, розумні і дурні, ну зовсім як люди.

Номер слайду 6

Під час читання байок слова виголошуються від імені самих героїв. Головне-правильно зрозуміти причини настрою персонажів і передати це в своєму читанні. Герої байок діють завжди з повною серйозністю. Тому, виступаючи від їх образу, слід теж зберігати серйозність. Чим серйозніше читці, тим смішніше вони виглядатимуть збоку.

Номер слайду 7

Виразне читання байок, це, скоріш , не виразне читання, а виразне розповідання. В основі читання байки лежить принцип живої і природної оповіді, що включає в себе таке ж живе і природне відтворення реплік персонажів. Жива мова багата відтінками, а тому читець має передати не тільки основний зміст байки , але й всю різнманітність її логічного і емоційного наповнення.

Номер слайду 8

Читаючи байку , інтонаційно підкреслюючи основні риси характерів головних героїі. Читець-свідок описуваних подій, а не їхній учасник. Мораль байки - відома істина, а не відкриття, тому виконавець не проголошує її, а ніби нагадує про її існування слухачам.

Номер слайду 9

Мораль байки промовляється повільніше, повчально, у вигляді розмірковуванняю Це або нагадування відомої істини, або порада мудрої людини, або іронічна критика якогось вчинку. Перед мораллю і після неї потрібно обов'язково зробити паузу, щоб привернути увагу учнів до того висновку, який втілений автором у моралі.

Номер слайду 10

Щоб читати виразно, потрібно володіти певними знаннями. Відзначити тон, паузи, логічні наголоси, знаки - ноти виразного читання. Потрібно пам'ятати про мелодику мовлення, тобто мелодичне підвищення та пониження голосу, які роблять висловлювання живим та яскравим. Під час розвитку думки голос підвищується; крапка вказує на завершення думки, тому вимагає зниження голосу.

Номер слайду 11

Виразне читання - це мистецтво!Тож читати не лінуйся,А по-справжньому готуйся,Щоб великим вченим стати,Щоб на весь світ пролунати,Щоб прийшовши з дискотекитм пішов у бібліотеку!

Номер слайду 12

Здається, байка просто бреше, а справді - ясну правду чеше. Л. Глібов

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Проценко Алла Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Книга Олена Юріївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бєлошенко Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
16 грудня 2020
Переглядів
4501
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку