Презентація "Остеохондроз поперекового відділу"

Про матеріал
Остеохондроз – комплекс дистрофічних порушень в суглобових хрящах. Може розвиватися практично в любому суглобі, але частіше всього уражаються міжхребцеві диски. В залежності від локалізації виділяють шийний, грудний та поперековий остеохондроз.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Остеохондроз поперекового відділу

Номер слайду 2

Остеохондроз – комплекс дистрофічних порушень в суглобових хрящах. Може розвиватися практично в любому суглобі, але частіше всього уражаються міжхребцеві диски. В залежності від локалізації виділяють шийний, грудний та поперековий остеохондроз

Номер слайду 3

Симптоми остеохондрозу. При попереково-крижовому остеохондрозі – тягнучі та стріляючі болі в попереку та ділянці тазу, які посилюються при навантаженні, при підніманні важких предметів та в сидячому положенні; можливе відчуття холоду в нижніх кінцівках і судоми.

Номер слайду 4

Причини й наслідки остеохондрозу. Патологічні зміни в структурі тканин кістково-зв’язуючого апарату створюють напругу та формують функціональні блоки в хребцево-рухомих сегментах, які проявляються вираженим больовим синдромом, обмеженням руху, м’язовою напругою, вимушеним положенням тіла. Розвивається диско-корінцевий конфлікт зі здавленням спинномозкових корінців, гангліїв, які в свою чергу викликають рефлекторну блокаду рухомому сегменту хребта з обмеженням рухомості в інтервертебральних суглобах та напругою м’язово-зв’язуючого апарату.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Ступені важкості остеохондрозу:легкий – виникають терпимі болі у хребті, пацієнти можуть не звертати на них уваги;середній – симптоми проявляються все впевненіше, особливо якщо пацієнт починає здійснювати активні рухи;важкий – ознаки значно виражені, проявляються не лише а рухах, але й у спокої.

Номер слайду 7

Головні методи лікування типового остеохондрозу хребта – насправді нескладні:фізична активність – не лише модна лікувальна гімнастика, але й стара добра зарядка (як ранкова, так і виробнича);масаж – виконувати його слід курсами, які повторюються; лікар одразу повинен зняти всі сумніви пацієнта, чи можна масаж при остеохондрозі;фізіотерапія;мануальна терапія;аптечні препарати

Номер слайду 8

Лікар не поспішає призначити медикаментозне лікування остеохондрозу, він спробує інші, не медикаментозні способи. Буває так, що гімнастика і масаж здатні творити диво, а дія ультразвуком закріпить благотворний ефект. Таблетовані препарати практично не діють чи допомагають слабко, тому, взявши на озброєння медикаментозну терапію, медичний фахівець випише ін’єкції препаратів. Уколи при загостренні остеохондрозу може призначити лише лікар. Вони не повинні конкурувати з іншими методами лікування. Якщо хвороба запущена, то ефект може спостерігатись тільки при 5-6 вливанні.

Номер слайду 9

Фізичні вправи завжди вважались благом для опорно-рухового апарату, а для хребта – і поготів, зокрема при остеохондрозі. В першу чергу це:лікувальна гімнастика (або лікувальна фізкультура);зарядка – ранкова та виробнича;плавання під наглядом тренера.

Номер слайду 10

Не ігноруйте лікувальну гімнастику – при остеохондрозі пацієнти роблять для себе справжнє відкриття, наскільки вона ефективна. Часом її достатньо, аби позбутись неприємних обтяжливих відчуттів у відділі хребта. Набір вправ формує фахівець ЛФК і одобрює вертебролог. ЛФК (лікувальна фізкультура) при попереково-крижовому остеохондрозі може відрізнятись від вправ при шийному остеохондрозі.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Потрібне носіння корсету

Номер слайду 13

Змінити спосіб життя - позбутися від остеохондрозу назавжди. Переглянути свій спосіб життя в бік правильного поєднання праці і спорту, збалансованого харчування, з достатньою кількістю рідини і білків необхідно паралельно з початком лікування. Інакше, навіть успішне позбавлення від симптомів захворювання не гарантує того, що захворювання через якийсь час не повернеться знову.

Номер слайду 14

До основних симптомів поперекового остеохондрозу відносяться:пронизуючий біль в області попереку при ходьбі;постійна наростаючий ниючий біль;оніміння ніг, особливо після довгого сидіння (ватяні ноги);зниження температури тіла, особливо нижніх кінцівок;постійна ускладненість рухів

Номер слайду 15

Медикаментозне лікування остеохондрозу поперекового відділу в домашніх умовахІбупрофен, Диклофенак - мають протизапальну дію. Кавінтон, Трентал - покращують мікроциркуляцію в тканинах. Міорелаксанти - знімають м'язовий спазм.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

pptx
Додано
1 листопада 2020
Переглядів
2501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку