Презентація П.Мирний

Про матеріал
Презентація П.Мирного <Хіба ревуть воли, як ясла повні> дає можливість ознайомитись з ідейно-художнім аналізом твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Українська література 70-80-х років ХІХ століття» Панас Мирний “Хіба ревуть воли, як ясла повні?” Барабаш Тетяна Степанівна, вчитель української мови та літератури КЗЗСО І-ІІІ ступенів “Ватутінський ліцей № 6” Ватутінської міської районної ради Черкаської області

Номер слайду 2

“Хіба ревуть воли, як ясла повні?” “Хіба ревуть воли, як ясла повні?” – перший роман з народного життя, у якому змальовано майже столітню історію українського села. І. Франко

Номер слайду 3

Тема Показ складного життя українського селянства напередодні та під час реформи 1861 року. Розкриття психології Чіпки Варениченка, “пропащої сили”, його думок, прагнень, переживань. Ідея … прихована у його алегоричній назві: воли – символічний образ уярмленого селянства – не ревли б, якби було що їсти й пити.

Номер слайду 4

Історія написання Поштовхом до написання твору стала почута автором під час подорожі від Полтави до Гадяча розповідь візника “про відомого на всю губернію розбишаку” Гнидку. У 1874 р. у журналі “Правда” письменник опублікував нарис “Подоріжжя од Полтави до Гадяча”, який і був покладений в основу майбутнього роману. Жанр Соціально-психологічний роман.

Номер слайду 5

Проблематика роману Проблема ролі жінки в родині Проблема батьків і дітей

Номер слайду 6

Проблема любові і сімейного щастя Проблема землі в житті селянина

Номер слайду 7

Проблема народної моралі Проблема кріпацької неволі

Номер слайду 8

Проблема добра і зла Проблема “пропащої сили”

Номер слайду 9

Особливості Роман складається із чотирьох частин, кожна з яких відповідно поділяється на розділи. Ці 30 розділів становлять так звану “зовнішню” композицію твору. В оцінці морального падіння Чіпки автори керувалися критеріями, що добро завжди прекрасне, а зло – потворне. Весь розвиток сюжету підводить до висновку: навіть благородні пориви перекреслюються злочином. Невміння знайти справжні шляхи боротьби проти кривдників зробило Чіпку “пропащою силою”.

Номер слайду 10

Образна система твору Чіпка Варениченко “Боляща душа” (неприйняття неправди) “Живе органічне хліборобське начало” “Парень добрий, та тільки чудний собі” Бунтар Сильна особистість “Пропаща сила”

Номер слайду 11

Мотря, мати Чіпки “Не судилося Мотрі щастя. Не знала вона його змалку; не бачила дівкою, жінкою…” “Як підстрелена горлиця тіпається-б’ється, тихо туркоче й стогне, так мати затіпалась на печі в куточку” Тяжко працювала на панів Мала “куце материнське щастя” Зазнає нестерпного болю та муки від вчинків Чіпки

Номер слайду 12

Галя, дружина Чіпки

Номер слайду 13

Літературознавчий словничок Композиція – зумовлена змістом побудова літературного твору, розміщення і співвідношення його складових частин, порядок розгортання подій і розстановка персонажів. Сюжет роману – складні конфлікти, взаємини між персонажами, події, у ході яких розкриваються зміст твору, характери персонажів, авторське ставлення до них. Роман – великий і складний за будовою епічний твір, у якому широко охоплені життєві події, глибоко розкривається історія формування характерів багатьох персонажів. Соціально-психологічним романом називається великий і складний за побудовою епічний прозовий твір, у якому суспільно значущі події і суспільні процеси передаються шляхом розкриття психології героїв, їх думок, прагнень і переживань.

Номер слайду 14

Список використаних джерел Література 1. Авраменко О.М., Блажко М.Б. Українська мова та література: Довідник. Завдання в тестовій формі. І ч. – Київ.: Грамота, 2012.- 560 с. 2. Авраменко О. М., Пахаренко В. І. Українська література : Підручн. для 10 кл. загальноосвітн. навч. закл. (рівень стандарту, академічний рівень). – К. : Грамота, 2010. – 280 с. 3. Черсунова Н. І. Українська мова та література. 10 клас : Навчально- методичний посібник. – Харків : ФОП Співак В. Л., 2011. – 448 с. Інтернет-ресурс 1. http://www.nrap.ru/volkov igor/murnuj=volu.html.

ppt
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
25 січня 2022
Переглядів
507
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку