Презентація "Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях"

Про матеріал
Презентація "Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях" стане в нагоді вчителям при проведенні уроків Основ здоров'я у 8 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях.

Номер слайду 2

Гострі отруєння рослинами трапляються зазвичай у теплу пору року.Інколи гострі отруєння рослинами можуть виникати під час самолікування, коли люди вживають екстракти, відвари трав. Де­які отруйні рослини спричиняють сильні опіки шкіри, слизових оболонок та алергічні реакції внаслідок контакту з ними. В Україні зустрічаються такі отруйні рослини: беладона, баг­но, блекота, дурман, лавровишня, паслін та ін. Беладона. Баг­но. Блекота. Дурман. Лавровишня. Паслін

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Профілактика отруєнь рослинами. Потрібно набути добру звичку:оминати невідомі рослини; не вживати невідомих рослин у їжу;не дозволяти дітям самостійно збирати ягоди;не вживати екстрактів трав, виготовлених без узгодження з лі­карем; не збільшувати самостійно дози екстрактів та відварів, призначених лікарем; вирушаючи в подорож, брати із собою аптечку першої допомоги.

Номер слайду 5

Ознаки та симптоми отруєння рослинами. Отрути рослинного походження сильно пошкоджують органи травлення. Симптоми отруєння проявляються через 1-2 години. Виникають нудота, блювота, пронос. Сильне зневодження організму викликає загальну слабкість. У разі отруєння ягодами блекоти з’являються запаморочення та галюцінації.

Номер слайду 6

Перша допомога в разі отруєння рослинами. Дотримуйтесь принципів надання допомоги в разі пероральних отруєнь. Постраждалому дайте активоване вугілля, сорбенти. Покладіть постраждалого в ліжко. Викличте «швидку медичну допомогу». Отруєння рослинною отрутою (отруйними ягодами, рослинами тощо)Дати потерпілому випити одну-дві склянки води (на склянку води дати 1/2 чайної ложки кухонної солі). Викликати блювоту. Повторити цю процедуру п'ять-шість разів, після чого потерпі­лий повинен з'їсти 100 г чорних сухарів або прийняти три-чотири таблетки активованого вугілля. Прийняти проносне (сірчанокислий натрій або сірчанокислу магнезію (30-50 г), розведені в 1/2 склянки води). У разі збудження покласти на голову холодний компрес, зали­шити потерпілого в ліжку. У випадку непритомності покласти постраждалого (якщо він сидить, то опустити голову донизу), ноги підняти. Дати випити міцного теплого чаю. У разі зупинки подиху й серця робити штучне дихання й негай­но викликати лікаря.

Номер слайду 7

Обережно — ГРИБИ!Гриби — це дарунок лісу, але водночас і небезпечний продукт харчування, який може спричинити отруєння, а іноді й смерть. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучен­ня важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що більшість людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Номер слайду 8

Основні причини отруєнь:вживання отруйних грибів;неправильне приготування умовно їстівних грибів;вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпеч­них двійників).

Номер слайду 9

Симптоми отруєння грибами: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовіль­не сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Перша допомога в разі отруєння грибами. Викличте «швидку медичну допомогу». Одночасно, не очікуючи на її прибуття, негайно промийте шлунок: дайте випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; надавіть пальцями на ко­рінь язика, щоб викликати блювоту; дайте активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпіло­му міцний чай, каву або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, щоб вжити профілактичних заходів.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Заборонено:уживати будь-які ліки та їжу, а тим паче алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;займатися будь-якими іншими видами самолікування. Запам’ятайте: отруєння грибами дуже складно лікувати. На­полегливо радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби взагалі. Без грибів можна прожити.

Номер слайду 14

Харчові отруєння – це захворювання, які можуть бути викликані продуктами, отруйними за своєю природою, або хвороботворними мікробами. Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози. Токсикоінфекції – це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися на продукті. Бактеріальні токсикози – це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили у продукті. До них належать ботулізм та стафілококові токсикози

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Прості правила профілактики, що допоможуть уникнути харчових отруєнь:дотримуватися правил санітарної гігієни на кухні;ретельно мити фрукти та овочі перед споживанням;перевіряти зовнішній вигляд, температуру зберігання та термін придатності продуктів харчування;мити руки перед їжею, після відвідування громадських місць та туалету;здійснювати термічну обробку продуктів;зберігати сирі продукти окремо від готових страв;уникати вживання підозрілих грибів та ягід.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Як правило перші симптоми отруєння з’являються протягом 2-6 годин після потрапляння в шлунок неякісних продуктів. Прогресування хвороби залежить від кількості спожитої їжі та стану здоров’я. Однак до типових проявів харчового отруєння належать:

Номер слайду 19

Домедична допомога в разі харчових отруєнь та кишкових інфекцій

Номер слайду 20

Практична робота № 5 «Відпрацювання навичок першої допомоги при харчових отруєннях і кишкових інфекцій». Хід роботи. Уявіть собі таку ситуацію: ваш однокласник отруївся неякісними, несвіжими продуктами тваринного походження (м’ясо, риба, ковбасні вироби, м’ясні або рибні консерви). У нього блювання та болі в животі. Опишіть послідовність своїх дій під час надання йому першої допомоги. Таке тренування допоможе вам діяти спокійно в разі реального отруєння.1. Пригадайте ознаки харчового отруєння (головний біль, нудота, блювання, біль у животі, пронос, утруднене дихання, слабкість, що наростає, сонливість, збліднення шкіри, утрата свідомості).2. Пригадайте послідовність надання допомоги при харчовому отруєнні.3. Опишіть алгоритм своїх дій.4. Зробіть висновок.

Номер слайду 21

Основою безпечного харчування є вміння оцінювати якість їжі, дотримуватися правил її приготування, уживання та зберігання. Знання правил надання допомоги при харчових отруєннях і кишкових інфекціях, а також знання про отруйні й небезпечні рослини та гриби може врятувати життя вам і людям, які вас оточують.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Запитання для повторення й обговорення1. Що ви знаєте про отруйні рослини та гриби?2. Що таке харчове отруєння? Як воно виникає?3. Що може свідчити про недоброякісність продукту?4. Який стан хворого є характерним для харчових отруєнь?5. Що треба робити для профілактики харчових отруєнь?6. Що треба робити в разі появи симптомів харчового отруєння?7. Як надати першу допомогу при харчових отруєннях і кишкових інфекціях?8. Чим відрізняються токсикоінфекції від інтоксикації?9. Які отруйні рослини та гриби своєї місцевості ви знаєте?

Номер слайду 24

Номер слайду 25

pptx
Додано
19 листопада 2023
Переглядів
2962
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку