Презентація "Пантеон слов'янських богів"

Про матеріал

Презентація "Пантеон слов'янських богів" познайомить учнів з найбільш шанованими в українців язичницькими богами. Кому і за що поклонялися давні слов'яни? Яким уявляли світ природи? Що вважалося добрим, а що лихим? Шукаючи відповіді ні ці запитання, ми встановлюємо нерозривний духовний зв'язок зі своїми предками.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІФИ ТА ЛЕГЕНДИУКРАЇНЦІВ

Номер слайду 2

Світ великий, безмежний, широкий... Чи можеш сягнути його першопочатку? Коли ще й часу не було? А був прачас, і небо, і земля тільки сотворялися. І праводи, прадерева, празвірі, праптахи були. І пралюди, що жили й обживали цей світ і дивувалися з величі його див і розповідали про це. Дещо з того перекотилося через хвилі часу і збереглося в переказах, казках, піснях, забавах. Ще до початку світа, як не було неба ні землі, а було тільки синє море, а серед моря явір зелений, тонкий, великий, з листом широким. А на ньому, на тому дереві, на самому вершечку сидить сокіл, в'є собі гніздо. В'є і перевиває внизу барвінком та бадиллям, обкладає гострим терням, всередині вимощує цвітом – калиною, а зверху – щирим золотом. Серед гілля того дерева рояться в бортах бджоли, а під деревом живуть чорні бобри та лисиці. На гілках сидять сива зозуля і ластівка. З дерева капає роса, а з тої роси стають криниці...

Номер слайду 3

Міф – це вигадана розповідь,Яка передає уявлення наших Предків про всесвіт, природу, богів, демонів.

Номер слайду 4

Здавна, як Землі ще й навіть не було, всюди навкруги вода була. Не було і нас ще. А чорт жив десь так у хатах, та хто зна де жив. Дак бог раз прийшов до чорта та й повів чорта до Дніпра, щоб пурнув да виніс йому піску в руці. Він пурнув, так не винесе — вода все вимиє: оце що набере піску, то вода й вимиє одразу з руки. Дак бог повів чорта до другого, до більшого місця на Дніпрі, дак він відтіля виніс піску. Дак бог тим сіяв тут усюди по тих водах, дак стало вже сухо і світ став... Кажуть люди старі, що так було. Так утворилася земля…І сказав Бог: «Хай станеться світло!» День перший. На другий день Бог сказав, і утворилася вода вгорі, ця вода називається хмарами. Потім він створив і воду внизу. Повсюди можна було бачити воду. Тоді Бог наповнив весь простір повітрям... На третій день за словом Бога з'явилася суша з-під води; вся вода зібралася в глибокі місця, утворені для цього Богом. «І назвав Бог суходіл землею, а згромадження вод назвав морями»... Море завжди перебуває в русі, але ніколи не може перейти воно далі того місця, яким обмежив його Бог. Бог звелів, і земля вродила траву. Виросли зілля, трава, дерева, квіти. Міф про створення світу. Біблія. про створення світу

Номер слайду 5

Пантеон слов’янських богів

Номер слайду 6

Світ ховається у пітьмі. З волі Всевишнього з'явилося Золоте яйце. У ньому був бог Рід. Саме він дав початок усьому, що з'явилося потім на землі. Рід - джерело Всесвіту, батько Богів, породив Любов - Ладу-матінку, зруйнував темницю силою любові, і тоді любов'ю світ наповнився. І породив він Царство Небесне, а під ним створив Піднебесну. Відділив Океан - море синє від небесних вод твердю кам'яною. Розділив Світло і Темряву, Правду з Кривдою. Він сидить на небесному троні. Однією рукою перегортає Книгу Життя, а іншою - благословляє на буття, дає енергію життя. Їздить на хмарах, проливає дощ на посіви жита і пшениці, дарує людині долю. Він єднає усю родину: померлих предків, живих нащадків і майбутні покоління.

Номер слайду 7

Сварог – «той, що ходить по небу», старший син Роду. Завершив розпочате Родом творіння Миру. Він є небесним ковалем, що викував Світ, покровителем ковальства та ковалів, а також опікун ремесла. Населив Землю різними істотами, створив перших людей, став покровителем шлюбу та родини. Є винахідником плуга та жорен, навчив людей молоти зерно та пекти хліб. Батько українського олімпу, саме від нього походять інші боги - Сварожичі.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Перун - син Сварога і Лади. Бог зброї. Володар блискавок і грому. За уявленнями, він їздив по небу на вогненній колісниці, запряженій крилатими вогнистими кіньми. На зиму замикав небо і засинав, а навесні зозуля, прилетівши з вирію, будила Перуна від зимового сну, і він одмикав небо, пускав на землю тепло, і все знову оживало. Пізніше в християнську епоху його роль перебрав на себе Ілля. Перун, вважалось, на всіх наводить страх, метаючи свої вогняні стріли в демонів, лихих людей. У деяких областях України дотепер збереглося давнє прокляття "Бодай тебе Перун побив!" Злі сили бояться грому й шукають собі порятунку під деревами, тому там не слід там ховатися, щоб ненароком не постраждати разом з ними. Перунів пагорб у Києві. Мініатюра Радзивилівського літопису

Номер слайду 10

Світовит - ім'я головного божества у західних слов'ян, зокрема у племені ранів. Шанувався у них як Бог війни, сонця й вогню. Збручанський ідолЄ Богом світла та святості, духовна сутність Сварога-Отця. За вченням про Триглава з Велесової книги, знаємо, що Світовит — уособлення Святого Духа поруч із Сварогом (Богом Отцем) і Перуном (Богом Сином): «Бо це є тайна велика, яко Сварог є Перуном і Світовитом, а ті обоє удержані в Сварозі». Світовит — дослівно «світло, що витає в повітрі», тобто духовний вогонь, світло та святість одночасно. «Богові Світовитові ми славу прорекли, бо цей Бог став Богом Правія і Явія, і йому співаємо пісні, яко єсть він святий. І через нього ми побачили світ видимий і буття Яви». Світовит уособлює всіх богів українського пантеону (Перуна, Дажбога, Ладу, Мокошу, Велеса) і творить триєдність світів Прави, Яви й Нави.

Номер слайду 11

Дажбог – син Перуна, онук Сварога. Бог Сонця. Давав усім і усьому життєві сили, був джерелом багатства й благополуччя кожної родини. Дажбог подарував нашим далеким предкам сонячний календар, визначив основні життєві закони. Він заступався за свій народ у часи війн і лихоліть. Найбільше звернень до Дажбога було пов'язано з хліборобськими обрядами. Дажбогу поклонялися і його вшановували подніпровські слов'янські племена - поляни. До наших днів у новорічних обрядах дожив бог життя Дідух - це Дух поля, живий дух. Пізніше символом Дажбога стала квітка соняшника, яка реагує на рух сонця по небосхилу, повертаючи за ним свою голівку.

Номер слайду 12

Білобог - уособлення світлої сторони життя у віруваннях древніх слов'ян. "У правій руці він тримає шматок розпеченого металу, який дає випробуваному. І якщо людина світла, то залишається ціла і не ушкоджена. Якщо ж ні, то вона згорає у вогні" . Чорнобог – Бог холоду, смерті, зла, втілення всього темного і поганого на землі. Це чорний воїн пітьми. Білобог і Чорнобог перебувають у постійній боротьбі один з одним: денне світло поступово згасає у нічній темряві, а вранці його знову запалює ранкова зоря.

Номер слайду 13

Велес - середній син Роду. Хранитель Воріт, що ведуть у Райський Сад - Вирій. Він був опікуном торгівлі і купецтва. У договорах з греками Велес сприймався як Бог золота, а Перун як Бог зброї. Вважалося, що Велес міг виступити навіть проти Перуна. В обрядах (у звичаї останнього снопа) Велес порівнювався з Родом і Дажбогом. За гіпотезою, ім'я Велес походить від слова "волох" - волохатий, що виникло у кам'яному віці, а його символом є Тур (Тілець) і найбільшого пошанування набуває в епоху трипілля та бронзовому віці. Родовід Велеса іноді виводиться від волохатого ведмедя, який за повір'ям, впливає на полювання і мисливство. Тому мисливці задобрювали його урочистим принесенням жертв. Згодом Велес набуває людської подоби. Після впровадження християнства Велес разом з іншими богами потрапив до розряду "нечистої сили".

Номер слайду 14

Лада - божественна супутниця Сварога. Перша, кого породив Рід Небесний. У людському розумінні це все світле, добре, що об'єднує між собою людей. Вона дає лад і гармонію між чоловіком і жінкою. Її син - Лель (Полель), вродливий юнак, який закохував у себе дівчат. З'являвся він навесні й жив у лісі. Вранці ходив зустрічати Ярила, граючи чарівну мелодію весни на сопілці. Мокоша - сестра Сварога. Небесна Богородиця, Богиня Долі. Разом з доньками Часткою і Недолею визначає долі людей, плетучи свої нитки на веретені. До того, хто гідно вершить своє земне життя, прагнучи дотримуватися даних понад законів і заповідів, Мокоша посилає свою дочку Богиню Долю, богиню щасливої долі. Господинею ж долі тих, хто вершить нечестя в догоду своєму егоїзму, стає Недоля.

Номер слайду 15

Стрибог - Бог вітру (вихору, бурі), точніше, дід і володар вітрів. Його атрибути - лук і стріли. Князь Володимир поставив його ідола у Києві. У "Слові о Полку Ігоревім" мовиться: "Се вітри, Стрибожі внуки, віють з моря стрілами на хоробрі полки Ігоря..." Не виключено, що Стрибог був також Богом війни, руйнівником, що нищив дари Дажбога. За переказами, Стрибог народився на початку часів з подиху Бога Рода. Разом зі Сварогом та Сварожичами переміг Чорного змія. Допомагав Перуну в його боротьбі зі Скіпером – звіром, а Хорсу – в боротьбі з Місяцем. Головні храми Стрибогу знаходились на морських островах, поблизу витоків рік, де часто зупинялись торгові кораблі. Перед виходом у відкрите море купці приносили Стрибогу багаті дари.

Номер слайду 16

Симаргл - Бог Небесного Вогню, який несе синам і дочкам людським очищення і перетворення. Він є посередником між людьми і небесними Богами. Зображення Симарглів були улюбленими мотивами в майстрів ювелірів епохи Київської Русі. Зображення тварин і птахів подавалося так, ніби вони заплутались у складному плетиві орнаменту. Створювалася думка, що вони відігравали певну магічну роль, щоб заплутати злі ворожі сили і не дати їм зашкодити людині. Симаргл входив до числа семи божеств, ідоли яких були встановлені в Києві за князя Володимира у 980 році.

Номер слайду 17

Коляда — Бог зимового Сонця, який повертає коло Свароже до весни. Слово «коляда» багатозначне: Святий вечір, обряд славлення на Різдво, сама пісня, винагорода за колядування, різдвяний подарунок. Сучасне мовознавство, пов'язує значення слова «коляда» з «коло», «колокол», а також латинським «calendae” (календар, різдвяні канікули) та ін. Але в народному уявленні існує також Богиня Коляда - не тільки як уособлення свята, але як Богиня-Мати, що народжує сина Божича-Коляду. Марена - Зима-Матінка, Богиня зими, спокою. У народних казках про неї йдеться як про Снігову Королеву. Кожен з нас по-своєму любить цю пору року, незважаючи на суворі морози і холод, за її зимову чарівність, білий сніговий покрив, за внутрішню тишу, умиротворення і спокій. Все це - прояви прекрасної Богині Мари.

Номер слайду 18

Ярило - Бог весняної родючості, літнього розквіту творчих сил природи, дітонародження. Ярило - яр, ярий - означає сильний, завзятий, весняний, гнівний. Перші свята Ярила відзначають навесні, коли він пробуджується, а влітку відбувається символічний похорон Ярила, відомий під назвою похорон Кострубонька. Жінки з жартами ховали опудало Ярила (Коструба), який завмирав на зиму, щоб навесні знову пробудитися. Свято Ярила близьке до купальського ще й тому, що під час його святкування парубки викрадали собі дружин. Таким чином, Ярило і Кострубонько уособлювали торжество життя над смертю.

Номер слайду 19

Г. Лозко вважає, що Хорс – змієборець, пізніше був втілений у християнському образі Георгія Переможця (Побідоносця). Хорс – Бог Сонця. У "Слові про Ігорів похід" Хорс - Бог Сонця зветься Великим. Хорс був деяким доповненням образу Дажбога-Сонця, а ще вважається, що Хорс і Дажбог — одна і та ж персона. Різниця лише в тому, що Дажбог має слов'янське, тобто місцеве походження, а Хорс — тюркське. Богиня Ранкової Зорі – дружина Хорса. Деякі вчені стверджують, що Хорс - місячний бог, оскільки він пов'язаний з ніччю.

Номер слайду 20

Купало (Купайло) вважали Богом літнього Сонця, плодючості, радості, згоди та любові. Часто його пов'язували з Ярилом. Представлений він і жіночою постаттю - Купала. Густинський літопис XVII ст. подає Купала Богом достатку та врожаю, а архімандрит Інокентій Гізель у "Синопсисі" 1674 р. стверджує, що це Бог земних плодів, якому приносять жертви на початку жнив.

Номер слайду 21

Берегиня – прадавня богиня добра і захисту людини від усякого зла.

Номер слайду 22

Сварог - бог неба, заліза, ковальства і шлюбу, один із найголовніших богів давньоукраїнського язичницького пантеону. За народними уявленнями, Сварог навчив людей варити й кувати мідь та залізо, будувати домниці, кузні і т. ін. Викував першого плуга і першу шлюбну золоту обручку.

Номер слайду 23

Білобог (Дід) — головний бог добра. Один із найдавніших і найголовніших персонажів давньоукраїнської міфології. За повір'ям — творець Землі, Води, Світла; батько Перуна, захисник людей від зла; господар Вирію та повелитель інших богів. Перетворювався, згідно з повір'ям, на Білого лебедя.

Номер слайду 24

Чорнобог — бог зла, ворог Вирію, людей і світла. Заступник усіх злих сил, володар підземного царства. Згідно з повір'ям, перетворювався на Чорного лебедя, постійно воював з Білобогом.

Номер слайду 25

Мара (Марена) — богиня зла, темної ночі, страшних сповідань, привидів, хвороб (мору), смерті. За давньоукраїнською легендою, Мара — дочка Чорнобога — сіє на Землі чвари, брехні, недуги. Давні українці щовесни робили опудала Мари, які спалювали або топили у Воді.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Клименко Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кириллова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 лютого 2018
Переглядів
22121
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку