Презентація "Ознаки загрозливої зовнішньої кровотечі"

Про матеріал
Ознаки загрозливої зовнішньої кровотечі. Знання про кровотечі, загрозливі для життя зовнішні кровотечі; навчити розрізняти небезпечні зовнішні кровотечі, особливо в екстремальних умовах бою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ознаки загрозливої зовнішньої кровотечі

Номер слайду 2

«Асоціативний кущ» Які асоціації викликає поняття «кровотеча»? Витікання крові Шок, втрата свідомості Кваліфікована медична допомога Біль Рани Поранення Порушення тканини Кровотеча

Номер слайду 3

Мотивація навчальної діяльності Одномоментна втрата 2-2,5 л крові є смертельною.

Номер слайду 4

Втрата 1-1,5 л крові дуже небезпечна й проявляється розвитком важкої картини гострого недокрів’я, що виражається порушенням кровообігу й кисневим голодуванням.

Номер слайду 5

Якщо негайно не зробити все належне, настає смерть. Статистика свідчить, що понад половини поранених на полі бою вмирають від кровотечі.

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу 1. Зовнішня кровотеча. Крововтрата Кровотечею називають вихід крові з ушкоджених кровоносних судин.

Номер слайду 7

Кровотечі є зовнішні (артеріальні, венозні, капілярні)

Номер слайду 8

Кровотечі внутрішні (паренхіматозні).

Номер слайду 9

Ознаки зовнішніх кровотеч: артеріальна — кров яскраво-червоного кольору, витікає пульсуючим струменем;

Номер слайду 10

венозна — кров темніша, витікає безперервно, явного струменя не спостерігається;

Номер слайду 11

капілярна — виникає внаслідок пошкодження дрібних судин шкіри, підшкірної клітковини і м’язів, тому кровоточить уся поранена поверхня.

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Крововтрата — це стан організму, що виникає внаслідок кровотечі і характеризується розвитком низки пристосувальних і патологічних реакцій.

Номер слайду 13

переміщення позаклітинної рідини в судинне русло, Зокрема, вмикаються захисні механізми організму для компенсації крововтрати:

Номер слайду 14

посилення лімфотоку,

Номер слайду 15

регуляція судинного тонусу,

Номер слайду 16

збільшення частоти серцевих скорочень тощо.

Номер слайду 17

Чим менша крововтрата, тим компенсація проходить швидше, легше і з меншими наслідками для організму.

Номер слайду 18

Наслідок кровотечі залежить від об’єму та швидкості крововтрати. Оскільки артеріальна кров рухається з більшою швидкістю, то найбільша швидкість крововтрати спостерігається при артеріальній кровотечі.

Номер слайду 19

За венозної кровотечі з великих судин дуже ймовірна повітряна емболія. Також об’єм і швидкість крововтрати залежать від розміру судини і характеру ушкодження. повітряна емболія Попадання бульбашок у головний мозок спричинює втрату свідомості, порушення зору, слуху, координації, руху, паралічі. Попадання повітря в коронарні артерії призводить до гострого інфаркту міокарда. 

Номер слайду 20

Поріг смерті визначається не абсолютним розміром кровотечі, а кількістю еритроцитів, що залишилися в циркуляції, та об’ємом плазми. Людина може вижити у разі втрати 70% еритроцитів, але 30% втрати плазми є смертельною (тому для підтримання життя можуть переливати не кров, а лише плазмозамінні препарати).

Номер слайду 21

Виділяють ступені тяжкості крововтрати: - нетяжка — втрата до 20% обсягу крові, що циркулює (до 1000 мл), пульс до 100 уд/хв, шкірні покриви бліді, кінцівки холодні на дотик;

Номер слайду 22

- тяжка — втрата 20-30 % (1000-1500 мл), неспокійна поведінка пораненого, ціаноз, блідість шкірних покривів, почастішання дихання, холодний піт, пульс до 120 уд/хв;

Номер слайду 23

вкрай тяжка (масивна) — понад 30% (понад 1500 мл), стан ступору, різка блідість шкірних покривів, акроціаноз, пульс на периферичних судинах слабкий, ниткоподібний або не визначається зовсім, із частотою до 130-140 уд/хв та більше. Акроціаноз (периферійний ціаноз) — це стійке синє або ціанотичне забарвлення периферичних ділянок тіла людини. 

Номер слайду 24

2. Ознаки зовнішньої загрозливої кровотечі, що можна виявити в бойових умовах Критичні кровотечі спричиняють балістичні травми або інші ушкодження. При цьому локалізація поранень у 48 % випадків — у тулуб,

Номер слайду 25

31 % — у верхні та нижні кінцівки,

Номер слайду 26

у 21 % — в шию чи пахові ділянки, де проходять магістральні кровоносні судини.

Номер слайду 27

Час, за який можна померти від втрати крові, різний залежно від місця поранення: якщо поранена ділянка плеча або стегна і уражені магістральні судини, поранений може померти за 2 хв через швидку втрату крові;

Номер слайду 28

при кровотечі з шиї смерть може настати теж за 2 хв через швидку втрату значної кількості крові, засмоктування повітря в крупні вени і закупорку ним судин;

Номер слайду 29

якщо поранена волосиста частина голови, поранений може загинути у проміжок часу від декількох секунд до однієї години через швидку втрату значної кількості крові, засмоктування повітря в крупні вени і закупорку ним судин; повітряна емболія

Номер слайду 30

при зовнішній артеріальній кровотечі ран передпліччя, гомілки чи тулуба смерть може настати у проміжок часу до 1 год. Причини смерті — швидка втрата значної кількості крові, розвиток шоку.

Номер слайду 31

Зазвичай за 15 с настає потьмарення або повна втрата свідомості, значна крововтрата — через 30 с. Правильна оцінка кровотечі є вирішальною при клінічному рішенні накладати джгут. У секторі обстрілу кровотечу оцінити можна лише візуально (на інше просто немає можливостей та часу).

Номер слайду 32

Головними ознаками можуть бути: постійне витікання крові з рани, пульсуючий характер;

Номер слайду 33

калюжа крові, що швидко збільшується;

Номер слайду 34

швидке просякання одягу кров’ю;

Номер слайду 35

травматична ампутація (часткова чи повна).

Номер слайду 36

Додаткові ознаки: бліді шкірні покриви, задишка, непритомність, шок, спадання периферичних вен (на тильній поверхні долоні замість венозних стволів видно лише темно-сині ниточки).

Номер слайду 37

1 група – накласти джут на верхню кінцівку, щоб зупинить кровотечу; зробити перев’язку. Робота в групах

Номер слайду 38

2 група – накласти джут на нижню кінцівку, щоб зупинить кровотечу; зробити перев’язку.

ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
17 лютого
Переглядів
134
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку