Презентація.Пам’ятки історії як джерело історико-культурної інформації".5 клас.

Про матеріал

Мета уроку:ž з'ясувати, чому Десятинна церква, Софійський собор та Києво-Печерська лавра, пам'ятний знак ”Кий, Щек, Хорив та сестра Либідь“, пам'ятник Данилу Галицькому є визначними історичними пам'ятками України та джерелами історико-культурної інформації;

ž

žнавчити учнів розпізнавати та описувати історичні пам'ятки, складати про них зв'язну розповідь;

ž

žвиховувати учнів свідомими щодо необхідності збереження пам'яток історії та культури.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як ви вважаєте, чи можуть історики відтворити картини минулого, коли свідків подій уже немає? Що їм для цього потрібно?

Номер слайду 2

Історичні джерела та їх різновиди. Виявлення та збереження історичних джерел.

Номер слайду 3

Мета уроку:охарактеризувати роль та значення історичних джерел у вивченні історії;подати початкові відомості про науки, які досліджують історичні джерела; розвивати навички роботи з джерелами інформації; з’ясовувати роль історичних джерел у вивченні історії, на елементарному рівні здобувати інформацію, що містять історичні джерела; виховувати шанобливе ставлення до історичних пам’яток.

Номер слайду 4

Після цього уроку ви зможете:• пояснювати й розрізняти види історичних джерел;• розповідати про те, як історики дізнаються про минулі часи на основі археологічних розкопок;• наводити приклади історичних пам’яток, речових джерел, з яких можна дізнатися про давні часи;• висловлювати судження щодо ролі музеїв у збереженні пам’яті про минуле.

Номер слайду 5

План уроку1. Чому вивчення історії неможливе без історичних джерел.2. Як знаходяться історичні джерела.3. Де зберігаються речові джерела.

Номер слайду 6

Домашнє завдання1. Опрацювати §4 С.26-33.2. Стор.33 ”перевірте себе“.3. Випереджувальне завдання. Попросіть дорослих представників вашої родини показати фотографії, присвячені найважливішим подіям у їхньому житті. Виберіть 5 - 7 знімків. Зробіть до них відповідні підписи з датами. З дозволу дорослих принесіть ці світлини на наступний урок. 

Номер слайду 7

Історичні поняттяІсторичні джерела;Археологія;Археологія;Експонат;Музей;Реставрація.

Номер слайду 8

Які ви знаєте історичні джерела?Робота з підручником (стор.26):-Які є види історичних джерел?

Номер слайду 9

Історичні джерела — це письмові документи, предмети, будівлі та інші пам’ятки, які відображають історичні події та явища і дають можливість досліджувати життя людей в минулому.Історичне джерело

Номер слайду 10

Складіть таблицю ”Види історичних джерел“:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Видиісторичнихджерел. РечовіПисьмовіЕтнографіч-ніЗображува- льніСамостійна робота .1. Використовуючи пам’ятку «Як дослідити історичне джерело» розгляньте зображення С. 27. Поміркуйте, що саме вони можуть розповісти про життя людей в минулому.2. Уявіть себе істориком-дослідником. Визначте, до якої групи історичних джерел належить пам’ятки минулого С.28 — старовинний меч. Проаналізуйте історичне джерело на основі наведеної інструкції.

Номер слайду 11

Речові джерела

Номер слайду 12

Писемні джерела. Глиняні таблички. Берестяна грамота. Письмо на папірусіМанускрипт

Номер слайду 13

Писемні джерела

Номер слайду 14

Усні джерела

Номер слайду 15

Перш ніж далі працювати,треба нам відпочивати.

Номер слайду 16

Словникова робота. Археологія – це наука, яка вивчає минуле за допомогою речових пам'яток. Археолог – це людина, яка займається археологією. Музей – це установа, в якій збирають, вивчають і виставляють для огляду знаряддя праці, предмети побуту, книги, документи, картини тощо.

Номер слайду 17

Назвіть види історичних джерел.

Номер слайду 18

Робота в парах. Роздивіться фото С.29 та з’ясуйте, які знаряддя праці використовують археологи. Що є результатом археологічних розкопок?

Номер слайду 19

Археологи знають чимало секретів про те, як і де шукати речові пам'ятки. Після того, як визначилися з місцем, розпочинаються розкопки. Речові пам'ятки фотографують, заносять на спеціальну карту, щоб потім відтворити картини життя минулого.

Номер слайду 20

Опрацюйте матеріал підручника на стор. 31–32 і дайте відповіді на запитання: Š1. Які музеї ви знаєте?2. Які музеї є на території нашого міста, району?3. Які музеї ви відвідували? Яке враження на вас справило відвідування музею?4. Яку роль відіграють музеї в дослідженні минулого?

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Музеї

Номер слайду 23

Завершіть речення: «Історичними джерелами можуть бути...»1. Що знаходять археологи?2. Навіщо люди створюють музеї?3. Поясніть, чому історичні джерела називають «слідами минулого» або«мимовільними свідками часу».4. Яка роль археології у вивченні найдавнішого минулого?5. Підберіть синоніми д о слова «музей».

Номер слайду 24

Домашнє завдання1. Опрацювати §4 С.26-33.2. Стор.33 ”перевірте себе“.3. Випереджувальне завдання. Попросіть дорослих представників вашої родини показати фотографії, присвячені найважливішим подіям у їхньому житті. Виберіть 5 - 7 знімків. Зробіть до них відповідні підписи з датами. З дозволу дорослих принесіть ці світлини на наступний урок. 

pptx
Додано
23 липня 2018
Переглядів
4537
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку