Презентація "Ознайомлення з лабораторним посудом та обладнанням кабінету хімії, маркуванням небезпечних речовин. Правила безпеки під час роботи з лабораторним посудом та обладнан"

Про матеріал
Презентація направлена на ознайомлення учнів з правилами поводження на уроках хімії, під час демонстрацій, лабораторних і практичних робіт, техніки безпеки під час роботи в хімічному кабінеті, роботи з лабораторним устаткуванням, хімічними речовинами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ознайомлення з лабораторним посудом та обладнанням кабінету хімії, маркуванням небезпечних речовин. Правила безпеки під час роботи з лабораторним посудом та обладнанням кабінету хімії.

Номер слайду 2

Лабораторний посуд

Номер слайду 3

Вироби із тонкостінного скла стійкі до зміни температур, в них проводять хімічні операції, які потребують нагрівання. Хімічний посуд із товстостінного скла нагрівати не можна.

Номер слайду 4

За призначенням: Загального призначення. Спеціального призначення. Мірний

Номер слайду 5

Посуд загального призначення використовують для виконання більшості робіт.rrrrr

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Плоскодонні колби застосовують під час нагрівання речовин. Круглодонні – тоді, коли потрібно тривалий час нагрівати рідину на відкритому полум’ї. Конічні колби стійкі, а отже, вони придатні для проведення багатьох дослідів. Їх форма зручна для нагрівання, розчинення або змішування речовин, що перебувають у різних агрегатних станах. Скляні колби:а) плоскодонна; б) круглодонна; в) конічна

Номер слайду 8

До групи спеціального призначення відноситься посуд, який застосовують з певною метою. У товстостінному посуді виконують досліди, які не потребують нагрівання. Найчастіше у ньому зберігають реактиви.

Номер слайду 9

Мірним посудом точно визначають об’єм рідин, виготовляють розчини різних концентрацій. Мірний скляний посуда) мірні циліндри; б) колби; в) склянка; г) бюретки; ґ) крапельниці

Номер слайду 10

Фарфорові чашки застосовують для випаровування розчинів, а фарфорові тиглі – для прожарювання речовин у муфельних печах. У ступках подрібнюють тверді речовини.

Номер слайду 11

Для нагрівання речовин у хімічних лабораторіях використовують спиртівки, електричні плитки із закритою спіраллю, водяні бані, а при наявності газу – газові пальники. Можна користуватися і сухим пальним, спалюючи його на спеціальних підставках.

Номер слайду 12

Велике значення під час виконання хімічних експериментів має допоміжне приладдя: металевий штатив, штатив для пробірок, тигельні щипці, азбестова сітка.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Прийоми поводження з лабораторним посудом:

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Небезпечні речовини. Речовини, віднесені до таких класів: клас 2 - гази; клас 3 - легкозаймисті рідини; клас 4 - легкозаймисті тверді речовини; речовини, схильні до самозаймання; речовини, що виділяють легкозаймисті гази при стиканні з водою; клас 5 - речовини, що окиснюють; органічні пероксиди; клас 6.1 - токсичні речовини; клас 6.2 - інфекційні речовини; клас 8 - корозійні речовини; клас 9 - інші небезпечні речовини та вироби.(Міністерство екології та природних ресурсів, Наказ "Про затвердження Тимчасової методики визначення очікуваних збитків від забруднення довкілля при транспортуванні небезпечних речовин та відходів" від 15.05.2001 N 181)

Номер слайду 17

Попереджувальні знаки{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}Знак. Про що попереджаєЗнак. Про що попереджаєПожежонебезпечна, легкозаймиста речовина. На вхідних дверях, ємностях, дверцятах шаф та ін. Вибухонебезпечна речовина. На вхідних дверях, стінах приміщень, дверцятах шаф.Їдка речовина. Використовується в місцях зберігання, виділення, виробництва і застосування їдких та корозійних речовин. Пожежонебезпечна речовина, окисник. На дверях приміщень, дверцятах шаф для привертання уваги на наявність окислювача. Отруйна речовина. Використовується в місцях зберігання, виділення, виробництва і застосування отруйних речовин. Обережно. Шкідливі для здоров’я алергічні речовини. Використовується в місцях зберігання, виділення, виробництва і застосуванняалергічних речовин.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Знаки небезпеки для маркування побутової хімії Як правило, цей знак можна знайти на баночках з різними миючими та чистячими засобами. При попаданні в очі і на шкіру такий продукт може викликати свербіж, подразнення і навіть запалення. Після роботи з цією речовиною слід не допускати потрапляння в очі, а також ретельно мити руки. Намагайтеся також працювати в добре провітрюваних приміщеннях – випаровування цих продуктів можуть викликати кашель і запалення дихальних шляхів. Подразнюючий

Номер слайду 20

Цей знак найчастіше зустрічається на упаковках з розчинниками, лаками і фарбами. Він інформує про те, що продукт містить одну або кілька шкідливих чи токсичних речовин. Шкідливий

Номер слайду 21

Їдкими можуть бути, наприклад, різні засоби по очищенню каналізаційних труб. Попереджувальний значок говорить про те, що до складу продукту входить луг або кислота у великій концентрації. А значить, при попаданні на шкіру засіб може викликати важкі опіки і серйозні пошкодження шкіри, м'язової тканини і слизової оболонки. При роботі з такими продуктами треба обов'язково одягати рукавички.Їдкий

Номер слайду 22

Цей знак попереджає про шкідливість продукту для природи. До його складу можуть входити речовини, які створюють загрозу для життя живих організмів – водних і наземних. Небезпечний для довкілля

Номер слайду 23

Відповідно до міжнародних вимог щодо класифікації та маркування небезпечних речовин і матеріалів, розроблених ООН та МОП (Міжнародної організацією праці) кожному виду попереджувальних знаків присвоєно певний символ, що складається з латинських букв: «R» - для знаків, що попереджають про небезпеку; «S» - для знаків, що попереджають про дії для уникнення небезпеки; «С» - їдка; «F» - легкозаймиста; «F +» - надзвичайно займиста; «Е» - вибухонебезпечна; «О» - окислювач; «Т» - отруйна; «Т +» - дуже отруйна; «Xi» - подразник; «Xn» - шкідлива.

Номер слайду 24

Також прописується двозначний номерний код, який вказує на конкретну небезпеку. Наприклад: R 12 - надзвичайно небезпечне, R 34 - викликає опіки; S 1 - тримати в закритому приміщенні, S 2 - тримати в недоступному для дітей місці.І останнім штрихом попереджувального маркування є сигнальне слово, що виділяється жирним шрифтом і використовується в залежності від ступеня небезпеки: - «НЕБЕЗПЕЧНО!» - для залучення уваги до більшою мірою ризику, що характеризується високою ймовірністю смерті або тяжких ушкоджень; - «ОБЕРЕЖНО!» - для залучення уваги до середнього ступеня ризику і потенційну загрозу нанесення шкоди здоров'ю людей та навколишньому середовищу.

Номер слайду 25

На баночці «Засіб від плям Cleffekt Універсальний 750г» ми бачимо два попереджувальних знаки, які, згідно з таблицею, свідчать про те, що цей продукт:1. містить шкідливі для здоров'я і подразнюючі речовини;2. відноситься до окислюючої хімічної продукції.

Номер слайду 26

До Вашої уваги ютуб-канал: Chemistry Teacherhttps://www.youtube.com/channel/UCSDScy. Fzw. A4x_b. QFJn. Qt. Ot. Q?view_as=subscriber

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Інші матеріали
Додано
20 вересня 2020
Переглядів
3268
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку