Презентація «Пам’ятки архітектури та образотворчого мистецтва. Українські землі у складі Великого князівства Литовського та інших держав (у другій половині XV — у першій половині X

Про матеріал
Презентація для підготовки до ЗНО з історії України "Пам’ятки архітектури та образотворчого мистецтва. Київська Русь за часів, коли українські землі були у складі Великого князівства Литовського та інших держав (у другій половині XV — у першій половині XVI ст.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам’ятки архітектури та образотворчого мистецтва. Українські землі у складі Великого князівства Литовського та інших держав (у другій половині XV — у першій половині XVI ст.)

Номер слайду 2

1. Ікона Богородиці з пророками із церкви в Підгородцях2. Вірменський Собор у Львові. 1363 р.3. Верхній замок у Луцьку4. Кам’янець-Подільська фортеця5. Хотинська фортеця6. Ханський палац у Бахчисараї

Номер слайду 3

ІКОНА БОГОРОДИЦІ З ПРОРОКАМИ ІЗ ЦЕРКВИ В ПІДГОРОДЦЯХІкона з Підгородців — одна з давніх пам’яток іконографічного типу «Богородиця з Дитям і похвалою». Особливістю таких ікон є те. що в «похвалі» зображені як старозавітні, гак і новозавітні персонажі, що символізує поєднання Старого та Нового Заповітів.

Номер слайду 4

ІКОНА БОГОРОДИЦІ З ПРОРОКАМИ ІЗ ЦЕРКВИ В ПІДГОРОДЦЯХІкона намальована на полотні розміром 137 х І06 см. Голова Діви Марії трохи повернена вліво, погляд і голова Дитяти Ісуса звернені прямо. Ісус правою рукою благословляє віруючих, а в лівій тримає згорнутий білий сувій Святого Письма. Богоматір підтримує Дитя, її ліва рука піднята в заступницькому і водночас указівному жесті, що спрямований на Ісуса як Дорогу життя. Богородиця має титул цариці. Червоний колір указує на вогонь божества, синій — на людську природу. Ісус одягнений у біле. Це колір чистоти.

Номер слайду 5

ВІРМЕНСЬКИЙ СОБОР У ЛЬВОВІ. 1363 Р. Вірменську церкву збудовано у другій половині XIV століття (1363—1370) майстром Дорінгом. Протягом століть вона була громадським і релігійним центром вірменської колонії у Львові. У 1367 р. церква стала соборною: у Львові був утворений єпархіальний центр вірменів Русі та Валахії.

Номер слайду 6

ВІРМЕНСЬКИЙ СОБОР У ЛЬВОВІ. 1363 Р. Сам собор неодноразово перебудовувався: у 1437 р. навколо нього зведено відкриту арочну галерею. Після пожежі 1712 р. інтер’єр набуває барокового характеру.

Номер слайду 7

ВІРМЕНСЬКИЙ СОБОР У ЛЬВОВІ. 1363 Р.

Номер слайду 8

ВІРМЕНСЬКИЙ СОБОР У ЛЬВОВІ. 1363 Р.

Номер слайду 9

ВЕРХНІЙ ЗАМОК У ЛУЦЬКУЛуцький Верхній замок є центральною спорудою Луцького державного історико-культурного заповідника «Старе місто». Зведений останнім великим князем Галицько-Волинського князівства Дмитром Любартом у 1340—1383 рр. замок слугував його резиденцією. Із часом замок став улюбленим місцем перебування великого князя Литви Вітовта. Верхній замок — своєрідна історико-архітектурна емблема Луцька. Він добре зберігся і зараз реставрований.

Номер слайду 10

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКА ФОРТЕЦЯДо складу Кам’янецької фортеці входять одинадцять башт, кожна з яких має свою назву й історію.

Номер слайду 11

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКА ФОРТЕЦЯТак, найвища башта названа Папською тому, що була збудована на кошти, надіслані Папою Римським Юлієм II. У Чорній (кутовій) башті знаходиться криниця завглибшки 40 м і діаметром 5 м, видовбана у скелі. У підземеллях Замкового комплексу відкрито експозиції, що відтворюють сторінки його історії.

Номер слайду 12

ХОТИНСЬКА ФОРТЕЦЯХотинська фортеця — фортеця XIII—XVIII ет. у місті Хотин на Дністрі, що в Чернівецькій області. Сьогодні на території фортеці розташований Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця», одне із семи чудес України.

Номер слайду 13

ХОТИНСЬКА ФОРТЕЦЯХотинська фортеця — свідок численних війн та баталій. Протягом століть вона була центром розвитку ремесел і торгівлі, культури та економіки. Ця середньовічна красуня може багато чого розповісти тому, хто побажає вислухати її...

Номер слайду 14

ХАНСЬКИЙ ПАЛАЦ У БАХЧИСАРАЇХанський палац у Бахчисараї — пам’ятка історії та культури всесвітнього значення, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Палац входить до складу Бахчисарайського історико-культурного заповідника.

Номер слайду 15

ХАНСЬКИЙ ПАЛАЦ У БАХЧИСАРАЇУ приміщеннях палацу розташовані музей історії та культури кримських татар, художній музей, виставка холодної та вогнепальної зброї. Територія палацового комплексу займає 4.3 га, раніше площа комплексу становила 18 га. Архітектурний стиль палацу продовжує традиції османської архітектури XVI—XVII ст. Головна архітектурна ідея — втілення мусульманського уявлення про райський сад на землі. «Бахчисарай» перекладається з кримськотатарської мови як «палац-сад». Ханський палац — ціле місто в мініатюрі. Це складний комплекс будівель найрізноманітнішого призначення.

pptx
Додано
21 березня 2021
Переглядів
1565
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку