Презентація "Освітні втрати в початковій школі та шляхи їх подолання"

Про матеріал
Освітні втрати в початковій школі. Освітні втрати — це прогалини у знаннях і навичках, які виникають в учнівства під час освітнього процесу у порівнянні зі стандартами освіти та очікуваними результатами навчальних здобутків. Освітні втрати можуть виникати з різних — як індивідуальних, так і системних — причин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Освітні втрати в початковій школі та шляхи їх подолання. Вчитель початкових класів: Хабарова Іванна Петрівна

Номер слайду 2

  У безперечно складних обставинах, у яких перебуває українська освіта протягом останніх років унаслідок пандемії COVID-19, а нині повномасштабної війни, що розпочала росія, освітяни роблять усе можливе, щоб забезпечити право молодого покоління на освіту. 

Номер слайду 3

Освітні втрати — це прогалини у знаннях і навичках, які виникають в учнівства під час освітнього процесу у порівнянні зі стандартами освіти та очікуваними результатами навчальних здобутків. Освітні втрати можуть виникати з різних — як індивідуальних, так і системних причин. Серед них: здоров’я, війна, пандемія, надзвичайні ситуації природного характеру.

Номер слайду 4

Значний вплив також накладається на освітні втрати, зумовлені у 2020—2021 роках пандемією COVID-19. Окрім безпосередньої зупинки освітнього процесу, що мав місце у всій країні після 24 лютого 2022 року, а також обмежень дистанційного навчання. Чинники, які можуть впливати на освітні втрати:бойові дії та окупаціяповітряні тривогивиїзд учнівства за кордонпереїзд у межах Українивідключення електро-енергіїруйнування значної частини закладів освіти

Номер слайду 5

Освітні втрати за визначенням ЮНЕСКО такі:-фізична небезпека для здобувачів освіти;-пошкодження освітньої інфраструктури;-пропуски занять;-зростання рівня насильства в закладах освіти;-зниження мотивації до навчання та порушення психічного здоров’я учнів;-втрати здобувачів освіти та педагогів в наслідок бойових дій;

Номер слайду 6

Зміни місця проживання, навіть у межах нашої країни супрводжується суттєвими труднощами для родини як побутового, так і економічного, а особливо психоемоційного характеру. Та у частин неможливе повноцінне навчання. Для дітей які виїхали за кордон додається проблема мови навчання. Для учнів, які відвідують заклади за кордоном та бажають продовжувати навчання за українськими програмами дистанційно – це досить проблематично та велике навантаження, особливо для дітей 1-го класу, які тільки адаптуються до навчання у школі. Через необхідність опанування двох різних програм одночасно, діти втомлюються від великого навантаження та втрачають інтерес до навчання.

Номер слайду 7

Подолання освітніх втрат учневі початкової школи може бути важливим завданням для забезпечення успішного навчання та розвитку дитини. Шляхи вирішення проблеми:- Індивідуальний підхід: розуміти, що кожна дитина навчається по-різному і має свої сильні та слабкі сторони. Враховувати індивідуальні потреби дитини. -Консультації з учнями для усунення прогалин із навчальних дисциплін-Розробка завдань різних рівнів складності для окремих учнів-Використовувати години варіативної складової шляхом запровадження індивідуальних та групових консультацій учнів.-Організовувати роботу пришкільних таборів (мовних, математичних, природничих тощо)

Номер слайду 8

Кроки для унікальних потреб кожного учня: Оцінка потреб. Визначення мети. Розробка індивідуального плану. Диференційоване навчання. Залучення ресурсів. Спостереження та формувальна оцінка. Співпраця з батьками. Забезпечення позитивної атмосфери

Номер слайду 9

Залучення батьків. Постійний зв’язок з батьками допоможе вчасно виявляти можливі проблеми та знаходити шляхи їх вирішення. СТРАТЕГІЇвстановити позитивний зв’язокділитись інформацієювизнавати досягненняпостійний зворотній зв’язокпідтримка навчання вдомасприяти активній комунікаціїсприяти взаємодії між батьками та дітьми(регулярні зустрічі, опитування батьків, запрошення до школи, використання соціальних мереж, система електронного журналу)

Номер слайду 10

Використання інтерактивних методів навчання на уроках в початкових класах:ігрові елементирольові ігриграфіки та схемивіртуальні екскурсії та мультимедіагрупова роботапроєктиінтерактивні додатки експерименти та досліди

Номер слайду 11

Підтримка емоційного благополуччя (допомогти дитині впоратись з емоційними труднощами, які можуть впливати на навчання):- позитивне навчальне середовище емоційна відкритість- стратегії управління емоціями - підтримка соціальних взаємин використання хвилинки релаксації на уроках

Номер слайду 12

Мотивація та підтримка:- показувати позитивний приклад- визнавати та підтримувати зусилля - створення реалістичних цілей- давати можливість вибору- підтримувати творчий підхід- розглядати помилки, як можливості- залучати батьків- організувати стимулююче навчання(створення мотивуючого середовища, в якому дитина відчуває підтримку вчителів та батьків, і спонукає її до досягнень успіху)

Номер слайду 13

Вчитель може самостійно оцінити прогалини в знаннях учнів і вирішити, що надолужувати разом, а що індивідуально. Проблеми-пошук шляхів-успіх. Важливо пам'ятати, що надолуження освітніх втрат може зайняти час, тож важливо бути терплячими та надавати постійну підтримку учням.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Кушка Вікторія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Корольова Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Нестерук Татьяна
    Дякую, дуже добре освітлена тема. Готовий матеріал до педагогічної ради. Щиро дякую Вам за вашу працю.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пиниця Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
13407
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку