Презентація "Патріотичне виховання на уроках англійської мови"

Про матеріал
Презентація та супроводжувальний опис містять теоретичні та практичні аспекти патріотичного виховання на уроках англійської мови.
Перегляд файлу

СЛАЙД 1

Серед безлічі навчальних дисциплін іноземні мови посідають особливе місце. Їх своєрідність полягає в тому, що в ході вивчення іноземної мови учні здобувають не знання основ науки, а вміння й навички користуватися чужою мовою як засобом спілкування, засобом одержання нової корисної інформації.

СЛАЙД 2

Викладання англійської мови в сучасній школі дає вчителю широкі можливості по вихованню громадянськості й патріотизму. Цьому сприяє комунікативна складова предмету, його спрямованість до вивчення побуту, звичаїв, традицій і, насамперед, мови іншого народу. Необхідно створити атмосферу, підібрати матеріал, що давав би знання про історію, традиції, людей, учити дітей порівнювати та робити висновки.

СЛАЙД 3

Розширення міжнародних зв'язків, створення умов для входження української освіти у світовий освітній простір робить іноземну мову реально затребуваною державою, суспільством, особистістю. У цей час іноземна мова розглядається як засіб спілкування, взаєморозуміння й взаємодії людей, пізнання інших національних культур, розвитку особистості.

СЛАЙД 4

Залежно від того, наскільки адекватно усвідомлюють люди цінності своєї культури й порівнюють їх з цінностями культур інших народів, визначається й благополуччя даного народу. У цьому зв'язку стає зрозумілим виникнення й розвиток лінгвокультурологічного підходу у вивченні іноземних мов.

СЛАЙД 5

Центральною у вітчизняній системі виховання є проблема національно-патріотичного виховання, яке сприяє формуванню в школярів таких рис як патріотизм, громадянськість та національна свідомість. Зародження і розвиток цих почуттів у школярів визначає майбутнє всієї української нації та Української держави. В середній школі національне виховання засобами іноземних мов складається з трьох етапів, які наведено на слайді.

СЛАЙД 6

Провідною темою у вивченні іноземної мови на І етапі є тема «Сім’я», упродовж якої учні розповідають про своїх найближчих людей і родинне коло. Під час вивчення мате­ріалу з теми «Свята і традиції» молодші школярі ознайомлюються з елементами культури країни, мова якої вивчається. Але, ознайомлюючись із святковими традиціями зарубіжних ровесників, учні, вчаться обговорювати сімейні традиції, традиції святкування у власній родині, у дитячому колективі. На ІІ етапі відбувається формування навичок та умінь школярів розповідати про своїх друзів, рідне місто, село, країну, національні свята, столицю своєї Батьківщини, надавати інформацію про основні пам’ятки культури, особливості вітчизня­ної шкільної освіти тощо. На ІІІ етапі розвиток уміння репре­зентувати свою країну у світі, культуру і побут свого народу, святкові обряди і культурні цінності, національні особливості та реалії життя набувається засобами активізації отриманих у попередні роки навичок та вмінь за допомогою рольових ігор, творчих проек­тів, організації молодіжних конференцій, змагань, культурних заходів тощо.

СЛАЙД 7

Як приклад застосування елементів патріотичного виховання на уроках англійської мови можна згадати бінарні уроки з англійської мови та географії, під час яких розглядалися наступні аспекти: туристичний потенціал України, освіта в Україні, транспортна система України. Учні у групах працювали над власними проектами та виступали з презентацією результатів проектної діяльності.

СЛАЙД 8

Великий виховний потенціал має і позаурочна діяльність учителя іноземної мови. Прикладом національно-патріотичного виховання у позаурочній діяльності з англійської мови може служити участь учнів школи в учнівському проекті «Моя мала Батьківщина». Створений у рамках проекту путівник для іноземних туристів представляє три маршрути пішохідної екскурсії центром Харкова: «Старе місто», «Від площі Конституції до площі Свободи» та «Навколо площі Свободи».

СЛАЙД 9

Іще одним потужним засобом національно-патріотичного виховання можна назвати години спілкування. Метою години спілкування «Толерантність в нашому житті» було формування в учнів поваги до представників інших національностей та релігій, подолання проявів ксенофобії.

СЛАЙД 10

Під час проведення години спілкування «Книга – дивовижний сад, будинок життя та мудрості» учні отримали відомості про внесок українського народу в історію книги, дізналися про роботу шкільної бібліотеки.

СЛАЙД 11

Метою години спілкування «Космос – поруч чи далеко» було виховання в учнів почуття гордості та поваги до вітчизняної космонавтики.

СЛАЙД 12

Отже, підсумовуючи вищевикладене, слід згадати слова Великого українського Кобзаря: «Учітеся, брати мої. Думайте, читайте. І чужому научайтесь. Й свого не цурайтесь». На мою думку, саме цими словами і можна охарактеризувати роль іноземних мов у національно-патріотичному вихованні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ НА УРОКАХ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ Ярошенко О. А., вчитель англійської мови. Харківська загальноосвітня школа № 123 Харківської міської ради Харківської області

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ЛІНГВОКУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД

Номер слайду 5

ЕТАПИ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ

Номер слайду 6

НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ ЗАСОБАМИ ІНОЗЕМНИХ МОВ

Номер слайду 7

БІНАРНІ УРОКИ З АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ТА ГЕОГРАФІЇ

Номер слайду 8

Міський конкурс учнівських проектів «Моя мала Батьківщина»

Номер слайду 9

ГОДИНИ СПІЛКУВАННЯ

Номер слайду 10

ГОДИНИ СПІЛКУВАННЯ

Номер слайду 11

ГОДИНИ СПІЛКУВАННЯ

Номер слайду 12

Учітеся, брати мої, Думайте, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь.  Т. Г. Шевченко