Мінські домовленості

Про матеріал
Цей документ містить інформацію про Мінські домовленості підписані у Нормандському форматі, з метою врегулювання ситуації на Донбасі. Матеріали презентації підійдуть до вивчення тем з історії України в 11 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мінські домовленостіПідготувала:учитель історії Довгалюк Леся Михайлівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Нормандський формат – це тип зустрічей у чотиристоронньому порядку (Україна – Німеччина – Франція – росія) Формат отримав назву від регіону Нормандія, де знаходиться містечко Бенувіль, в якому вперше проходила така зустріч. 

Номер слайду 4

6 червня 2014 року, Бенувіль (Нормандія, Франція)новообраний, але ще не інавгурований президент Українипрезидент Російської Федераціїканцлер Німеччинипрезидент ФранціїЗустріч четвірки тривала близько 15 хвилин, а її результат був скоріше декларативним. Перші Мінські угоди передбачали:припинення вогню, виведення іноземних військ, звільнення всіх заручників, проведення дострокових парламентських виборів на Донбасі. Також Україна мала ухвалити закон про тимчасовий порядок самоуправління у Донецькій та Луганській областях і забезпечити амністію бойовикам

Номер слайду 5

16–17 жовтня 2014 року, Мілан (Італія)Робочий сніданок за участю президентів України й Росії Петра Порошенка й Володимира Путіна завершився у префектурі Мілану, зустріч тривала майже півтори години. Прем'єр Італії Маттео Ренці назвав цю зустріч "сніданком без сніданку", адже перемовини тривали близько двох годин, впродовж яких учасники не випили навіть кави. президент Порошенко вдруге після початку війни на Сході потиснув руку Володимиру Путіну. російський лідер єдиний за столом переговорів сидить у навушниках для перекладу. Ця світлина надихнула соцмережі на десятки мемів – всі інші учасники володіли англійською мовою. 

Номер слайду 6

Під час зустрічі Путін кілька разів називав Донецьку та Луганську області "Новоросією". Чим на той момент дав зрозуміти, що Кремль не відмовляється від реалізації проекту. Через два місяці після зустрічі у Мілані, в грудні 2014 року, відбувся великий обмін полоненими між Україною та терористами Донбасу. Тоді було звільнено 150 українських заручників, яких обміняли на 222 сепаратистів. Згідно з домовленостями, представники місії ОБСЄ також моніторили лінію розмежування за допомогою БПЛА(дрони), які неодноразово фіксували порушення режимів тиші. 

Номер слайду 7

11–12 лютого 2015 року, Мінськ (Білорусь)Після перемовин, які тривали близько 16 годин, "нормандський саміт" узгодив, а учасники підписали так звані "другі Мінські домовленості". Вони мали забезпечити виконання перших і складались із переліку потрібних для цього заходів. Однак увесь цей час невиконаним залишались навіть першочергові пункти: припинення вогню і відведення військ. Тому до політичних складових, які викликали суперечки, справа не доходила, і вони залишались далекими від реалізації.

Номер слайду 8

2 жовтня 2015 року, Париж (Франція)Глави держав зустрілися у Єлисейському палаці, переговори проходили за закритими дверима та тривали більше 4 годин. Самі учасники зустрічі визнали, що розмова була складною. По закінченню Путін та Порошенко по черзі, без коментарів, залишили переговорну залу. Російський президент не підійшов до власних ЗМІ і в аеропорту. Найбільшу увагу приділили запланованим на 18 жовтня місцевим виборам на підконтрольних бойовикам територіях Донбасу. Раніше сепаратисти "ДНР" і "ЛНР" вже проводили "вибори" 2 листопада 2014 року. Тоді в Донецьку "легітимізувався" ватажок бойовиків Олександр Захарченко, в Луганську – Ігор Плотницький. У зв'язку з підсумками зустрічі "нормандської четвірки" в Парижі ватажки "ДНР" і "ЛНР" заявили про скасування своїх "виборів" у місцеві органи влади, призначені на 18 жовтня і 1 листопада, та перенесли їх на наступний рік. 

Номер слайду 9

19 жовтня 2016 року, Берлін (Німеччина)Хто був присутній: Володимир Путін, Петро Порошенко, Ангела Меркель та Франсуа Олланд. Самі переговори були емоційними і напруженими. Українська делегація демонструвала докази ескалації конфлікту, переконувала, що неможливо виконувати Мінськ без реального припинення вогню, звільнення заручників і розведення сторін. Однак Путін вдавав, що цього не розуміє і продовжував наполягати на виборах, особливому статусі, амністії – без будь-яких гарантій з боку Москви. Як згодом розповіли учасники української делегації, під час такої дискусії Порошенко підвищив голос і сказав Путіну фразу, яка стала заголовком вечірніх новин: "Ти просто перестань стріляти!". Росія вимагає насамперед змін до Конституції і вибори на окупованому Донбасі,  Україна – спершу виведення російських військ і повернення кордону, а потім все інше. Як компроміс було винайдено озброєну місію ОБСЄ, яка до приходу українських прикордонників мала контролювати кордон з Росією, що межує з окупованими територіями. Озброєна місія ОБСЄ на Сході України так і не запрацювала. "Дорожня карта" по Мінську мала бути підготовлена главами МЗС країн нормандської четвірки впродовж місяця після зустрічі у Берліні, але узгодженого всіма учасниками варіанту немає й донині.

Номер слайду 10

Переговори в Німеччині стануть останніми на найближчі 3 роки. Після Берліну Путін заявив, що українська влада "перейшла до практики терору" i відмовився брати участь у наступній зустрічі нормандського формату. 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Герасимович Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Korol Marina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 березня 2021
Переглядів
4574
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку