Презентація " Отруйні тварини України"

Про матеріал
Презентація знайомить з тваринами, які становлять загрозу для життя і здоров'я. Може бути використана на уроці Я досліджую світ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Отруйні тварини України

Номер слайду 2

Гадюки – єдині отруйні змій в Україні. У нас зустрічається п’ять різновидів. Тому, в залежності від місцевості, гадюка може мати різне забарвлення – чорна, плямиста пісочного кольору, коричнева.

Номер слайду 3

Тарантул. Волохаті павуки завдовжки 3-5 см. Не плетуть звичної для павуків павутини, бо мешкають у норках. Полюбляють вологі місця, завжди зустрічаються недалеко від водойм.

Номер слайду 4

В останнє десятиліття розширилися території проживання тарантулів. Тепер їх зустрічають не лише в Криму та степовій частині України, але й в лісовій зоні, наприклад, у Київській області. Наслідки при укусі тарантула: Сильний головний біль. Запаморочення. Червона та набрякла шкіра в місці укусу. Слабкість. Можлива втрата свідомості. Алергія на шкірі. Щоб нейтралізувати отруту, потрібно обробити рану антисептиками, покласти лід на місце укусу, прийняти протиалергічні препарати.

Номер слайду 5

Каракурт. Один з найнебезпечніших павуків Європи. Його отрута у 50 разів сильніша, ніж отрута тарантула, і в 15 разів сильніша, ніж отрута гримучої змії. Укус цього павука може призвести до смерті людини.

Номер слайду 6

Впізнати каракурта може по 8 червоних яскравих крапках на чорному черевці. В Україні каракурти зустрічаються на Півдні – у Херсонській та Одеській областях, Криму, біля Азовського моря. Ознаки при укусі каракурта: Маленька червона плямка на шкірі, яка згодом біліє. У людини спостерігається неврівноважена поведінка. Пекучий біль, який через 20-30 хвилин охоплює все тіло. Біль у животі. Сильне потовиділення. Проблеми в роботі серця. Неритмічний пульс. Важке дихання. Підвищення тиску. Людина потребує екстреної госпіталізації. Врятувати її може введення спеціальної протиотрутної сироватки.

Номер слайду 7

Дракончик великий

Номер слайду 8

Це найотруйніша риба, яка мешкає в Чорному морі. Цю небезпечну рибу ще називають морським дракончиком або морським скорпіоном. Риба завдовжки 30-35 см. Дракончики полюбляють морське мілководдя, тому зустрічаються в затоках, часто ховаються на піщаному дні, серед мулу. Отрута знаходиться у риби в першому шипі, який розташований на спинному плавці. Найчастіше «жалить» риба за ноги.

Номер слайду 9

Сколопендра

Номер слайду 10

Мешкає лише в Криму, в основному в його південних районах. Зовнішній вигляд цих багатоніжок дуже моторошний: вражає своїми розмірами (до 12 см) та численними маленькими щупальцями. Шкіра сколопендри виділяє дуже отруйний слиз. У людини підвищується температура, з’являється рвота, запаморочення, біль, алергічний висип на шкірі. Симптоми тривають 24-48 годин, після чого самостійно минають.

Номер слайду 11

Шершень

Номер слайду 12

Не варто недооцінювати небезпеку комах. Умовно отруйними для нас є бджоли, оси, джмелі. Та найнебезпечніші перетинчастокрилі – це шершні. Це найбільші за розміром оси в Європі. Найчастіше зустрічаються в густих старих лісах у гніздах. Вважається, що одночасні 3-4 укуси шершнів можуть вбити коня. При укусі шершнем людині потрібно якнайшвидше прийняти протиалергічні препарати. Якщо спостерігаються проблеми з диханням, біль в області серця, то слід звернутися до лікарні.

Номер слайду 13

Саламандра плямиста

Номер слайду 14

Цю отруйну земноводну тварину в Україні можна зустріти в листяних лісах Волині, у хвойних лісах Карпат. Зазвичай саламандри виходять на полювання ввечері та вночі. Але в похмуру дощову погоду вони активні цілий день. Полюбляють спочивати серед моху, у трухлявих пнях. Небезпечним є дотик до будь-якої частини тіла, оскільки вся шкіра саламандри вкрита отруйними залозами.

pptx
Додано
31 січня 2021
Переглядів
7980
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку