Презентація "Означення. Способи його вираження"

Про матеріал
Презентація для проведення уроку в п'ятому класі "Означення. Способи його вираження"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Означення. Способи його вираження

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Дайте відповіді на запитання:1. Означення – це головний чи другорядний член речення?2. На що вказує означення?3. На які питання воно відповідає? 4. Якими частинами мови може бути означення?5. Від яких частин мови ми ставимо запитання до означення?

Номер слайду 5

1. Запишіть речення, уставляючи на місці пропусків самостійно дібрані означення. Підкресліть вивчені члени речення. До нас завітала … весна. Сонечко пригріває … промінням. Дерева вбираються в … шати. Земля вкривається … травами і … квітами. Пташки виспівують … пісні. Усі радіють … погоді.

Номер слайду 6

2. Визначте й підкресліть означення. Зверніть увагу, від яких частин мови ми ставимо питання до означень. Мовчить сосновий бір. Задумався дуб могутній. Шумить тополя дідусева. Щебечуть грайливі пташки. Блукаю стежками лісу. Милуюсь квітами калини. Вражає неймовірна краса природи, її незліченні скарби.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

3. Складіть три речення з іменниками бабуся, соловейко, Львів так, щоб вони були то підметом, то додатком, то означенням. Зразок. Сонце весело посміхалося в небі. За хмарами я не бачу сонця. Переливаються промені сонця. Бабуся Соловейко Київ

Номер слайду 9

4. Підкресліть підмети, присудки, додатки та означення.1. Топився зимовий сніг і болотними швидкими струмками збігав до сумного потоку. 2. За широкою долиною, за березовим ліском із розквітлою калиною розмовляв вітрець баском.3. На обрії сходило червоне сонце, його проміння торкнулося крил жайворонка і запалило їх золотистим вогнем. 4. Легкий вітерець будить мовчазну ялину, колише сірі віти осики.5. Сосновий ліс перебирає струни, рокоче тиша на глухих басах.

Номер слайду 10

Домашнє завдання1. Опрацюйте матеріал підручника ( § 52, с.152).2. Складіть невеликий твір-опис, використовуючи ілюстрації. Підкресліть у своєму тексті вивчені члени речення.

pptx
Додано
24 березня 2022
Переглядів
2460
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку