Презентація " Озон "

Про матеріал
Презентація до теми уроку: Колообіг Оксигену в природі. Озон. Проблеми чистого повітря. Застосування та біологічна роль кисню. Презентація допоможе : обгрунтовувати застосування озону; оцінювати значення озону в атмосфері та життєдіяльності людини; вплив діяльності людини на стан повітря; усвідомлювати відповідальність за збереження повітря від шкідливих викидів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Глухівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 Презентація на тему: Озон Презентацію виконала : вчитель хімії Забара Оксана Василівна12 березня 2017 р.

Номер слайду 2

Озо́н (англ. ozone, нім. Ozonn) — Алотропна модифікація оксигену (О3). В нижніх шарах атмосфери його вміст незначний. Найбільша його концентрація в стратосфері між висотами 20 і 50 км. Озон значно поглинає ультрафіолетове випромінювання Озоновий шар. Шари атмосфери

Номер слайду 3

Стратосфера складаеться з озонового шару. А що взагали таке, озон ? Озон проста речовина, алотропна видозміна кисню. Назва походить від грецького слова «озеін», що означає «пахучий». Озон відкритий в 1840 р. Шенбейном. Хімічно-активний газ синього кольору з різким запахом, сильний окиснювач. При великих концентраціях розкладається з вибухом. Має формулу

Номер слайду 4

Озон утворюється з кисню при електричному розряді (наприклад, під час грози). Основна маса озону знаходиться у верхньому шарі атмосфери — озоносфері, на висоті від 10 до 50 км із максимумом концентрації на висоті 20-25 км. Цей шар охороняє живі організми Землі від шкідливого впливу короткохвильової ультрафіолетової радіації Сонця (може викликати рак шкіри).

Номер слайду 5

Температура кипіння озону −112 °C; вага 1 л — 2,14 г. Утворює озоніди (сполуки лужних металів і амонію, наприклад КО3). Легко розкладається (О3 → О + О2). Вміст у повітрі: влітку — до 7·10−6% об'ємних, взимку — 2·10−6%. Бактерицидний засіб. Є мутагеном. Гранично допустима концентрація у повітрі — 0,1-0,16 мг/м3.

Номер слайду 6

Зараз під впливом різних агресивних факторів, як-от польоти висотних літаків, космічних ракет, викидання в атмосферу хлорфторвуглеців тощо, цей шар руйнується, що може негативно вплинути на жителів Землі. У багатьох країнах використання таких речовин, що входять у різні аерозолі, заборонено. Тим часом озоновому шару притаманна і властивість самовідновлення.

Номер слайду 7

Застосування озону Використовується у хімічному синтезі, для стерилізації води, для дезінфекції й дезодорації повітря, вибілювання тканин, паперу, мінеральних масел тощо

Номер слайду 8

Медичне застосування озону. Застосування озону ґрунтується на його сильній окиснювальній дії і стерилізаційній дії. Під його впливом гинуть не лише бактерії, а й грибки та віруси. Дослідження властивостей озону також показали, що озон можна використовувати в медицині для лікування та профілактики багатьох захворювань. Цей метод називається озонотерапією.

Номер слайду 9

Біологічна дія озону

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Розробки уроків
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
5534
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку