Презентація ""Освіта у провідних країнах Європи "довгого" ХІХ ст."

Про матеріал
До Вашої уваги пропонується презентація, яку вчитель може використати як супровід до уроку з всесвітньої історії в 9 класі за темою "Культура народів світу напр.18 - на поч. 19 ст."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток освіти в провідних країнах світу «довогого» ХІХ ст.

Номер слайду 2

Російська імперія Станом на 1797 рік відсток освідченого населення становив 9.2%(в місті), та 2.7%(в селі). Олександр І зійшов на престол на почтаку 19ст. намагвся зміцнити становище - до ліберального реформізму. В 1801 році «молоді друзі» Олександра І і він сам склали негласний комітет, який мав розробити реформи по найважливішим сторонам життя.

Номер слайду 3

Російська імперія. В 1802р. створюється Міністерство народної просвіти. У зв’язку з цим мінстерством народна освіта поділялась на 4 ступені: парафіяльні училища; повітові училища; гімназії; університети.

Номер слайду 4

Міністр освіти С. С. Уваров. Його реформи: Російська імперія В парафіяльних училищах повинні були навчатися діти міщан і селян. В повітових училищах повинні були навчатися купецькі діти. В гімназіях повинні були навчатися діти дворян. Згідно з цього складали учбовий план.

Номер слайду 5

Жіноча освіта Вважали, що освіта потрібна тільки жінкам дворянського походження та інститути в яких вони навчалися повнні були бути закритими. З’явився «Смольный институт благородных девиц» в якому навчалися дівчата з 6 до 18 років. Були приватні пансіони. У вересні 1878 року відкрилися «Вищі жіночі курси»

Номер слайду 6

Німеччина Німецька школа користувалася заслуженою славою протягом багатьох років. На початку 19ст. Було проведено університетську реформу. Академія наук в Німеччині втратила своє значення Німеччина У 1816р. В Пруссії був затверджений план роботи першої гімназії. На середину 19 ст. В Пруссії існувало всже 120 гімназій. Відбувалося створення масової народнох школи.1810р. - був введений іспит на посаду вчителя, а з 1812р. - нові правила складання іспиту учнів гімназистів.

Номер слайду 7

На 50-ті роки 19ст. в Німеччині успішно функціонували такі типи середніх навчальних закладів: классична гімназія, реальна гімназія. Реальні училища сприяли формуванню сучасної освіти.1874р. - свідоцтво про закінчення реального училища прирівнювалося до диплома гімназії.1900р. - усі типи шкіл були урівняні у правах. Домінуючими тенденціями у сфері вищої освіти 19 ст. стає ефективність прцесу навчання, перевага точних і природничих наук. Зростає роль білбліотек, особливо університетських. В 19 ст. виникає мережа платних і безкоштовних бібліотек. Змінюється становище вчених в суспільстві

Номер слайду 8

Велика Британія 1807 рік - Семюел Уайт запропонував розглянути Закон про бідних, згідно з яким кожна дитина у віці від 7 до 14 років проходила беззкоштовну освітню програму протягом 2 років. Ставали популярними недільні школи, які надавали базову середню освіту дітям з бідних сімей.1811 рік - було створено Національне товариство сприяння освіті бідних1814 рік - було створено британське і іноземне шкільне суспільство, яке стало займатися освітою дітей

Номер слайду 9

Державне фінансування 1883 рік Палата громад схвалила грантна розвиток освіті - 20.000 фунтів стерлінгів 1857 року щорічний грант був вже 500.000 фунтів стерлінгів. Посібники розподіляли між школами частково на основі результаттів екзаменів, які проводили шкільні інспектори.1870 року було прийнято закон про освіту, який став відомий як «Закон Форстера». З цим законом пов’язано народження сучасної системи освіти в Англії.

Номер слайду 10

Франція. Початкову освіту у Франції отримували: В публічних муніціпальних школах В благодійних безкоштовних школах. В платних приватних школах. В школах поряд з предметами початкової освіти викладали історію, географію, природознавство, основи фізики і хімії, уроки гумнастики, малювання, співу, креслення. Початкова освіта Початкова освіта У 1860-і роки почали відкриватися муніціпальні та благодійні школи для дорослих. В період революції 1848 року представили проект, що вводив обов’язкову, безкоштовну, світську, почткову освіту. Після 1851 права відкривати школи були надані церквам (Закон Фаллу)Закон Фаллу встановлював 2 типи шкіл: ГромадськіВільні

Номер слайду 11

Середня освіта. До 1870 років середня освіта була платною і дуже дорогою. До 1848 року існували державні середні школи «Королівські коледжі», які після називали ліцеями. Навчання в ліцеї тривало 6 років Дівчата могли отримати тільки неповну середню освіту в приватних і релігійних жіночих школах

Номер слайду 12

Вища освіта. Вищу освіту могли отримати в Паризькому університеті (Сорбоні)Мав 5 факультетів: богословський, медичний, правознавчий, науковий і словесний У 1840 році відкрили окрему Фармацевтичну школу. Політехнічна школа в Парижі

Номер слайду 13

СШАДля освітньої системи США характерно розрізнене прийняття законів в різних штатах, загальнонаціональне законодавство гальмувалося в зв'язку зі становленням США як держави.в США вивчали читання, письмо, арифметику. У США середню освіту одержували в академії, які були приватними закладами, або в державних середніх школах протягом 3-5 років.

Номер слайду 14

Китай. В Китаї всі школи були платними Навчання продувжувалось проятгом цілого року з невеликими перервами Школи поділялися на: Школи 1 ступеня (в селах)Школи 2 ступеня (повіти)Навчалися тільки хлопчики, дівчата отримували освіту вдома

Номер слайду 15

Японія У 1872 році «Західних шкіл» ставало все більше, тому рівень грамотності був досить високим. Японські вчителі, філософи і дипломати відправлялися за кордон для детального дочлідження особливостей сиситеми навчання в різних країнах. Освіта в цей період мала як національні(соціальні), так і політичні цілі. Доба Мейдзі (1886-1912рр.)

Номер слайду 16

Японія. В Японію запрошували велику кількість спеціалістів, для того щоб Японія досягла рівня світових держав.

Номер слайду 17

Вчені періоду довгого «19століття»Г. Герц М. Планк В. К. Рентген. А. Енштейн. Дж. Джоуль. Георг Гегель Карл Маркс 1.2.3.4.5.6.7.

Номер слайду 18

А. Беккерель. П. КюріМ. Складовська- Кюрі Вчені періоду довгого «19століття»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Карпенко Світлана Леонідівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Худобець Олександр Анатолійович
    Матеріал розробки підготовлено чудово! Дякую!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 травня 2020
Переглядів
5078
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку