Презентація "Озера Євразії"

Про матеріал
Презентація "Озера Євразії" містить короткі відомості про найбільші озера материка. Матеріал про види озер за походженням улоговин та за водним режимом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОЗЕРА ЄВРАЗІЇ

Номер слайду 2

Розплутай слова

Номер слайду 3

За походженням улоговин озера поділяють на: Льодовиково-тектонічного походження: Ладозьке (найбільше в Європі) й Онезьке. Льодовикові — Женевське, Боденське. Тектонічні — Байкал, Іссик-Куль, Мертве море. Вулканічні — поширені на Камчатці, Японських і Філіппінських островах, Малайському архіпелазі. Залишкові (реліктові) — збережені на місці давніх водойм, які існували в умовах вологішого клімату: Каспійське й Аральське моря.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Каспі́йське мо́ре  від назви стародавніх племен «каспіїв», що мешкали в східній частині Кавказу, у давнину мало назву Хозарське море. Каспій витягнутий із півночі на південь майже на 1200 км, середня ширина 320 км, довжина берегової лінії близько 7 тис. км. Площа близько 371 тис. км²; максимальна глибина 1025 м, солоність 1,15 %. Найбільші затоки: на півночі — Кизлярська, Комсомолець, на сході — Мангишлацька, Кендерлі, Казахська, Кара-Богаз-Гол, Красноводська, на заході — Аграханська, Бакинська бухта; на півдні — мілководні лагуни. Є до 50 островів, переважно невеликих (загальна площа близько 350 км²), найзначніші: Кулали, Тюленячий, Чечень, Артем, Чилов, Огурчинський. У північній частині моря впадають найзначніші річки — Волга, Емба, Урал, Терек.

Номер слайду 6

Флора і фауна Каспію досить бідні за видовим складом, але значні за біомасою. Тваринний світ Каспію представлений 1809 видами, з яких 415 відносяться до хребетних. У Каспійському морі зареєстровано 101 вид риб, у ньому ж зосереджено більшість світових запасів осетрових. Море — середовище існування таких риб, як короп, кефаль, кілька, кутум, лящ, лосось, окунь, щука. У Каспійському морі також живуть морські ссавці — каспійський тюлень. Рослинний світ Каспійського моря та його узбережжя представлений 728 видами. З рослин у Каспійському морі переважають водорості — синьо-зелені, діатомові, червоні, бурі, харові та інші; з квітконосіїв — зостера і руппія. Лосось. Щука. Окунь. Зоостера. Каспійський тюлень - нерпа.

Номер слайду 7

Аральське море. Сумний рекордсмен, зона екологічного лиха. Ще років 50 тому Арал був четвертим за величиною озером на Землі. До того часу його рівень практично не змінювався понад століття. Тоді максимальна довжина Аральського моря досягала 426 км, а максимальна ширина становила 284 км. Сьогодні висохла частина Аральського моря являє собою суху улоговину, на дні якої зосереджена велика кількість небезпечних для здоров'я речовин. Десятиліттями в море потрапляли розчинені добрива і агрохімікати з бавовняних полів, і сьогодні ця небезпечна суміш розноситься вітром на багато кілометрів навколо. 

Номер слайду 8

Найглибше озеро світу - БАЙКАЛГлибина — 1642 м, протяжність 636 км, найбільша ширина 79 км; містить понад 20 % запасів поверхневих прісних вод земної кулі. Впадає 1123 річки, витікає лише одна Ангара. Сонячних днів на Байкалі більше, ніж навіть в районі Чорного моря. Сонце світить тут 310-320 днів щорічно. Найвища температура повітря, коли-небудь зафіксована в цих краях, становила +34 градуси. Середня температура води влітку у верхніх шарах озера становить близько 8-10 градусів.  Іноді в цих краях розігруються шторму, і тоді по поверхні великого озера гуляють хвилі, досягають 4-5 метрів у висоту.

Номер слайду 9

 Товщина льоду на озері в різні роки неоднакова і коливається від 70 до 200 сантиметрів. Взимку Байкал замерзає повністю, крім невеликої ділянки (протяжністю 15-20 км) біля витоків Ангари. На Байкалі є острови, цілих двадцять два. Населений тільки один з них — острів Ольхон. У Байкалі мешкає близько 2600 видів водних тварин, більша частина яких — ендеміки, тобто «проживають» тільки в цьому озері.

Номер слайду 10

Озеро Балхаш. Площа становить близько 16,4 тис. км². Лежить на висоті приблизно 340 м над рівнем моря і має форму півмісяця. Завдовжки воно 605 км, ширина змінюється від 9—19 км в східній частині до 74 км у західній, глибина до 26 м. У західній частині вода прісна (впадає річка Ілі), у східній — солонувата.

Номер слайду 11

Мертве море - озеро. Глибина Мертвого моря – 377 м. Найширше місце озера має 15 кілометрів, а загальна довжина озера - 50 кілометрів. Солоність Мертвого моря  300 – 310 ‰, але в окремі роки вона досягає 350 ‰. В оточенні посушливого і пустельного ландшафту тут випадає 330 сонячних днів на рік. Також тут низька вологість і невелика кількість опадів. Протягом року температура коливається від + 15 до +37°С. Незвичайною особливістю Мертвого моря є те, що тут утворюється природний асфальт у вигляді маленьких шматочків чорної речовини.  У воді цього моря унікальна кількість мінеральних речовин, 60% з яких не зустрічаються більше ніде.

Номер слайду 12

Ладозьке озеро. Найбільше європейське прісне озеро — Ладозьке, воно має площу майже 18 квадратних кілометрів. В озеро впадають 40 рік і струмків, а витікає одна ріка Нева. У південній частині озера влітку вода прогрівається до 24 градусів за Цельсієм, тут розташовані пляжі. Але в іншій частині озера вода рідко прогрівається вище 14 градусів, тому купатися тут не комфортно. Ультрапрісне 0,06 проміле У озері проживає понад 50 видів риби. Серед них  плітка, лящ, судак, окунь звичайний, йорж звичайний, ендемічний вид корюшки, вісім видів сигу, лососеві та осетер атлантичний.  У озері проживає понад 50 видів риби. Серед них плітка, лящ, судак, окунь звичайний, йорж звичайний, ендемічний вид корюшки, два види Coregonus albula (ряпушка), вісім видів сигу, лососеві та осетер атлантичний.

Номер слайду 13

Площа водного дзеркала становить 9,7 тис. км² (без островів). Найглибшою частиною озера є північна, де глибина сягає 127 м. Середня глибина в центральній частині становить 50—60 м, ближче на південь дно піднімається до 20—30 м. Впадають близько 50 річок. Озеро багате островами, їх тут більше 1500. Берега островів порізані затоками і бухтами.  В озері зустрічаються стерлядь, лосось озерний, форель озерна, форель струмкова, палія лудная, палія ямна, ряпушка, ряпушка-кілец, сиг, харіус, корюшка, щука, плітка, ялець, густера, лящ, чехоня, карась золотий, голець, щиповка , сом, вугор, судак, окунь, йорж, рогатка онежская, подкаменщик, минь, міноги річкова і струмкова. Всього в Онезьке озеро зустрічається 47 видів і різновидів риб. Онезьке озеро

Номер слайду 14

Бребенескул – гірське льодовикове озеро Знаходиться на висоті 1801 м. Ширина озера 67 м, довжина 147 м. Найбільша глибина 3,2 м. Береги високі, з кам'яними осипищами. Живиться атмосферними опадами і ґрунтовими водами. Температура води нагрівається максимально до 15 градусів.

Номер слайду 15

Довжина озера 39 км, ширина до 15 км, площа 149 км2, середня глибина близько 2 м, а максимальна глибина – 5,5 м. Сполучається Ялпуг з Дунаєм через озеро Кугурлуй і разом ця система є найбільшою природною прісноводною водоймою України. Температура води влітку +24 – +25 °C, взимку озеро замерзає. А ще Ялпуг може похвалитися аж 41 видом риб. Озеро Ялпуг

Номер слайду 16

Озеро Синевир. Має середню глибину 8-12 метрів, а максимальна 22 метри. Площа озера становить близько 5 га; знаходиться воно на висоті 989 метрів над рівнем моря. Середня температура води 10—19 °C, але прогрівається лише 1-2 метри.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Озеро Світязь. Розташоване у північно-західній частині Волинської області, на північ від села Світязь. Довжина озера 7,8 км, ширина 4,1 км. Площа 27,5 км², найбільша глибина 58,4 м, середня глибина — 7,2 м, прибережна смуга мілководна[4]. Прозорість води 3—5,4 м (іноді до 8 м). Верхні шари води влітку прогріваються до 20 °C і більше, на глибині (15—17 м) температура постійна і становить 9 °C. Взимку озеро замерзає.

Номер слайду 19

Багаторічна мерзлота – товща мерзлих підземних вод та порід.

Номер слайду 20

Льодовики Гімалаїв З висотою сніг нагромаджується і перетворюється в лід, тому вершини високих гір покриті льодовиками і снігами. Льодовик Федченка — найбільший льодовик на Памірі

Номер слайду 21

ВИСНОВОКУ Євразії багато озер, деякі належать до найбільших у світі. Це здебільшого реліктові озера: Каспійське, Аральське, Балхаш. Найбільш глибокі озера тектонічного походження. Серед них і Байкал. Льодовикове походження мають озера на півночі Європи. Найбільше – Ладозьке. Сучасне зледеніння поширене на островах Північної Євразії й у високих горах. Багаторічна мерзлота охоплює майже 1/3 території Азії.

Номер слайду 22

Перевір себе. За типом живлення: ??За солоністю:_________________________ ________________________________________________

Номер слайду 23

7654321 Що сховане за цифрами?

Номер слайду 24

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати п. 46. На контурну карту нанести географічні об’єкти. Скласти сенкан на тему «ОЗЕРО»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Защик Катерина Степанівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
До підручника
Географія 7 клас (Гілецький Й.Р., Чобан Р.Д., Сеньків М.І.)
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
7117
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку